Search

BUBBLES IN THE OCEAN

The humble journey to The Creator: After all, we are just a tiny bubble in the ocean

Category

Uncategorized

FLIPPED CLASSROOM?

 

Screenshot 2016-06-22 08.23.40.png

 

Many of the teachers & lecturers may want to know how should we conduct a flipped classroom, as it is becoming the ‘in-thing’ right now.

What is flipped classroom?

My respected sifu & mentor, Prof Dr Abd Karim Alias was one of the pioneer of flipped classroom in Malaysia and I learnt a lot from him.

You can try to understand a little bit about flipped classroom, from these videos:

https://www.youtube.com/watch?v=iQWvc6qhTds

https://www.youtube.com/watch?v=ojiebVw8O0g

What is the benefit of flipped classroom?

1. The lecturers/teachers can spend a lot more time with their students. Watch this TED talk. Teaching is about creating a relationship. How do you create a relationship, if your classroom is entirely lecture and power point presentation?

https://www.youtube.com/watch?v=SFnMTHhKdkw

2. The lecturers/teachers can have more meaningful activities during the lecture hours allocated for them to enhance the thinking skills among the students.

3. Some skills and values can be imparted in the class especially via group work activities.

So, what’s my practice?

I also created my own videos (well we, because to ensure that we’re not burdened in creating the videos, my teaching partner , Dr Raihan Ramlicreated half of the content and I created another half), but I also curated some videos (such as taking the youtube videos of others and shared the link with my students).

Some of the examples of the videos that we created are as follows:

https://www.youtube.com/watch?v=xzhCWapBwzE

https://www.youtube.com/watch?v=leeFWBwod_I

But is that all? NO

We need to design some activities to ensure the lecture hour assigned to us are being fulfilled to ensure it brings a new understanding on the courses you teach to the students. As for example,

1. Jigsaw activities to solve problems
2. Mind map to recap the lectures/notes from the videos
3. Quizzes & Polls to investigate their understanding
4. Problem solving and discussion of higher level, and many more

How do we make sure the students watch the videos?

As for now, we do have some online quizzes and conduct it with the students. Though it is still prone to cheating, the students who cheat and not watching the videos will find that they are at lost, when they step into the class. Few of the examples of what I’ve done so far for this semester:

https://www.youtube.com/watch?v=t6azXJlXh3o

https://www.youtube.com/watch?v=NAJ45OODM3I

It looks easy, but two important skills that need to be acquired by the lecturers are:

i) Facilitation skill

ii) Motivational skill

If you are interested to start with a flipped classroom activity, start small and expand. Tweak where necessary as time goes by.

Happy trying! All the best.

 

PENGAKAP & THE JUNGLE BOOK

The-Jungle-Book-Movie-Wallpapers

Hujung minggu lepas saya berkesempatan bawa Falah dan Nurhan menonton The Jungle Book keluaran Disney. Amanina tak ikut sekali sebab harini dia menonton dengan rakan-rakan sekelasnya diiringi oleh gurunya. Menonton filem ini terus membawa saya mengimbau zaman kanak-kanak dahulu apabila saya menjadi pengakap kanak-kanak sejak darjah 4 di Sekolah Kebangsaan Tunku Raudzah, Alor Setar, Kedah.

Teringat dahulu memang diceritakan tentang kisah Mowgli, Shere Khan, Heera, Akela. Sebab itu juga Akela itu merupakan ketua, duduk di tengah-tengah, dan semua pengakap yang mengelilingi Akela akan berkata, “Akela, Kita Buat Sehabis Baik!’, Akela akan bertanya, “Kamu Buat Sehabis Baik?”, dan pengakap lain akan menjawab, “Kami buat sehabis baik!”

Apabila saya amati semula filem Jungle Book, ya, menyertai pengakap adalah satu kenangan yang terindah pada zaman kanak-kanak. Asbab untuk mendapatkan lencana-lencana yang sangat ‘cool’, maka kad kuning perlu dipenuhkan dengan segala macam jenis kemahiran yang perlu diuji oleh guru pengakap kami. Sekiranya lulus, barulah boleh naik pangkat, daripada lencana keris gangsa, keris perak dan keris emas. Anugerah tertinggi pengakap kanak-kanak pula adalah Rambu Pengakap. Dan saya dengan bangganya,merupakan salah seorang penerima Rambu Pengakap di Malaysia smile emoticon. Sebenarnya, saya ‘pulun’ nak dapatkan rambu ini sebab abang saya Ahmad Tarmizi Bin Azizan lah orang yang sangat ‘passionate’ dengan pengakap, dan beliau juga merupakan penerima rambu Pengakap Kanak-kanak. Jadi, atas dasar mahu bersaing (sibling rivalry), saya perlu pastikan saya dapat juga rambu tersebut. Haha!

Dalam pengakap, kami bukan sekadar menyertai perkhemahan, tetapi diajar cara-cara untuk ‘survive’ berseorangan. Ada aktiviti memasak, mengikat tali (bunga keti, bukusila- saya pun dah lupa!), kemahiran buat rak kasut dan rak pinggan menggunakan ranting-ranting kayu. Saya tak pernah miss aktiviti perkhemahan, baik di kawasan sekolah, ataupun di peringkat mukim dan PKG. Pernah dinobatkan pengakap terbaik di peringkat PKG pada ketika kami darjah 5. Saya juga dipilih mewakili negeri Kedah, dengan seorang lagi pengakap darjah 6 ketika saya berada dalam darjah 5 ke Korobori Pengakap Nasional di Kem Kijal, Kelantan. Banyak aktiviti perlu kami lakukan untuk dapatkan cop, dan apabila ‘cop-cop’ ini terkumpul dapatlah dibandingkan negeri mana yang terbaik. Memandangkan pada ketika itu berat badan saya memang dipam-dipam, tak banyak aktviti yang saya dapat ‘complete’. Panjat pokok tu lepaslah, tapi bab mengimbangkan badan atas titian sempit, memang saya gagal, huhu. Tapi entahlah, saya enjoy saja program sebegitu.

Antara satu pengalaman manis semasa berpengakap ini juga, saya diberikan amanah sepenuhnya oleh guru pengakap saya, Ustaz Faiz, untuk mengarahkan pementasan drama untuk dua tahun berturut-turut. Pada kali pertama, semasa perkhemahan badan beruniform di peringkat sekolah. Saya menyediakan skrip tentang Sang Kancil dan Buaya yang saya ubah plotnya, mengakibatkan akhirnya Sang Kancil yang suka menipu itu akhirnya dibaham harimau. Skrip saya yang kedua ialah Bawang Merah Bawang Putih versi baru, yang akhirnya sultan berkahwin dengan mak bawang putih, Haha! Pementasan itu membolehkan kami bergelar juara persembahan, dan juara keseluruhan di peringkat PKG. Saya bawa skrip itu untuk pementasan Kesatria pula ketika berada di tingkatan 1.

Bila saya fikirkan balik, untuk menjadikan seseorang kanak-kanak itu mempunyai daya kepimpinan yang baik, orang dewasa perlu ’empower’ kanak-kanak ini untuk buat perancangan sendiri dan mepimpin rakan-rakan mereka. Boleh saya katakan, semasa saya berada dalam zaman pengakap kanak-kanak dulu, guru-guru pengakap kami, meskipun mengawasi, banyak menyerahkan tanggungjawab kepada kami dan akhirnya membentuk nilai kepimpinan dalam diri kami. Saya juga merupakan kem komandan kawad kaki di sekolah itu, sampailah saya masuk tingkatan 1 pun masih menjadi komandan kawad. Cuma saya dah ‘lost touch’ dengan badan beruniform apabila berada di sekolah menengah. Nak masuk pengakap pun dah rasa segan.

Saya tak pasti bagaimana pergerakan pengakap di sekolah anak saya. Amanina pun dah masuk pengakap, tapi saya pun tak tahu sejauhmana elemen kepimpinan yang saya pernah lalui dulu, diterapkan di kalangan anak-anak. Ya lah, kadang-kadang kita terfikir juga keselamatan mereka, dunia sekarang tidak seperti dulu.

Sifat Mowgli sebagai seorang pemimpin kecil kanak-kanak perlu diterapkan pada anak-anak kita. Ia diharapkan dapat membuang rasa ketakutan anak-anak, dan perasaan tidak mahu mencuba. Marilah menjadikan setiap daripada anak-anak kita seorang Mowgli.

The Jungle Book, 5 STARS.

MEMEGANG JAWATAN ITU SENANG, BERAMANAH DENGAN JAWATAN ITU SUKAR

o-leader-facebook

Sekiranya anda bertanya kepada saya, apa yang saya nak buat dengan tanggungjawab dan jawatan yang saya pegang sekarang, baik dalam kerjaya, persatuan, atau sebagai aktivis, sebenarnya saya nak ‘let go’.

Sebenarnya, sangat sukar untuk menjalankan amanah yang diberikan, kerana setiap satu tindakan kita, pastinya akan dipersoalkan oleh Allah SWT di akhirat kelak. Tekanan yang diperolehi pula, untuk beramanah dengan jawatan yang diberikan bukannya mudah. Ada saja suara-suara dan bisikan yang cuba mempengaruhi kita supaya mengambil mudah dengan tanggungjawab yang diberikan.

Alah rilek la, bukan orang tahu.
Alah, atas nama je, kerja tu nanti orang lain boleh cover.
Alah, nanti ko bagi la alasan nak mengelat. Politiking la sikit.

Apabila saya diberikan jawatan, saya mahu pastikan kerja yang saya buat adalah kerja yang tip top. Kerja yang bermutu. Kerja yang mendatangkan impak dan menganjakkan paradigma masyarakat dan komuniti yang saya ketuai. Sekiranya saya hanya memegang jawatan atas nama, pastinya kerja-kerja yang dijalankan tidak menepati citarasa saya, dan akhirnya mendatangkan fitnah kepada saya. Saya juga tahu, antara tanggungjawab manusia sebagai khalifah ialah mentadbir alam ini dengan baik. Adalah malang sekiranya atas asbab saya menolak jawatan yang diberikan, maka ia dipegang oleh orang-orang yang tidak amanah dan merosakkan komuniti yang ingin kita bina, iaitu membawa manusia kepada jalan menuju Allah SWT.

Tetapi jika saya diberikan pilihan, bila-bila masa sahaja saya sanggup ‘let go’ jawatan-jawatan yang saya pegang sekarang. CEO Petronas, Datuk Wan Zul pernah memberitahu wartawan dalam sesi wawancara dengan beliau, “in order for you to the best (while holding your position), you must not want the position”

Memegang jawatan, bukanlah matlamat utama kita sepatutnya, kerana apabila kita meletakkan sasaran memegang jawatan sebagai matlamat utama, apabila sudah berjaya memegang jawatan itu, kita akan jadi ‘complacent’ dan selesa. Matlamat utama kita ialah mengubah paradigma masyarakat dan membawa mereka kepada jalan kebaikan, dan sudah pastinya tanggungjawab itu tidak akan putus, sehinggalah kita akhirnya menutup mata mengucapkan selamat tinggal kepada dunia.

Kalau boleh, saya nak let go. Saya nak lebih masa bersama anak-anak dan isteri. Cuma saya tahu, jika saya mempunyai keluarga untuk ditatang, orang lain juga begitu. Mengimbangkan segala aspek kehidupan ini sungguh sukar. Moga-moga segalanya menjadi ibadah sebagai bekalan pencen kubur saya.

FALSAFAH SEORANG PENDIDIK

Al3fO-4INuxAZfs01B7D3gqAHo9KFdI5rw5GH2Ck8Zbj
Bersama dengan pelajar-pelajar saya yang menghampiri minggu-minggu terakhir kursus praktikal mereka di beberapa OPU Petronas sekitar Kerteh & Paka. Saya berbangga melihat kemajuan mereka, daripada yang biasa-biasa tidak pandai berbicara menjadi yang ada konfiden dalam diri, daripada yang ilmunya tercari-cari, sudah mengenal kemampuan diri. Tahniah kepada mereka. Gred nombor dua. 🙂

 

Antara falsafah yang perlu ada dalam diri pensyarah, guru hatta ibu bapa sekalipun berkenaan pendidikan anak-anak ataupun pelajar ialah:

1. TIADA ISTILAH PELAJAR GAGAL

Tidak ada pelajar/anak yang gagal dalam pendidikan. Mereka hanyalah ‘quick’ atau ‘slow’ learner yang perlu diberikan perhatian dan Insha Allah akan ada satu hari nanti mereka akan bangun dan menjadi insan yang menyumbang untuk ummah, sekiranya kita sebagai pengajar memberikan harapan kepada mereka agar terus berUSAHA.

2. TIDAK MENGKLASIFIKASIKAN ANAK DIDIK

Mengklasifikasikan pelajar dan anak-anak sebagai berjaya dan gagal, akan melemahkan motivasi dan jatidiri anak-anak yang lambat ‘blooming’ dan akhirnya bunga yang mahu mekar, menjadi layu dan sukar untuk mekar kembali. Terlalu memuji-muji pelajar/anak sebagai seorang yang berjaya sedangkan ia hanyalah kejayaan mencapai gred yang baik untuk akademik semata-mata, akan mengakibatkan anak/pelajar menjadi terlalu selesa/complacent untuk berusaha. Akhirnya, mereka malas berusaha apabila wujud halangan/ujian yang lebih sukar pada masa-masa akan datang.

3. GURU SEBAGAI MOTIVATOR

Anak-anak/ pelajar akan suka sekiranya kita memberikan perhatian kepada mereka. Tanggungjawab seorang guru/pensyarah/ibu bapa bukan menjadi ‘content provider’ /pengisi ilmu semata-mata namun perlu untuk menjadi motivator/ pemberi motivasi kepada anak didik supaya mereka akan percaya dengan potensi diri dan terus berusaha tanpa JEMU. Merendah-rendahkan kemampuan mereka akan mengakibatkan mereka hilang motivasi dan malas berusaha.

4. POSITIF PADA KEMAMPUAN

Positif pada kemampuan mereka, meskipun mereka masih tidak menyedari akan hal itu. Guru/pensyarah tidak sepatutnya mempunyai pelajar/anak kegemaran hanya kerana mereka sentiasa menjadi ‘scorer’ dalam subjek mereka dan mudah faham. Sebaiknya, tumpukan kepada pelajar yang lambat tangkap dalam kelas. Sentiasa notis/melihat kepada usaha yang mereka lakukan untuk berjaya, dan sentiasa memotivasikan mereka supaya tidak menggunakan ‘short cut’ untuk mencapai apa yang mereka mahu kerana meniru, copy paste, plagiarism, menipu dalam proses pengajjian adalah MENIPU diri mereka semata-mata.

5. MENYEMAI DAN MEMBAJA ANAK DIDIK MENGIKUT KEMAHIRAN INTELEK MEREKA

Setiap daripada kita mempunyai kemahiran INTELEKTUAL dalam bidang yang berbeza. Kemahiran dalam sukan, kemahiran dalam berucap, kemahiran dalam menulis, kemahiran dalam logik, kemahiran memasak/menjahit dan pelbagai lagi, semuanya berbeza pada setiap individu. Adalah tanggungjawab ibu bapa/guru/pensyarah untuk menyedarkan anak-anak/pelajar bahawa setiap individu adalah UNIK dan ada kekuatan yang tersendiri. Oleh itu sedarkan mereka bahawa bidang yang mereka mahu pilih untuk pengajian di peringkat yang lebih tinggi, haruslah disandarkan kepada kemahiran INTELEK mereka dalam bidang kemahiran mereka. Pendidikan bukanlah sistem robotik untuk memprogramkan manusia dan dikelas-kelaskan menggikut tahap kepandaian mereka, sebaliknya pendidikan adalah untuk menyedarkan anak didik kita akan kemampuan dan keunikan setiap individu dan bagaimana menggunakan apa yang mereka ada untuk diri dan ummah.
Entah mengapa, meskipun saya kenal dengan pelajar-pelajar saya yang cemerlang, saya lebih ‘concern’ dengan pelajar yang lambat mekar, supaya saya dapat sedarkan mereka bahawa mereka mampu, sekiranya mereka berusaha. Justeru itu, kepuasan saya apabila mengajar subjek saya, bukanlah melihat kepada jumlah A pada setiap kali peperiksaan, tetapi melihat kepada sejauh mana USAHA yang anak didik saya letakkan untuk keluar dari kepompong keselesaan atau kepompong yang merasakan diri lemah dan gagal.
Insha Allah saya yakin, sekiranya semua warga pendidik mempunyai hasrat yang sama, datanglah sistem pendidikan yang bagaimanapun, Insha Allah kita mampu melahirkan warga dunia yang lebih baik untuk masa-masa yang akan datang. Pendidikan bukan sekadar untuk menjadikan seseorang itu pandai, tetapi mempunyai sistem nilai.
Ini masanya kita memberikan HARAPAN. Ke arah Malaysia baru.

#HARAPANBARU

#PENDIDIKANABADKE21

Mohammad Tazli Azizan

Seri Iskandar, Perak

30 March 2016

Tanggungjawab Seorang Pensyarah Universiti

IMG_8849
Gambar ini diambil semasa saya mengendalikan sesi bootcamp untuk pelajar tahun 1 dalam program kami, yang diadakan pada hujung minggu. Apa yang saya dapat? Satisfaction. A complete full satisfaction. 

 

 

Harini saya nak ceritakan sedikit tentang kerja kami sebagai pensyarah universiti. Mungkin ramai yang ingat kerja sebagai seorang pensyarah ni mudah, dapat rehat-rehat, cuma mengajar, ulang-tayang slides setiap kali pelajar baru masuk kelas. Sebagai pensyarah di universiti (yang ada komponen teaching dan research), ini adalah tanggungjawab kami.

1. Pengajaran (Teaching & Learning)
Mengajar adalah tanggungjawab mandatori kami. Mahu tak mahu, samada pensyarah biasa, profesor madya ataupun professor, WAJIB mengajar. Mengajar pula dalam kontek sekarang bukan sekadar berceloteh di depan sambil mata memandang slaid-slaid yang dikongsi, tetapi kami perlu memahami pedagogi dalam mengajar. Bagaimana nak tanamkan kemahiran berfikir aras tinggi kepada pelajar, bagaimana nak terapkan nilai-nilai yang perlu ada pada pelajar (contoh: problem solvers, lifelong learners, integrity etc.) Maka dengan itu, kami tidak lagi mengajar melalui cara chalk and talk ataupun teacher-centered style, tetapi kami perlu mengambil kaedah student-centerd learning, maka banyaklah kaedah yang perlu dipelajari (active learning, cooperative learning, blended learning, flipped learning, problem based learning, service based learning, collaborative learning etc.)
Di samping itu juga, ada pensyarah yang bukan sahaja mengajar satu subjek semata-mata, malahan sampai 2-3 subjek, dan ada juga yang perlu mengajar sehingga 150 orang pelajar dalam satu-satu masa. Bukan senang nak ‘retain’ minat pelajar mendengar apa yang kami celotehkan (apatah lagi bidang kejuruteraan). Di samping itu juga, kami perlu ada portfolio kami tersendiri, kumpulkan semua bahan dalam satu fail. Penilaian pula, bukan hanyalah peperiksaan semata-mata, tetapi kami perlu beri projek, assignments, quiz dan test kepada pelajar, yang semuanya perlu dinilai, diberi markah, dan diberi maklumbalas kepada pelajar berkenaan. Apa yang kami perlu assess bukan semata-mata ilmu pengetahuan pelajar, tetapi kemahiran/skills mereka dan juga nilai-nilai yang telah mereka perolehi.

2. Penyelidikan

Penyelidikan ni bukan perkara yang mudah. Ada saja pensyarah yang tak dapat tidur malam memikirkan inovasi yang mereka nak lakukan. Selepas memikirkan inovasi yang nak dibuat, perlu diterjemahkan pula dalam proposal untuk memohon geran-geran penyelidikan. Kemudian perlu dicari pula sumber-sumber geran tersebut dan syarat-syarat yang mereka kemukakan perlu dipatuhi. Kalau di tempat kerja saya, kami dinilai daripada dua aspek dalam penyelidikan ini, iaitu berapa banyak proposal yang telah kami hantar, dan yang keduanya, daripada proposal ini, berapa banyak yang kami peroleh dan bawa masuk duit ke universiti. Bila dah peroleh geran tu pula kena fikirkan bagaimana nak belanjakan geran tersebut bagi memenuhi objektif yang telah digariskan dalam proposal asal. Kalau kerja penyelidikan terbantut, ada kemungkinan kena ‘blacklist’ kerana tak buat kerja oleh pihak yang memberikan geran tersebut.

3. Penyeliaan

Menyelia pelajar bukanlah satu perkara yang mudah. Kami bukan sahaja perlu menyelia pelajar projek akhir tahun, tapi pelajar Masters dan PhD pun perlu diselia dengan baik. Bukan setakat itu sahaja, pelajar yang melakukan internship, kerja-kerja berkumpulan di perigkat universiti, design project, semuanya perlu diselia dengan baik. Kalau pelajar tersebut tiba-tiba menghilangkan diri, kami lah para penyelia perlu mencari di mana mereka. Kalau tak cari, tak bertanggungjawablah kami. Sambil menyelia perlu memotivasikan mereka supaya ambil ‘ownership’ kepada projek yang telah diberikan. Nak bagi mereka suka buat research bukanlah sesuatu yang mudah, kerana research is so unpredictable. Tak boleh jangka. Kalau makmal meletup ke, penyelia lah yang perlu bertanggungjawab.

4. Penulisan artikel/jurnal

Selesai sahaja kerja-kerja penyeliaan, dan penyelidikan, penulisan artikel untuk jurnal pula perlu dibuat. Macam kami, setahun kena ada 3 artikel sekurang-kurangnya, dan kena ada minimum impact factor yang kena capai. Bukan boleh hantar pada jurnal cikai sebarangan, kalau tidak, itupun tak berapa dipandang. Menitilah di bibir kami, ni Scopus Indexed ke, ISI indexed ke, berapa impact factor. Dan kena faham bahawa, kita tulis artikel bukan senang-senang dapat diterima masuk jurnal, paling senang ialah kena ‘reject’. Untuk diterima masuk, kadang-kadang sehingga 4-5 kali kena buat correction barulah boleh diterima pakai.

Memang kadang-kadang kita minta pelajar yang tulis artikel tersebut, tetapi English pun tak boleh nak bergantungharap kepada mereka. Lenggok bahasa tak betul, format tak betul, analisis tak betul, semua kena perbetulkan.

Nak pergi conference pun bukan conference sebarangan. Perlu dilihat apakah tema conference, impact of the conference dan sebagainya. Semua termasuk dalam KPI kerja seorang pensyarah.

5. Contribution

Bahagian ni, selain daripada kerja hakiki kami di universiti (mengajar/research/publication), kami perlu juga terlibat dalam kerja-kerja koordinator dan pentadbiran di peringkat jabatan dan universiti. Ada macam-macam ‘task force’ yang perlu kami sertai untuk memastikan perjalanan universiti itu menjadi licin. Ada yang kena pegang ketua jabatan, ketua pusat penyelidikan, dekan dan sebagainya, tetapi kerja-kerja hakiki tak boleh ada ‘excuse’ untuk ditinggalkan.

Selain daripada itu, bila pangkat dah makin tinggi (professor madya/professor), perlu juga ada contribution di peringkat nasional dan antarabangsa. Jadi kena sertai majlis-majlis, persatuan-persatuan di peringkat kebagsaan dan antarabangsa. Tak masuk lagi kerja-kerja CSR (corporate social responsibility) di kawasan sekeliling (AJK PIBG, AJK Surau dan sebagainya).

6. Networking

Bahagian ni pula, kami kena perbanyakkan aktiviti kolaborasi dengan universiti lain, ataupun dengan pihak industri. Kalau ada masalah daripada pihak industri yang perlu diselesaikan, kami perlu ‘step in’ untuk cuba selesaikan, melalui konsultansi. Kolaborasi penyelidikan misalnya perlu dilakukan dengan universiti-universiti lain. Mungkin perkongsian paten inovasi dan sebagainya. Itu semua penting kepada pensyarah.

Jadi, kerja pensyarah ni sebenarnya bukanlah senang dan boleh duduk rilek-rilek. Ada masa memang kena rehat sebab banyak guna otak. Uban saya ni pun makin lama makin banyak. Rasa-rasanya, dipanjangkan umur Allah Taala, umur 45 dah uban penuh dah kot ganti rambut hitam.

Apa-apa pun, kepuasan saya dalam kerja pensyarah ni ialah apabila melihat pelajar-pelajar yang saya ajar, menjadi manusia yang sebenar-benar manusia. Zuhud dan tunduk pada Allah SWT, tetapi menjadi seorang yang sentiasa menyumbang untuk ummah, dan punyai integriti. Seseorang yang bukan mahu jadi yang biasa-biasa, tetapi yang luar biasa. Apabila seseorang pelajar itu nampak lemah, tetapi mereka bangun semester demi semester untuk melonjak atas usaha sendiri, atas kesedaran setelah dicucuk motivasi ke dalam diri mereka, itulah yang menggembirakan saya.

Wallahu a’lam.

Hormatilah Hak Anak-anak

Masih ramai di kalangan ibu bapa dan guru yang masih tak menghormati hak anak-anak. 
Anak-anak adalah golongan minoriti yang perlu diberikan perlindungan yang sewajarnya. Mereka masih tidak mampu membuat keputusan untuk diri sendiri dan itu adalah tanggungjawab ibu bapa dan guru untuk membimbing mereka membuat keputusan.
Dalam pada masa yang sama, mereka perlu dilindungi. Sekolah misalnya adalah sebaik-baik tempat untuk anak-anak memperolehi perlindungan selain daripada rumah mereka sendiri, jadi hormatilah hak mereka
1. Kurang-kurangkan kongsi gambar anak-anak. Yang penting, jangan kongsikan gambar-gambar anak anda di laman sosial tanpa berbaju atau pada keadaan yang tidak senonoh. Kita tidak tahu jika di kalangan rakan whatsapp atau fb kita merupakan seorang pedophile yang mencari mangsanya.
2. Apabila anak-anak berada di sekolah, usahlah mak ayah nak check-in sekolah mana anak-anak kita masuk kerana anda bakal mengundang tetamu yang tidak diundang! Mohon juga pihak sekolah tidak sewenang-wenangnya melepaskan anak-anak ke luar kawasan sekolah sementara menunggu ketibaan mak ayah atau bas sekolah kerana waktu-waktu sebeginilah penculikan anak-anak boleh berlaku tanpa disedari. Di UK dan kebanyakan negara maju, anak-anak akan tunggu dalam kawasan sekolah sehinggalah penjaga yang datang ambil dan dilepaskan pergi oleh guru kelas.
3. Adalah menjadi tanggungjawab ibu bapa dan guru untuk tidak berkongsi senarai nama penuh anak-anak di dalam kelas dan di sekolah kepada rakan-rakan di media sosial. Sekiranya gambar sudah dikenalpasti, nama penuh pun dah diperolehi, tidakkah mudah kerja sang penculik dan syaitan pedophile menjalankan kerja mereka? Harini dalam satu lagi laman sosial yang terkenal masih lagi berkongsi senarai nama anak-anak yang panjang lebar tu.
4. Sekiranya ada apa-apa kejadian yang tidak diingini namun nampak lucu dan sebagainya, hormatilah perasaan anak-anak. Janganlah ambil gambar anak tersepit di celah kerusi dan kemudiannya berkongsi menjadikan ia viral. Anak-anak punya perasaan dan apa yang anda lakukan itu akan menjadi bahan cyber bully yang akan merosakkan psikologi dan jatidiri anak tersebut. 
Ketahuilah bahawa anak-anak kecil ini sangat mengagumi ibu bapanya dan juga guru-gurunya, maka kita sebagai golongan dewasa sewajarnya menunjukkan contoh yang baik untuk anak-anak kita dan anak didik kita.

MULTIPLE INTELLIGENCE

Howard Gardner di dalam teorinya “Multiple Intelligence” telah mengklasifikasikan manusia tentang kebolehan intelek masing-masing. Ia terbahagi kepada 8 sudut intelek iaitu:

Linguistic intelligence (“word smart”) – kebolehan bahasa
Logical-mathematical intelligence (“number/reasoning smart”) – kebolehan logik & matematik
Spatial intelligence (“picture smart”) – kebolehan visualisasi
Bodily-Kinesthetic intelligence (“body smart”) – kebolehan kinestatik & gerakan badan
Musical intelligence (“music smart”) – kebolehan muzik
Interpersonal intelligence (“people smart”) – kebolehan bersosial
Intrapersonal intelligence (“self smart”) – kebolehan refleksi diri
Naturalist intelligence (“nature smart”) – kebolehan berinteraksi dengan alam

Persoalannya, sejauh manakah

1. Para ibu bapa mengenali anak-anaknya dan kecenderungan intelek anak-anaknya?

2. Sistem pendidikan di sekolah terutamanya penilaian tentang anak-anak kita menitikberatkan elemen multiple intelligence ini?

3. Anak-anak yang membesar sedar tentang kebolehan intelek masing-masing dan memilih bidang yang ingin diterokai sebagai kerjaya?

Anak-anak yang tidak berjaya mendapat semua A dalam peperiksaan bukanlah anak yang tidak cerdik. Mereka ada kemahiran dan kebolehan tertentu tetapi tidak dijadikan sebagai satu penilaian kepada mereka. Anak-anak yang mendapat A dalam semua mata pelajaran pula, bukanlah bermakna dia mempunyai ‘multiple intelligence’ dalam semua aspek. Dikhuatiri A yang diperolehi pula adalah kerana anak itu menghafal skema jawapan, ‘spot’ soalan untuk peperiksaan dan tidak diberikan pendedahan kepada elemen-elemen kebolehan intelek yang lain. Ada kemungkinan jumlah A itu juga tidak melambangkan kebolehan kemahiran berfikir aras tinggi mereka.

Saya sendiri sedar, ada kemungkinan saya mungkin hanya ada kepandaian dalam berbahasa dan kebolehan logik, itupun tak seberapa. Mungkin adalah sedikit tentang interpersonal intelligence, juga, rasanya tak la seberapa sangat. Tapi saya akan teruk dalam kinestatik (sukan, menari, apa-apa yang berkaitan dengan gerak badan), saya struggle nak tanam pokok bagi ‘hidup’, apatah lagi cipta lagu, dan lirik puitis.

Anak-anak kami pun, saya dan isteri​ nampak perbezaan mereka. Amanina memang seorang ‘word smart’, tetapi bukan Falah, Falah lebih kepada logic smart dan bukan pula Nurhan kerana Nurhan lebih suka menghabiskan masa mewarna dan melukis berbanding Falah. Apa yang penting kami kena ‘nurture’ anak-anak kami berdasarkan apa yang mereka minat, dan tidak memaksa sistem yang sama untuk semua. Ihsan pula ada kebolehannya sendiri, mungkin seperti Falah kerana pada umur 2 tahun dah boleh membina sesuatu dengan Lego yang kecil-kecil (bukannya Duplo).

Moga-moga Malaysia dan sistem pendidikan pada masa akan datang akan memberi peluang kepada anak-anak ini dinilai mengikut kebolehan mereka masing-masing, dan yang paling penting, anak-anak tidak merasa rendah diri dibanding-bandingkan ibu bapa dan guru siapa yang lebih pandai dan siapa yang tidak pandai. Hakikatnya, semua pandai, tetapi dalam bidang yang berbeza. Disebabkan itulah belajar itu perlulah sampai ke liang lahad, kerana ilmu Allah itu terlalu luas dan banyak lagi perkara yang kita perlu pelajari. GuestBlog04142015

sumber rujukan:

Multiple Intelligence – Theory in Practice (Howard Gardner, 1993)

Blog: http://www.lrngo.com/blog/2015/04/14/howard-gardners-theory-of-multiple-intelligences-3-related-tips-for-online-learning/

MENGIMBANGI KEHIDUPAN SEORANG BAPA

2015-06-14 13.38.02 HDR

Semasa memandu ke universiti sebentar tadi, saya muhasabah diri.

Tak semua dalam dunia ni, kita akan dapat. Itu lumrah alam. Kerana kita hanya manusia. Tetapi, kita boleh memilih apa yang kita hendak untuk hidup kita ini. Kalau kita betul-betul nak, kita akan buat sungguh-sungguh.

Dalam keadaan sekarang, kita tahu bahawa generasi muda macam kita ini terhimpit dengan masalah kewangan dan kos sara hidup yang tinggi (saya tidak terkecuali). Saya menyalahkan pihak autoriti sekarang kerana menyalahgunakan hasil bumi untuk kepentingan diri mereka (dan yang saya pasti, kita selaku rakyat yang sedang melata mencari sesuap rezeki ini, WAJIB menolak pemerintah yang mungkar ini).

Tidak menghairankan, sekiranya ramai di antara kita yang memilih untuk menambahkan pendapatan, dengan cara mencari satu atau dua lagi kerja tambahan. Contohnya yang jadi kakitangan kerajaan, ada juga yang terlibat dengan MLM dsbnya. Ada yang bekerja di pejabat, malamnya disambung dengan aktiviti uruskan perniagaan online dsbnya.
Ada yang terlibat dengan menganjurkan kursus-kursus peningkatan diri dan motivasi (sayalah tu), ataupun mula menjana kewangan melalui passive income, seperti menulis buku dan sebagainya (sayalah tu jugak).

Mahu ataupun tidak, sesetengah daripada kita adalah golongan yang berkeluarga. Mempunyai anak pinak untuk disuap nasi, mempunyai isteri dan anak-anak yang dahagakan kasih sayang kita yang tidak berbelah bahagi. Mahukan perhatian daripada seorang bapa dan suami. Ayah dan ibu di kampung adakalanya mahukan kita pulang, bertemu dan beramah mesra dengan mereka. Dalam keadaan lain juga, kita perlu juga cakna dan ambil berat tentang masyarakat dan komuniti sekeliling. Namun yang paling penting, ialah tanggungjawab kita kepada Allah SWT.

Apa yang saya nak tekankan di sini, jangan sesekali lupa bahawa, dalam kesungguhan kita mencari rezeki tambahan, anak-anak yang masih kecil dan meningkat dewasa dibiarkan tanpa hala tuju. Kasih yang tercurah kepada mereka bukanlah kasih bersifat material semata-mata, tetapi kasih dan tanggungjawab kita, terutamanya sebagai bapa dalam mendidik dan menyantuni anak-anak. Saya boleh merasakan bahawa, kesibukan kita di luar sana akan sedikit sebanyak memberi kesan kepada anak-anak, sekiranya sang bapa terutamanya tidak mengambil peduli tentang anak-anak, dan menyerahkan tanggungjawab ini bulat-bulat kepada sang ibu. Berusahalah luangkan masa dengan mereka.

Jangan pula nanti kita memberikan kritikan kepada anak-anak dan isteri kita apabila anak-anak ini tidak ‘menjadi’ di usia dewasa kelak. Alasan kita, abi/ayah/abah dah susah payah cari duit, ini balasan kamu?

Salahkan diri sendiri kerana kita tidak memberi tumpuan yang sewajarnya, tidak melengkapkan diri kita dengan ILMU KEIBUBAPAAN yang penting. Jika kita nak bekerja 8 jam sehari ini pun kita perlukan ilmu, mengapa berat untuk mencari ilmu keibubapaan yang tiada hari cuti?

Kepada para BAPA, kita boleh bersembang isu politik, isu ekonomi, isu sukan terutamanya bolasepak 3-4 jam sehari. Namun kenapa kita memilih untuk sunyi dan menyendiri apabila berbincang tentang pelaburan kita yang paling besar untuk saham akhirat kita, iaitu ANAK-ANAK kita?

Satu firman Allah SWT, yang menyebabkan saya masih takut tidak dapat ditunaikan sehingga ke hari ini:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلائِكَةٌ غِلاظٌ شِدَادٌ لا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

Ertinya : Hai orang-orang yang beriman, peliharalah DIRIMU dan KELUARGAMU dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, yang keras, yang tidak mendurhakai Allah terhadap apa ang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan. ( At Tahrim 66:6)

Moga kita sedar bahawa, kalau pun kita bersusah-payah untuk meneruskan hidup ini, sedarlah apa yang Allah sebutkan kepada kita:

Sesungguhnya Kami telah jadikan manusia sentiasa dalam keadaan menghadapi kesulitan dan kesukaran (jasmani dan rohaninya); (Al-Balad:4)

Hendak ataupun tidak, kita akan sentiasa dalam kesulitan dan kesukaran, dan mohon kepadaNya untuk dipermudahkan.

Life is a struggle. Pick your right battle for your future investment.

Saya berusaha mengimbangkan kerjaya saya sebagai pendidik, aktiviti sampingan saya sebagai motivator (sebab nak cari pendapatan tambahan), sebagai aktivis politik yang mahu memperjuangkan isu kekeluargaan, pendidikan, dan keadilan sejagat (yang ni pula kena belanjakan harta sendiri), juga seorang bapa yang mementingkan pembangunan anak-anak dari segenap aspek, seorang suami yang sentiasa berada di sisi isterinya dan seorang anak yang soleh kepada ibu dan ayahnya. Sukar untuk diimbangi namun saya akan terus mencuba, sehingga akhir hayat saya. Sangat SUKAR.

Anda pula bagaimana?

PENULISAN YANG BAIK DATANGNYA DARIPADA PEMIKIRAN DAN PEMBACAAN YANG TUNTAS

writing

Bila kita sudah terbiasa membaca, menulis, dan berfikir, selalunya Insha Allah mudah bagi kita membaca pemikiran orang lain atas apa yang mereka tulis.

Sebagai contoh mudah, setiap bentuk penulisan itu akan dimulakan dengan pendahuluan, diolah-olah sebagai isi yang tidak bercanggah antara satu sama lain, dan akhirnya akan mudah disimpulkan.

Atas sebab itulah saya sering menggalakkan pelajar-pelajar saya untuk kerap menulis (samada di fb ataupun di blog) supaya mereka terbiasa menulis dengan kaedah penulisan yang formal.

Seseorang yang kurang terbuka dalam pembacaan mereka, ataupun kurang berfikir, ataupun ada masalah dalam pemikiran, ia boleh dilihat melalui penulisan mereka. Ada percanggahan yang berlaku. Sekejap nak dikatakan perihal ini, tetapi dalam pada masa yang sama mahu disentuh perihal yang lain untuk objek yang sama, menjadikan pembaca artikel itu sendiri ‘confuse’ dengan apa yang mahu disampaikan.

Seorang pemikir juga, jika kita lihat, akan konsisten dengan prinsip dan pendirian mereka. Seseorang yang kurang kemahiran berfikir dan selalu terikut-ikut dengan orang lain akan punyai masalah dengan bersikap konsisten. Sekiranya pada sebulan yang lalu mereka menyebut A, tetapi semalam mereka menyebut B, tidak mustahli pada masa akan datang mereka akan berubah pendirian mereka lagi. Semua ini boleh diterjemahkan melalui penulisan mereka sendiri. Seseorang yang pendiriannya bertukar-tukar wajarlah kepada kita untuk sentiasa berjaga-jaga kerana pendirian ‘chameleon character’ tidak akan menguntungkan sesiapa pun. Hanya seseorang yang malas berfikir akan mudah terpengaruh dengan penulisan-penulisan sebegini.

Oleh itu, nasihat saya kepada semua. Banyakkanlah membaca dan berfikir supaya dengan pembacaan dan pemikiran itu, akan menatijahkan penulisan yang baik, Insha Allah. Pupuklah minda kita supaya banyak berfikir dan tidak berfikiran simplistik.

Blog at WordPress.com.

Up ↑