Search

BUBBLES IN THE OCEAN

The humble journey to The Creator: After all, we are just a tiny bubble in the ocean

Category

Motivation

MENJADI MUSLIM YANG PRODUKTIF (BAHAGIAN 1)

 

Screenshot 2016-02-20 01.06.38

Sebentar tadi, saya telah dijemput untuk memberikan ceramah kepada ahli-ahli Rakan Masjid UTP dalam liqa’ fikri bulanan mereka. Ceramah saya bertajuk MUSLIM PRODUKTIF: TERSUSUN DALAM URUSAN, dan saya bahagikan kepada dua, dan saya beritahu kepada pelajar-pelajar yang kalau nak tahu bahagian kedua, boleh jemput saya lagi pada masa akan datang, Insha Allah.

Pada malam ini saya berbicara tentang bab pengurusan masa, yang menjadi agenda paling penting dalam aspek pengurusan efektif. Untuk mencernakan pengurusan yang efektif, mahu atau tidak, pengurusan masa adalah kunci utamanya. Saya mengupas buku karangan Stephen R Covey, 7 Habits of Highly Effective People, terutamanya berkenaan pengurusan masa. Saya ulas generasi-generasi pengurusan masa (1st Generation, 2nd Generation, 3rd Generation), dan kenapa semua generasi ini masih tidak mencukupi dalam aspek pengurusan masa, lantaran itu, diperkenalkan pula 4th Generation.

Dalam 4th Generation, saya mengupas berkenaan keperluan mengimbangkan people and task focus. Saya juga menceritakan kepada para hadirin tentang Kuadran-kuadran yang Stephen Covey cipta, dan apakah maknanya kepada kita, sekiranya kita ingin menguruskan masa dan menjadi manusia yang efektif dan cemerlang.

covey_matrix

Masalah kita lazimnya, kita banyak melakukan perkara yang segera dan mustahak (URGENT and IMPORTANT), sehingga menyebabkan kita menjadi penat, ‘burn out’, dan sentiasa dalam keadaan stress. Apa yang berlaku adalah aktiviti ‘firefighting’. Ada sebilangan lagi yang melakukan kerja-kerja yang segera, tetapi tidak mustahak (tetapi mereka merasakan ia adalah sesuatu yang mustahak), contohnya nak balas cepat-cepat emel, nak balas cepat-cepat notifikasi di FB, whatsapps dan sebagainya, ataupun menguruskan mesyuarat berbilang-bilang kali, dan mengambil masa yang lama untuk bermesyuarat. Golongan yang paling ‘tak boleh blah’, ialah mereka yang selalu melibatkan diri dalam kerja-kerja tidak segera dan tidak mustahak (NOT URGENT and NOT IMPORTANT), seperti banyak meluangkan masa menonton filem/movie/kpop, membaca manga/anime, berkomunikasi di whatsapps/fb, tanpa ada jadual dan disiplin diri.

Takziah, kita telah menyiapkan diri untuk menjadi orang yang biasa-biasa ataupun orang yang sentiasa gagal dalam hidup, sekiranya kita banyak meletakkan aktiviti kita berlegar di sekitar 3-3 kuadran ini.

Screenshot 2016-02-20 01.07.19

Namun begitu, mereka yang sentiasa banyak melakukan aktiviti di kuadran 2 (TIDAK SEGERA TETAPI MUSTAHAK), adalah manusia yang mempunyai visi yang jelas dalam hidup, berjaya menyeimbangkan antara people dan task focus, mampu mengawal diri dan berdisiplin tinggi. Mereka adalah golongan yang akan sentiasa melihat terkehadapan. Mereka adalah golongan yang akan sentiasa meminimumkan kuadran 1 (MUSTAHAK DAN SEGERA), dan memperbanyakkan aktiviti di kuadran 2. Contohnya, sebagai pelajar, sudah tahu ujian sejak dari minggu 1 akan diadakan pada minggu ke 5, kenapa malam sebelum ujian baru nak mulakan ulangkaji? Kenapa tidak mulakan sejak minggu ke 3, hanya 15-20 minit setiap hari. Assignment yang diberikan pensyarah misalnya diberikan seminggu yang lepas, tetapi ramai yang akan buat pada malam hari sebelum ‘submission’, hasilnya kualiti ke laut, dan nasib tak baik, perlu re’work’ semula, markah pula rendah dan macam-macam lagi sehingga jadi stress out. Soalannya, kenapa kena perlu tunggu sehingga jadi begitu?

Screenshot 2016-02-20 01.11.09

Saya bertanya kembali kepada hadirin, jadi bagaimanakah nak jadikan kita orang di Quadrant 2?

  1. Bila mulakan pengajian di universiti misalnya, lihat 5 tahun, 10 tahun dan 15 tahun ke depan, siapakah kita pada ketika itu. Bila kita ada matlamat nak dicapai, kita akan punyai ‘big driving force’ untuk membawa kita ke sana. Masalah pelajar sekarang ialah hanya bergantung dari satu semester ke satu semester. Bila daftar subjek, hanya memikirkan bagaimana nak skor/ pass semester tersebut. Bila nak bekerja, hanya mengharapkan apa sahaja peluang yang ada, dengan cita-cita perkara yang baik akan terjadi dengan sendirinya..sedangkan realitinya TIDAK! (Surah Ar-Ra’du ayat 11)
  2. Apabila sudah punyai matlamat, maka di sinilah perlunya kita mengkaji di manakah ‘weak point’ kita. Di manakah kelemahan kita untuk mencapai cita-cita yang kita nak tuju. Contohnya, jika ingin berkahwin selepas graduasi, sepatutnya daripada sekarang sudahpun menabung, meskipun belum punya calon. Daripada sekarang sudah sepatutnya membaca buku-buku dan menimba ilmu kekeluargaan dan keibubapaan supaya tidaklah apabila kahwin sahaja mahu dijadikan semuanya ‘trial and error’.
  3. Sekiranya kita sudah tahu mungkin pada masa akan datang mahu jadi seorang pensyarah contohnya, sudah pastinya sedari sekarang kita akan aktif dalam kelas supaya kita dapat memantapkan gred pencapaian kita, dan dalam pada masa yang sama menyemai minat dan ilmu dalam bidang teaching & learning. Sekiranya ada masalah komunikasi bahasa Inggeris, carilah di mana tempat yang boleh memantapkan lagi ilmu tersebut. Dalam pada masa yang sama, fikirkan bidang apa yang kita nak lakukan dalam PhD kita nanti. Saya memberitahu hadirin bahawa saya mahu jadi pensyarah sejak saya berada dalam tahun dua pengajian ijazah saya, dan daripada situ saya mengkaji kekuatan dan kelemahan saya, dan apa yang saya perlu lakukan untuk menjadi pensyarah yang cemerlang (bukan yang biasa-biasa). Saya juga menceritakan kepada mereka, bagaimana saya berusaha keras untuk mendapatkan biasiswa pengajian ke luar negara dalam PhD saya, kerana punyai keinginan yang tinggi. Saya lontarkan kepada mereka, kenapa perlu kita menjadi yang biasa-biasa sedangkan kita boleh menjadi orang yang luar biasa? Sampai bila Muslim akan menjadi trend follower dan bukan trend setter?
  4. Akhirnya, saya mengingatkan diri saya sendiri dan mereka yang hadir, akan pentingnya memastikan hubungan dengan ibu dan ayah, ahli keluarga dan rakan-rakan sentiasa ‘connected’. Jangankan sampai kita terlalu sibuk dengan kerja dakwah di luar, sedangkan dakwah kepada ahli keluarga sendiri ditinggalkan. Sesibuk bagaimana pun, jangan lupa untuk menghubungi ibu dan ayah dan bertanyakan khabar kepada mereka. Jangan tunggu bila tak ada duit baru nak telefon ibu dan ayah. Balik kampung meskipun sibuk.

 

Apa-apa pun, untuk terus bergerak ke hadapan, amal ibadah kita kepada Allah SWT adalah makanan rohani kita. Sekiranya berkurang, kita akan rasa cepat penat dengan kerja yang kita lakukan kerana kurangnya santapan rohani.

Moga Allah mempermudahkan urusan kita, dan sama-samalah kita bercita-cita untuk menjadi SUPERMUKMIN!

Ini adalah link presentation saya sebentar tadi: PRODUKTIF

KE SEKOLAH DAN UNIVERSITI UNTUK BELAJAR ATAU SKOR A?

convo1 (1)
Gambar adalah hiasan semata-mata (ihsan: http://www.utp.edu.my)

Menjadi mahasiswa (ataupun pelajar di sekolah menengah/rendah) bukanlah untuk belajar bagaimana nak SKOR cemerlang sehinggakan menjadi keperluan untuk belajar bagaimana nak ‘spot’ soalan-soalan dan menjawab ikut skema pemarkahan. Ia adalah satu kefahaman yang salah dan perlu diperbetulkan. Lantas, program-program seperti teknik menjawab soalan peperiksaan, skor A, dan lain-lain lagi, adalah satu pembudayaan yang sangat-sangat tidak sihat yang berlaku di dalam negara kita. Ia berlaku atas tercetusnya budaya exam-oriented.

Memasuki alam persekolahan, apatah lagi alam universiti bukanlah untuk skor A dalam semua matapelajaran. Itu hanyalah ‘by-product’ atas kefahaman kita mempelajari subjek akademik. Perkara yang paling penting ialah ia seharusnya menyemai sifat cintakan ilmu, dan tidak pernah puas hati dengan ilmu yang ada di dada. Sekiranya pelajar keluar sekolah dan universiti menjadi malas untuk menuntut ilmu (samada formal atau informal), hatta membaca buku pun menjadi satu kemalasan, maka itulah tanda-tandanya sistem pendidikan yang dilalui sebenarnya tidak berjaya melahirkan insan yang didamba.

Saya pernah rasa sedih semasa peperiksaan SPM dahulu. Di sekolah kami, tidak ada guru-guru (terutamanya subjek sains) yang dipilih untuk menyediakan soalan peperiksaan. Jadi kami tidak berpeluang pun untuk ‘spot soalan peperiksaan’. Apa yang perlu kami buat ialah ulangkaji secara keseluruhannya. Kemahiran yang kami perlu ada sudah pastinya ialah kemahiran bagaimana nak buat peta minda, kemahiran menulis nota dan pelbagai lagi. Kemahiran ‘spot’ soalan peperiksaan, tidak sama sekali. Saya membandingkan keputusan akhir peperiksaan SPM saya, ternyata menghampakan berbanding rakan-rakan dari MRSM/SBP yang lain yang senang-senang memperoleh 10A1. Bukan seorang dua, berpuluh-puluh pulak tu, yang saya ni nak dapatkan 6 aggregat pun tak mampu.

Hanya setelah saya melalui zaman mahasiswa baru saya sedar bahawa, saya sangat-sangat bersyukur bahawa saya tidak perlukan semua itu. Saya tidak perlu jadi ahli nujum untuk meneka soalan mana yang keluar untuk peperiksaan. Apa yang penting, saya hanya perlukan kemahiran ‘deep learning’, supaya saya benar-benar faham apa yang cuba nak disampaikan oleh pensyarah kami. Kalau tak faham, saya sanggup menghabiskan puluhan pound sterling membeli buku-buku teks untuk dibaca (kebetulan pada masa itu belum ada YouTube, kalau ada confirm akan jadi bahan rujukan saya juga selain daripada buku). Saya perlukan kemahiran belajar dalam kumpulan, supaya saya tidak terkial keseorangan belajar semua subjek yang jargon pada saya. Saya perlukan kemahiran menguruskan masa, supaya saya dapat bahagikan masa untuk belajar, masa untuk membina hubungan dan network dengan rakan-rakan, masa untuk pamper diri dan masa untuk ibadah kepada Allah. Saya memerlukan kemahiran menulis nota, supaya ia mudah difahami. Semasa buat PhD, lagilah penting kemahiran-kemahiran yang saya sebutkan tadi. Kalau saya ada kemahiran ‘spot soalan’, nak spot soalan apa nya? Soalan masa viva la kot hehe.

Apabila menjadi pensyarah, tertekan saya apabila pelajar-pelajar yang sejak dari sekolah rendah terdidik dengan ‘tips&tricks’ datang ke bilik saya bertanyakan apa tips untuk peperiksaan kali ini. Saya beritahu mereka: S.T.U.D.Y. Kalau berada di universiti masih mempunyai mentaliti nak skor (dan tak mahu memikirkan untuk membina kemahiran diri yang lain), saya dapat berikan jaminan bahawa mahasiswa itu tak akan dapat pergi jauh. Sedarlah bahawa masuk sekolah dan universiti bukan untuk skor A semata-mata.

Semalam semasa makan malam saya berbual dengan ayah mertua, yang juga seorang pensyarah. Beliau memaklumkan ada seorang pelajar di salah sebuah universiti di Malaysia ni, memperoleh kelayakan hampir 1st class, tiap-tiap hari bawa ke hulu ke hilir laptopnya, tetapi apabila diminta untuk mencari info daripada internet, tidak tahu di mana perlu dia mulakan. Terkial-kial. Terkedu saya.

Begitulah hakikatnya. Kalau dapat 1st class/ 10 A*/ straight A hanya kerana berjaya ‘spot’ soalan, ia adalah satu perkara yang perlu dibimbangkan, kerana apa yang dipelajarinya adalah di atas permukaan semata-mata. Ia akan mengakibatkan pelajar itu berasa cepat letih apabila cabaran semakin hebat pada level-level pengajian yang lain. Adalah tidak menghairankan saya sekiranya seseorang itu yang dapat straight A, ataupun 1st class tiba-tiba membuat keputusan tidak mahu lagi belajar bersungguh-sungguh pada peringkat yang seterusnya (ataupun tak mahu belajar langsung), adalah kerana mereka terlalu letih dengan belajar/menuntut ilmu.

Pada saya, biarpun umur sudah meningkat, learning is still fun. IT IS FUN!

P/S: Tiba-tiba rasa macam nak enroll kursus psikologi sebab minat. smile emoticon

LIFE IS A STRUGGLE…PERSEVERE IT!

Alhamdulillah, last Sunday I have been given a chance to deliver a talk to UTP students, in an event organised by PRO-HELPER club, which is under the guidance of Counselling Unit, UTP.

The talk is about perseverance. The pictures of this event are shared here together with the prezi link.

Life is a struggle..

Screenshot 2015-11-24 23.20.09

This slideshow requires JavaScript.

The Journey..for sharing purposes

Insha Allah, this afternoon I’ll be sharing with some of the final year undergraduate students of Rakan Masjid with regards to continuing their journey as a master or PhD student. This is the prezi link for sharing purpose.

The front page
The front page

The Journey

LOVE MANAGEMENT TALK AT UTP (EVE CONVENTION 2015)

11096688_626556577481754_3421185417935850837_n (1)

10997623_626556764148402_8995509969250070504_n (1)

Alhamdulillah, this is our first time delivered this talk together in Malaysia. Before this, while we were in UK, we delivered similar talk twice, one in Leeds, organized by Leeds University Malaysian Student Society (LUMSOC), and another one we shared this talk for our Nottingham friends and juniors, at the place somewhere in the forest, which we could not exactly recall what is the name of it. However for this time around, it is much more formal, jointly organized by SRCUTP, Helwi and One Quest UTP, in conjunction with Eve Convention.

How did they know about us? 
I was invited to KYUEM last two months to deliver a talk about LOVE to the students there, I shared it in my facebook and the students from Rakan Masjid noticed about this and asked me to deliver similar talk for them. Later, some of them, who are also SRC members and of course HELWI is part of the Rakan Masjid,  they invited me again to give this kind of talk in details for the students in UTP. I mentioned to them that, I preferred my wife to be there as well, because we developed this module together, and they agreed. 🙂

These are some points, shared by the event organizer after they attended my talk,

SLOT : TALK ON LOVE MANAGEMENT
SPEAKERS : DR.TAZLI AZIZAN & MDM PUTRI NURIZATULSHIRA

INPUT:
~ Love is not solely about emotion but it is about effort and responsibility of the person involved in that love. it is more than just a LOVE.
~ We have to know how to differentiate between LOVE, LIKE and LUST. If you cannot control the desire, it will lead to lust.
~ Falling in love is not Haram but it will become so for the lust prior to marriage.
~ It is important for people to know their own personality in order to make it easier in finding the type of partners that suit them the most.
~ Love someone because of Allah, InshaaAllah the love will last long.
~ True love need sacrifices, efforts, and full understanding of both partners.
~ Avoid conflicts by working out differences, do not run from the problems and understand partner’s personality again.
~ Marriage because of Allah will brings you Sakinah (tranquility), Mawaddah (Inside out) and Rahmah (Mercy from Allah).

Alhamdulillah, we’re happy that the audiences enjoyed our talk. Feel free to contact us at 013-4355007 or 019-5568007, if you’re interested for us to deliver this session, as Insha Allah we can tailor made this program to fit for one day or half day program.

The prezi link is meant for share. Sharing is caring. And all of these, are Allah’s knowledge, and none belong to us. Insha Allah if there was any recording done, we’ll share it here.

http://prezi.com/a9-p4bwnqzzj/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

Regards

Us.

CONCERNING THE FUTURE GENERATION

2015-03-09 18.59.25-1

You grew up, ensuring that you did well at school and at the university. You met your spouse, found a good job, good pay somehow, and later you decided to get married. Then you’re in your honeymoon stage..

And then.. your wife is pregnant..and you’ll soon have a baby!

And that is the stage where your life is no longer as important as the one who is coming very very soon. You put a dot there, and it is not about ME ME ME anymore.

Once you have a child of your own, your life does no longer revolve around you (AND your spouse). Naturally, a lot of efforts will be dedicated and committed for your child. No matter what it takes, it is always your child that you prioritize the most. When he is at the baby stage, you want to make sure he/she is fed well, grown up well and you want to ensure that he/she grows up as a healthy toddler. You would also want he develops his motor skills very soon, and you would also want him, at the toddler stage to be able to understand your instruction, be able to read, write, count and so on. The faster, the better. My baby is a genius!

Then, he enters the kindergarten. Is it  the stage where you want him to be able to interact with others well, or only be able to read, write and count?

Then, he enters the primary school. What actually do we want him to be able to do? Getting number 1 every year in the class and score 100% for all the subjects he learnt?

Then, he enters the secondary school. What actually do we want him to be able to do? Getting straight A’s in their PMR/PT3 as well as SPM?  And then, what? Getting a scholarship and going to the prestigious university, doing the course that you’d want to do but you cant long time ago, but now you asked your child to do it. Be a doctor, daughter. Be an engineer, son. Study until you get a PhD, son.

And that is the mentality that has parked in our mind, the Malaysians, for ages. We are putting too much to emphasize intellectual capability among our kids, which actually to feed our nafs and desire. Then, we forgo about instilling good values in them. Never mind, let him be an arrogant or ego or snobbish guy, as long as he got straight As in his SPM and CGPA 4.0 at his university.

Or probably, never mind of him not having the courtesy to help others in need, or at least know how to boil an egg or cook the rice or hang and fold the laundry at the age of 15, as long as he’s a scorer at his school. Or perhaps, never mind of him not being observant to the surrounding, or not having a common sense when meeting with other adults or being a guest at other people’s house and keep asking for wi-fi password, because he wanted to play online games, as long as he did his homework and being his teacher’s favourite? Is it what we really want?

These are what actually concern me, and my wife the most. Our kids are the best asset that we have, and our biggest investment in this world. It is not for worldly gain, but importantly for the akhirah. For the day of judgment. So their dua will make us enter the heaven. And we also prayed for our kids to become the change agent in the society, i.e. those who are not only think about themselves only to go to His jannah, but to bring others as well into that direction. This is what we dreamed since when we’re in London, after being exposed to their good culture for years, and seeing the world as a traveler. Becoming soleh and musleh. Becoming those who are changing and bring the changes to others.

However, being in Malaysia, we have not much choice, but to remain, to stay strong.

This morning, I represented my university to attend a briefing on Malaysia higher education blueprint (2015-2025) in Ipoh. This session was brought by QIUP, Quest International University PERAK, and the talk was delivered by Prof Dr Zita Mohd Fahmi, the MQA Consultant Advisor,  and she highlighted the important matters in this blueprint. This blueprint will be launched on 6 April by the PM. The planning was fantastic, the contents are superb. Most importantly, it is about balancing the knowledge/thinking and the values/akhlaq.

Then I popped out a question, because I always believed in ‘melentur buluh biarlah daripada rebungnya’, and I said, how do we stuff all of these within 3-4 years of program at the university, whereas our feedstock was not groom well, let say in terms of akhlaq? How do we bridge the gaps?

And yes, she agreed that the education system that we have right now, need to be improvised. For how long, I dont know. And that is the issue when the universities and the schools are not talking to each other. And I am bogged down as well with the parents, teachers, academicians, administrators and those in the government’s mentality that are so difficult to be corrected. Somehow, I felt doomed, because there are so many improvements that need to be done in shifting the mindset of the Malaysians. And I felt Allah pull away His mercy from us, the Malaysians, sadly. Yet, we felt lonely because we felt that we are fighting alone with the BIG currents and BIG waves that kept coming to us.

We want a better Malaysia, and a better education system for our kids, but things change slowly and we are just being strong, for our kids. Fortunately for our kids, they have us. Yet, we pity other kids too, whose parents are busy chasing their own dream, and forgetting their biggest investment that they made in this world. 

May Allah make us stronger and stronger to make these changes. And may Allah make our kids to continue fighting for this mission, if we are no longer here in this world. But yes, we surely didnt want to miss the changes. It is  not only for our kids, but it is for our future generation.

Moga Allah redha.

INILAH JIHAD KAMI

2011-01-16 17.52.49

Alhamdulillah, doa kami ketika di Tanah Suci dahulu dimakbulkan Allah Taala. Sejak dua menjak ini, saya diberikan banyak peluang oleh Allah SWT untuk menyampaikan dakwah melalui pelbagai kuliah/talk dalam bidang-bidang yang saya selesa untuk sampaikan. Antaranya saya diberikan peluang oleh Allah Taala sejak tahun lepas menjejakkan  di UIA, UKM dan UTM untuk slot sesi motivasi belajar. Tidak kurang juga, minima sebulan sekali saya akan menyampaikan kuliah di Masjid An-Nur, UTP dalam pelbagai topik, contohnya dakwah via technology, personality, ujian sabar dan Baitul Muslim. Ada juga persatuan-persatuan pelajar di dalam UTP yang menjemput saya menyampaikan kuliah berkaitan pengurusan strategik, leadership dan Insha Allah minggu depan pula bersama-sama isteri saya akan menyampaikan talk berkenaan LOVE management, satu sesi dalam EVE Convention, anjuran bersama HELWI & MPP UTP. Love management adalah satu topik yang pernah kami sama-sama sampaikan bersama semasa di UK dulu. Isteri saya juga dalam masa yang sama mengajar English di sebelah petang kepada anak-anak yang berumur sekitar 5 hingga 12 tahun untuk mengayakan mereka dalam berbahasa Inggeris.

Saya dan isteri mengambil peluang untuk menyampaikan talk-talk ini memandangkan kami sangat bersemangat untuk mengubah paradigma masyarakat dan mengajak mad’u kami untuk berhijrah ke arah yang lebih baik. Tidak kurang juga, niat kami adalah untuk membantu insan-insan yang memerlukan, samada mereka menyedari mereka memerlukan bantuan ataupun tidak. Selalunya talk kami akan mengajak para peserta berfikir, keluar daripada kebiasaaan, memperbetulkan halatuju hidup dan itulah sebenarnya jihad kami. Antara sebab utama juga, kenapa saya memilih kerjaya sebagai pensyarah, adalah kerana ini adalah medan dakwah saya. Saya akan sentiasa memastikan, saya menunjukkan contoh teladan yang baik ‘cautiously’ dan penuh sedar, baik di alam maya ataupun di dalam kelas yang saya ajar. Saya juga akan memastikan saya memberikan mutu pengajaran yang terbaik, seiring dengan matlamat saya mahukan anak-anak murid saya menjadi yang terbaik, extraordinary baik di dunia dan di akhirat.

Inilah jihad kami. Dan jika sekiranya ada yang mencadangkan saya menjadi seorang motivator, atau pakar motivasi, saya rasa saya tidak layak, apatah lagi untuk meletakkan harga yang tertentu dalam kuliah-kuliah saya. Pertamanya, saya tidak sampai hati untuk menjual ilmu. Kerana ilmu itu bukan milik saya, ilham yang kami perolehi semata-mata dari Allah SWT. Keduanya, dakwah saya juga bukan untuk dijual-beli. Jadi, bila ditanya apakah kos talk saya, saya tidak pernah meletakkan harga. Walaupun begitu, memahami konteks masyarakat di Malaysia, yang percuma selalunya diambil ringan dan enteng, cukuplah saya katakan, berilah apa yang tidak membebankan dan tidak menjadi buah mulut orang. Saya suka dengan konsep Prof Muhd Kamil Ibrahim, beliau sangat serius untuk tidak menerima sebarang imbuhan,sekiranya ia adalah hasil kutipan di kalangan audiens nya sendiri.

Berbalik kepada jihad kami, kepuasan kami adalah pada membawa perubahan kepada masyarakat. Melihat individu-individu yang terkesan dengan apa yang kami coretkan baik di blog ini ataupun di fb (disclaimer: sampai sekarang belum ada akaun twitter, hehe) ,kami sampaikan dan kami ulas, ia sungguh mengesankan jiwa kami sendiri. Yang baik daripada kami, jadikanlah teladan, yang tidak baik dan tidak elok, tegurlah kami, dan jadikan ia sempadan. Moga Allah menerima apa yang kami buat sebagai amalan yang menjadi bekalan untuk kami ke syurgaNya kelak, Ameen.

Kepada sesiapa yang mahukan perkhidmatan saya atau isteri, untuk memberikan ceramah motivasi belajar, keluarga muda, pengurusan cinta, dan pengendalian bengkel-bengkel,  bolehlah hubungi saya di talian
013-4355007. Insha Allah mana yang kami mampu, kami cuba yang terbaik.

Motivational Talk Organized by Fakulti Kejuruteraan Elektrik, UTM

A good friend of mine from London, and currently works at UTM, Dr Zaid Omar, invited me to give a motivational talk to their 1st year 2nd semester students. These students are selected based on their performance in their first semester, and this talk is meant to boost their motivation to be a successful university graduate in the future. These are some excerpts from my talk, which were recorded by my wife.

There’ll be few more youtube links (up to 10 videos) that I will share it here, Insha Allah. ‘Ala kulli hal, Alhamdulillah and I hope that the talk will be beneficial to the students, Insha Allah. The link of the slides can be found here: https://prezi.com/9sq8_fv1q2y5/what-it-takes-to-become-a-succesful-university-graduate/

Thank you!

HOW TO INTENSIFY YOUR HEART RATE DURING STRENGTH WORKOUT?

I am an avid ‘fitness freak’, whatever you call and name it, since I started it a few years ago. It is a journey to be healthy, more energetic, gaining greater strength and being leaner as its by-product. Along the journey, I made several achievements, and I also fell and tripped several times. Alhamdulillah, there are many things that I learnt along the journey, especially learning from the mistakes.

One thing that I learnt from my fitness advisor (when I enrolled as a member at Gold’s Gym London – we managed to meet our advisor every 6 weeks to discuss on what we plan to do to achieve our objectives), is about using the heart rate monitor (HRM) effectively during the strength workout. Usually, we always use HRM for cardio activities such as running, rowing, cross-training etc., but rarely people used for strength training.

One of the important things that we should know, there are two objectives of strength training workout. 1. A workout to get bulky, and more muscular, especially for thin and skinny to be bulky, and 2. A workout to burn more fat i.e. cutting and gaining muscle too. The differences between the two is about the time taken for rest between the two sets. One set of any workout activity consists of 8-15 reps of the activity done. Usually, each activity is performed in three sets, and the number of reps also depends on the objective/types of workout.

Usually, to be more muscular (objective 1), one has to perform between 8-12 reps for one set, but using a heavy workout weights. For this to be realised for three consecutive sets, one has to take plenty of rest, normally between 2-3 minutes in between each set to rest the muscle. For objective 2, which is relevant to me, I usually perform one set from 12-15 reps, and using a set of weights which is not too heavy but not too light, rest for a while and the continue again to complete three consecutive sets.

What does it mean by resting for a while?

This is where HRM plays a great role in the strength workout. We usually refer the image below for cardio activity, but rarely refer this when it involves strength workout. In actual, HRM can assist us to ensure we have the correct rest time, before we continue with the second set.

images

So what is my practice?

I used HRM to make sure that my weights that I lifted bring me up to the desired heart rate. If the heart rate is low, it indicates that I didn’t pump enough and the weight that I used or the number of reps is not sufficient. As for me, I’ll always make sure that my heart rate will be greater than 140 to achieve a peak performance of burning the fat. Over 160 bpm is too much for me (this depends on your weight and age by the way). I will also make sure, my rest time is sufficient enough if it falls between 120-130 bpm, and if it falls below than that, it means that I have an over resting period. Thus, it is time for me to hit the weight again.

This is what I consider as high intensity interval training (HIIT) in strength workout, and yes within 40-50 minutes of workout (with 5 minutes warm up using cardio equipment), I can burn up to 550 – 570 kcals, which is great enough for me. I’ve been practicing this way of workout since the last two years, and it worked very well for me (except when there were few times I stumbled due to de-motivation and dealing with stress).

If you’re interested to know more about this, Insha Allah I can share with you more. If you’re looking to lost weight, Insha Allah I’ll try my best to help, as I am also in this journey together. Lets do better, to fulfill the sunnah of our prophet SAW.

IMG_2611
This is just after the lifting of the final rep of the particular set
IMG_2612
This is the rest time.. to ensure optimum performance, I do not rest anymore after this (to ensure it did not fall below 120) and hit the weight again.
IMG_2613
Final outcome..average heart rate of 130, and maximum heart rate is 162 bpm. Total calories burnt is 550kcals in 48 minutes HIIT strength workout.

Blog at WordPress.com.

Up ↑