Search

BUBBLES IN THE OCEAN

The humble journey to The Creator: After all, we are just a tiny bubble in the ocean

Category

Education

MENGIMBANGI ILMU, NILAI DAN AKHLAK

Saya tak sangka pos saya sebelum ini menjadi VIRAL. Terima kasih kepada FBookers yang likes dan shares status tersebut. Saya hanya ingin berkongsi apa yang kami lakukan supaya anak-anak tak rasa ‘down’ apabila mendapat markah ujian yang rendah. Saya dan isteri sendiri, tidak sahaja mahu menumpukan kepada kecemerlangan anak-anak dalam akademik, tetapi apa yang paling penting ialah mereka mempunyai akhlak yang baik, dan punyai sistem nilai yang tinggi, di samping mempunyai kemahiran-kemahiran tertentu yang perlu diasah dari sekarang. Apabila belajar daripada seorang kakak senior tentang positive parenting, sebenarnya banyak lagi kami perlu buat untuk keluarkan anak-anak daripada fixed mindset to growth mindset.

Sebenarnya di sebalik cerita Falah (8 tahun) dan gred Sains nya dalam kereta tersebut, ada satu lagi peristiwa yang berlaku di dalam kereta semasa perjalanan kami dari rumah ke AEON. Amanina (kakak kepada Falah, 10 tahun) mengadu kepada kami bahawa adiknya yang kecil, Ihsan (2.5 tahun) tidak mahu sangat pergi kepadanya semasa di transit (mereka berempat transit bersama sejak ummi masuk kerja awal bulan ini). Amanina bagitahu selalu Ihsan akan cari Nurhan (6 tahun), abangnya seorang lagi untuk buat apa-apa kepadanya.

Kenapa jadi begitu?

Nurhan ketika umurnya 4 tahun masuk tadika bersama Falah kerana ummi terpaksa berada di Johor dengan Ihsan, dan abi di Perak. Abi jaga anak 3 orang selama 4-5 bulan. Tetapi atas sebab-sebab tertentu, apabila Nurhan berumur 5 tahun, dan ummi tidak lagi bekerja, dan tinggal di rumah, umminya mencadangkan supaya Nurhan tak pergi tadika. Saya pun bersetuju sebab dapat ‘trim’ perbelanjaan, walaupun pada awalnya tidak bersetuju sepenuhnya .Mungkin ummi juga dapat ajar Nurhan sikit-sikit.  Namun memang dapat diagak, skill Nurhan dalam membaca dan mengira agak tertinggal, kerana ummi meskipun berada di rumah, ada kerja-kerja lain perlu dibuat seperti proofreading services dsbnya.

Namun segala yang berlaku ada hikmahnya. Apabila Nurhan berada di rumah, hubungannya dengan Ihsan sangat rapat. Nurhan la yang akan jadi pelindung kepada adiknya. Kalau keluar rumah atau keluar dari masjid, Nurhan akan tunggu adiknya turun, hulurkan kasut dan pakaikan kepada adiknya. Nurhan akan jadi abang yang pertama pergi pujuk adiknya kalau Ihsan menangis. Ihsan di transit pula masa hari pertama tidur berpelukan dengan Nurhan. Asyik asyik Khan..khan..khan (panggil cari Nurhan), sedangkan Falah dan kakaknya ada sekali.

Kemudian saya cakap pada Amanina (semasa kami dah sampai di AEON) dan selepas makan, dari kejauhan saya melihat gelagat Nurhan dan Ihsan di sinki air,“tengok tu kakak, Nurhan cepat-cepat pergi teman Ihsan basuh tangan, siap sabunkan tangan Ihsan. Abi dan ummi langsung tak suruh Nurhan buat macamtu. Kakak boleh buat macamtu nak menangi hati Ihsan? “

As for this task, your grade now is E kakak, extra effort required to win Ihsan’s heart. But you cannot force him to like you. Like you are bringing a horse to drink the water but you cannot force the horse to drink it. Kakak kena ikhlas sayang Ihsan, baru Ihsan cari kakak nanti.

Jujurnya, saya tidak risaukan anak saya tidak dapat membaca ketika berumur 4 atau 5 tahun. Kami tak perlu rush apa-apa. Alhamdulillah, dah 2 bulan lebih Nurhan masuk balik tadika, dia dah dapat membaca kedua-dua buku Bahasa Inggeris dan Melayu secara sebutan perkataan demi perkataan. Baru-baru ni cikgunya hadiahkan pet fish kerana Nurhan berjaya mengenal huruf dan membaca dengan jelas sebutan-sebutannya.Insha Allah, abi dan ummi yakin hujung tahun ini Nurhan dah bersedia untuk masuk darjah 1.(dan abi dan ummi tak kisah Nurhan masuk mana-mana kelas, sebab kami yakin Nurhan Insha Allah akan survive). Abi dan ummi tak pernah paksa Nurhan untuk cepat-cepat membaca (Falah dan Amanina dah lancar sejak 5 tahun), tapi mahu Nurhan ada motivasi sendiri nak membaca (baru-baru ni ada satu buku English siri Ladybird dikhatamnya sebelum tidur, Alhamdulillah- sambil dia baca sambil gelak, kerana apa yang dibacanya dia faham).

Pengorbanan ummi tidak bekerja tetap selama 1 tahun lebih dan menyekolahkan Ihsan dan Nurhan di rumah adalah satu pengorbanan yang berbaloi. Ia merapatkan hubungan antara dua beradik ini, yang menyebabkan abang dan kakaknya cemburu dengan hubungan mereka. Insha Allah, keempat-empat anak kami ini, meskipun mereka nanti layak untuk masuk asrama, MRSM atau SBP ketika di sekolah menengah, saya dan isteri rasanya tak akan hantar mereka. Kami akan cuba menyediakan sebaik mungkin persekitaran pembelajaran yang sesuai kepada anak-anak di rumah. Kami nak bina hubungan yang kuat sesama mereka dan antara ummi abi dan mereka, bina akhlak yang baik, punyai common sense dan sistem nilai yang baik, bahkan ada kemahiran tertentu (memasak, mengemas rumah dsb), supaya kecemerlangan akademik diimbangkan dengan akhlak yang mulia dan kemahuan untuk berbakti kepada ummah. Rugilah kalau ada pencapaian akademik cemerlang, tetapi akhlaknya compang camping, dan asyik memikirkan tentang diri sendiri. Meskipun begitu saya yakin, ibu bapa yang mahukan anak-anaknya ke asrama juga nanti, sekiranya sedar akan keperluan mendidik anak dengan kemahiran-kemahiran lain, pastinya berpada-pada memberikan rehat kepada anak di rumah (selalunya yang duduk asrama ni balik rumah akan buat rumah macam hotel, balun tidur dan tak ada common sense utk tolong ibu ayah —>sayalah contoh terbaik..INSAF!! 😦 )

Mudah-mudahan setiap keluarga kita akan menjadi nucleus terpenting untuk menghasilkan generasi yang lebih cemerlang untuk masa depan. Ke arah Malaysia baru yang cemerlang dan gemilang, Insha Allah!

 

 

MENJADI MUSLIM YANG PRODUKTIF (BAHAGIAN 1)

 

Screenshot 2016-02-20 01.06.38

Sebentar tadi, saya telah dijemput untuk memberikan ceramah kepada ahli-ahli Rakan Masjid UTP dalam liqa’ fikri bulanan mereka. Ceramah saya bertajuk MUSLIM PRODUKTIF: TERSUSUN DALAM URUSAN, dan saya bahagikan kepada dua, dan saya beritahu kepada pelajar-pelajar yang kalau nak tahu bahagian kedua, boleh jemput saya lagi pada masa akan datang, Insha Allah.

Pada malam ini saya berbicara tentang bab pengurusan masa, yang menjadi agenda paling penting dalam aspek pengurusan efektif. Untuk mencernakan pengurusan yang efektif, mahu atau tidak, pengurusan masa adalah kunci utamanya. Saya mengupas buku karangan Stephen R Covey, 7 Habits of Highly Effective People, terutamanya berkenaan pengurusan masa. Saya ulas generasi-generasi pengurusan masa (1st Generation, 2nd Generation, 3rd Generation), dan kenapa semua generasi ini masih tidak mencukupi dalam aspek pengurusan masa, lantaran itu, diperkenalkan pula 4th Generation.

Dalam 4th Generation, saya mengupas berkenaan keperluan mengimbangkan people and task focus. Saya juga menceritakan kepada para hadirin tentang Kuadran-kuadran yang Stephen Covey cipta, dan apakah maknanya kepada kita, sekiranya kita ingin menguruskan masa dan menjadi manusia yang efektif dan cemerlang.

covey_matrix

Masalah kita lazimnya, kita banyak melakukan perkara yang segera dan mustahak (URGENT and IMPORTANT), sehingga menyebabkan kita menjadi penat, ‘burn out’, dan sentiasa dalam keadaan stress. Apa yang berlaku adalah aktiviti ‘firefighting’. Ada sebilangan lagi yang melakukan kerja-kerja yang segera, tetapi tidak mustahak (tetapi mereka merasakan ia adalah sesuatu yang mustahak), contohnya nak balas cepat-cepat emel, nak balas cepat-cepat notifikasi di FB, whatsapps dan sebagainya, ataupun menguruskan mesyuarat berbilang-bilang kali, dan mengambil masa yang lama untuk bermesyuarat. Golongan yang paling ‘tak boleh blah’, ialah mereka yang selalu melibatkan diri dalam kerja-kerja tidak segera dan tidak mustahak (NOT URGENT and NOT IMPORTANT), seperti banyak meluangkan masa menonton filem/movie/kpop, membaca manga/anime, berkomunikasi di whatsapps/fb, tanpa ada jadual dan disiplin diri.

Takziah, kita telah menyiapkan diri untuk menjadi orang yang biasa-biasa ataupun orang yang sentiasa gagal dalam hidup, sekiranya kita banyak meletakkan aktiviti kita berlegar di sekitar 3-3 kuadran ini.

Screenshot 2016-02-20 01.07.19

Namun begitu, mereka yang sentiasa banyak melakukan aktiviti di kuadran 2 (TIDAK SEGERA TETAPI MUSTAHAK), adalah manusia yang mempunyai visi yang jelas dalam hidup, berjaya menyeimbangkan antara people dan task focus, mampu mengawal diri dan berdisiplin tinggi. Mereka adalah golongan yang akan sentiasa melihat terkehadapan. Mereka adalah golongan yang akan sentiasa meminimumkan kuadran 1 (MUSTAHAK DAN SEGERA), dan memperbanyakkan aktiviti di kuadran 2. Contohnya, sebagai pelajar, sudah tahu ujian sejak dari minggu 1 akan diadakan pada minggu ke 5, kenapa malam sebelum ujian baru nak mulakan ulangkaji? Kenapa tidak mulakan sejak minggu ke 3, hanya 15-20 minit setiap hari. Assignment yang diberikan pensyarah misalnya diberikan seminggu yang lepas, tetapi ramai yang akan buat pada malam hari sebelum ‘submission’, hasilnya kualiti ke laut, dan nasib tak baik, perlu re’work’ semula, markah pula rendah dan macam-macam lagi sehingga jadi stress out. Soalannya, kenapa kena perlu tunggu sehingga jadi begitu?

Screenshot 2016-02-20 01.11.09

Saya bertanya kembali kepada hadirin, jadi bagaimanakah nak jadikan kita orang di Quadrant 2?

  1. Bila mulakan pengajian di universiti misalnya, lihat 5 tahun, 10 tahun dan 15 tahun ke depan, siapakah kita pada ketika itu. Bila kita ada matlamat nak dicapai, kita akan punyai ‘big driving force’ untuk membawa kita ke sana. Masalah pelajar sekarang ialah hanya bergantung dari satu semester ke satu semester. Bila daftar subjek, hanya memikirkan bagaimana nak skor/ pass semester tersebut. Bila nak bekerja, hanya mengharapkan apa sahaja peluang yang ada, dengan cita-cita perkara yang baik akan terjadi dengan sendirinya..sedangkan realitinya TIDAK! (Surah Ar-Ra’du ayat 11)
  2. Apabila sudah punyai matlamat, maka di sinilah perlunya kita mengkaji di manakah ‘weak point’ kita. Di manakah kelemahan kita untuk mencapai cita-cita yang kita nak tuju. Contohnya, jika ingin berkahwin selepas graduasi, sepatutnya daripada sekarang sudahpun menabung, meskipun belum punya calon. Daripada sekarang sudah sepatutnya membaca buku-buku dan menimba ilmu kekeluargaan dan keibubapaan supaya tidaklah apabila kahwin sahaja mahu dijadikan semuanya ‘trial and error’.
  3. Sekiranya kita sudah tahu mungkin pada masa akan datang mahu jadi seorang pensyarah contohnya, sudah pastinya sedari sekarang kita akan aktif dalam kelas supaya kita dapat memantapkan gred pencapaian kita, dan dalam pada masa yang sama menyemai minat dan ilmu dalam bidang teaching & learning. Sekiranya ada masalah komunikasi bahasa Inggeris, carilah di mana tempat yang boleh memantapkan lagi ilmu tersebut. Dalam pada masa yang sama, fikirkan bidang apa yang kita nak lakukan dalam PhD kita nanti. Saya memberitahu hadirin bahawa saya mahu jadi pensyarah sejak saya berada dalam tahun dua pengajian ijazah saya, dan daripada situ saya mengkaji kekuatan dan kelemahan saya, dan apa yang saya perlu lakukan untuk menjadi pensyarah yang cemerlang (bukan yang biasa-biasa). Saya juga menceritakan kepada mereka, bagaimana saya berusaha keras untuk mendapatkan biasiswa pengajian ke luar negara dalam PhD saya, kerana punyai keinginan yang tinggi. Saya lontarkan kepada mereka, kenapa perlu kita menjadi yang biasa-biasa sedangkan kita boleh menjadi orang yang luar biasa? Sampai bila Muslim akan menjadi trend follower dan bukan trend setter?
  4. Akhirnya, saya mengingatkan diri saya sendiri dan mereka yang hadir, akan pentingnya memastikan hubungan dengan ibu dan ayah, ahli keluarga dan rakan-rakan sentiasa ‘connected’. Jangankan sampai kita terlalu sibuk dengan kerja dakwah di luar, sedangkan dakwah kepada ahli keluarga sendiri ditinggalkan. Sesibuk bagaimana pun, jangan lupa untuk menghubungi ibu dan ayah dan bertanyakan khabar kepada mereka. Jangan tunggu bila tak ada duit baru nak telefon ibu dan ayah. Balik kampung meskipun sibuk.

 

Apa-apa pun, untuk terus bergerak ke hadapan, amal ibadah kita kepada Allah SWT adalah makanan rohani kita. Sekiranya berkurang, kita akan rasa cepat penat dengan kerja yang kita lakukan kerana kurangnya santapan rohani.

Moga Allah mempermudahkan urusan kita, dan sama-samalah kita bercita-cita untuk menjadi SUPERMUKMIN!

Ini adalah link presentation saya sebentar tadi: PRODUKTIF

KE SEKOLAH DAN UNIVERSITI UNTUK BELAJAR ATAU SKOR A?

convo1 (1)
Gambar adalah hiasan semata-mata (ihsan: http://www.utp.edu.my)

Menjadi mahasiswa (ataupun pelajar di sekolah menengah/rendah) bukanlah untuk belajar bagaimana nak SKOR cemerlang sehinggakan menjadi keperluan untuk belajar bagaimana nak ‘spot’ soalan-soalan dan menjawab ikut skema pemarkahan. Ia adalah satu kefahaman yang salah dan perlu diperbetulkan. Lantas, program-program seperti teknik menjawab soalan peperiksaan, skor A, dan lain-lain lagi, adalah satu pembudayaan yang sangat-sangat tidak sihat yang berlaku di dalam negara kita. Ia berlaku atas tercetusnya budaya exam-oriented.

Memasuki alam persekolahan, apatah lagi alam universiti bukanlah untuk skor A dalam semua matapelajaran. Itu hanyalah ‘by-product’ atas kefahaman kita mempelajari subjek akademik. Perkara yang paling penting ialah ia seharusnya menyemai sifat cintakan ilmu, dan tidak pernah puas hati dengan ilmu yang ada di dada. Sekiranya pelajar keluar sekolah dan universiti menjadi malas untuk menuntut ilmu (samada formal atau informal), hatta membaca buku pun menjadi satu kemalasan, maka itulah tanda-tandanya sistem pendidikan yang dilalui sebenarnya tidak berjaya melahirkan insan yang didamba.

Saya pernah rasa sedih semasa peperiksaan SPM dahulu. Di sekolah kami, tidak ada guru-guru (terutamanya subjek sains) yang dipilih untuk menyediakan soalan peperiksaan. Jadi kami tidak berpeluang pun untuk ‘spot soalan peperiksaan’. Apa yang perlu kami buat ialah ulangkaji secara keseluruhannya. Kemahiran yang kami perlu ada sudah pastinya ialah kemahiran bagaimana nak buat peta minda, kemahiran menulis nota dan pelbagai lagi. Kemahiran ‘spot’ soalan peperiksaan, tidak sama sekali. Saya membandingkan keputusan akhir peperiksaan SPM saya, ternyata menghampakan berbanding rakan-rakan dari MRSM/SBP yang lain yang senang-senang memperoleh 10A1. Bukan seorang dua, berpuluh-puluh pulak tu, yang saya ni nak dapatkan 6 aggregat pun tak mampu.

Hanya setelah saya melalui zaman mahasiswa baru saya sedar bahawa, saya sangat-sangat bersyukur bahawa saya tidak perlukan semua itu. Saya tidak perlu jadi ahli nujum untuk meneka soalan mana yang keluar untuk peperiksaan. Apa yang penting, saya hanya perlukan kemahiran ‘deep learning’, supaya saya benar-benar faham apa yang cuba nak disampaikan oleh pensyarah kami. Kalau tak faham, saya sanggup menghabiskan puluhan pound sterling membeli buku-buku teks untuk dibaca (kebetulan pada masa itu belum ada YouTube, kalau ada confirm akan jadi bahan rujukan saya juga selain daripada buku). Saya perlukan kemahiran belajar dalam kumpulan, supaya saya tidak terkial keseorangan belajar semua subjek yang jargon pada saya. Saya perlukan kemahiran menguruskan masa, supaya saya dapat bahagikan masa untuk belajar, masa untuk membina hubungan dan network dengan rakan-rakan, masa untuk pamper diri dan masa untuk ibadah kepada Allah. Saya memerlukan kemahiran menulis nota, supaya ia mudah difahami. Semasa buat PhD, lagilah penting kemahiran-kemahiran yang saya sebutkan tadi. Kalau saya ada kemahiran ‘spot soalan’, nak spot soalan apa nya? Soalan masa viva la kot hehe.

Apabila menjadi pensyarah, tertekan saya apabila pelajar-pelajar yang sejak dari sekolah rendah terdidik dengan ‘tips&tricks’ datang ke bilik saya bertanyakan apa tips untuk peperiksaan kali ini. Saya beritahu mereka: S.T.U.D.Y. Kalau berada di universiti masih mempunyai mentaliti nak skor (dan tak mahu memikirkan untuk membina kemahiran diri yang lain), saya dapat berikan jaminan bahawa mahasiswa itu tak akan dapat pergi jauh. Sedarlah bahawa masuk sekolah dan universiti bukan untuk skor A semata-mata.

Semalam semasa makan malam saya berbual dengan ayah mertua, yang juga seorang pensyarah. Beliau memaklumkan ada seorang pelajar di salah sebuah universiti di Malaysia ni, memperoleh kelayakan hampir 1st class, tiap-tiap hari bawa ke hulu ke hilir laptopnya, tetapi apabila diminta untuk mencari info daripada internet, tidak tahu di mana perlu dia mulakan. Terkial-kial. Terkedu saya.

Begitulah hakikatnya. Kalau dapat 1st class/ 10 A*/ straight A hanya kerana berjaya ‘spot’ soalan, ia adalah satu perkara yang perlu dibimbangkan, kerana apa yang dipelajarinya adalah di atas permukaan semata-mata. Ia akan mengakibatkan pelajar itu berasa cepat letih apabila cabaran semakin hebat pada level-level pengajian yang lain. Adalah tidak menghairankan saya sekiranya seseorang itu yang dapat straight A, ataupun 1st class tiba-tiba membuat keputusan tidak mahu lagi belajar bersungguh-sungguh pada peringkat yang seterusnya (ataupun tak mahu belajar langsung), adalah kerana mereka terlalu letih dengan belajar/menuntut ilmu.

Pada saya, biarpun umur sudah meningkat, learning is still fun. IT IS FUN!

P/S: Tiba-tiba rasa macam nak enroll kursus psikologi sebab minat. smile emoticon

LIFE IS A STRUGGLE…PERSEVERE IT!

Alhamdulillah, last Sunday I have been given a chance to deliver a talk to UTP students, in an event organised by PRO-HELPER club, which is under the guidance of Counselling Unit, UTP.

The talk is about perseverance. The pictures of this event are shared here together with the prezi link.

Life is a struggle..

Screenshot 2015-11-24 23.20.09

This slideshow requires JavaScript.

MELATIH ANAK-ANAK KEMAHIRAN BERFIKIR ARAS TINGGI

Blooms Taxonomy

Kadang-kadang kita sebagai ibu ayah mungkin adakalanya tidak mengetahui bagaimana nak bertanyakan soalan KBAT untuk menguji pemikiran anak-anak

Di bawah ini adalah contoh komunikasi antara saya dan anak-anak yang berusia 7 dan 9 tahun sebentar tadi dalam kenderaan.

Hujang sangat lebat dan banyak lopak-lopak air. Setiap kali kereta kami melintasi lopak air, pastinya ada air yang memercik. Saya bertanya soalan kepada mereka dalam bahasa Inggeris, dan ini adalah komunikasi kami

Abi: Anak-anak, apa benda yang mengakibatkan air memercik saiz besar atau kecil

Mereka mula berfikir tapi tiada jawapan. Saya memberikan ‘hint’

Kalau lopak air tu besar dengan lopak air tu kecil, mana yang boleh bagi percikan yang lebih besar?

Amanina: Yang besar lah.

Kalau kereta ni abi bawak perlahan atau laju, yang mana boleh bagi percikan yang besar?

Falah: Kalau bawa laju

Kalau abi bawa perlahan pada lopak air yang besar, percikan air besar tak?

Falah & Amanina: Tak

Jadi, apa yang mempengaruhi saiz percikan? Lopak itu besar atau kecil dan kelajuan kereta kita. Kan?

Kalau abi nak bagi percikan paling besar abi kena buat apa?

Falah: Bawak laju-laju pada lopak yang besar!!

Mereka berpuas hati dapat menjawab soalan saya. Alhamdulillah, pada usia ini, bentuk soalan sebegini saya rasa sudah mencukupi, tetapi apa yang boleh saya buat seterusnya ialah memberikan peluang kepada mereka mencari maklumat/teori berkenaan dan mengaitkan dengan fenomena ini, apakah sebenarnya fenomena yang terjadi (yang ini boleh dikaitkan dengan Fizik untuk sekolah menengah nanti).

Jikalau diteliti semula, soalan-soalan saya berbentuk komparatif dan penilaian, iaitu level 5 Bloom Taxonomy dengan sedikit bantuan untuk memudahkan mereka faham konteks soalan yang diberikan. Level 4- Level 6 bagi Bloom Taxonomy adalah untuk mempromosi kemahiran berfikir aras tinggi pada mereka. smile emoticon

Benda yang paling mudah untuk cikgu-cikgu dan mak ayah buat ialah terus bagi jawapan kepada mereka, muntahkan kesemuanya dan bagi mereka hafal, tetapi ini tidak akan menyebabkan ilmu yang diserap itu kekal lama. Esok lusa, saya nak test buat eksperimen dengan mereka, dan nak tengok mereka ingat lagi atau tak fenomena yang kami bincang malam ni.

Jom sama-sama keluarkan anak-anak kita daripada pemikiran sumbat dan muntah!

‪#‎saynotospoonfeeding‬
‪#‎HOTS‬

LOVE MANAGEMENT TALK AT UTP (EVE CONVENTION 2015)

11096688_626556577481754_3421185417935850837_n (1)

10997623_626556764148402_8995509969250070504_n (1)

Alhamdulillah, this is our first time delivered this talk together in Malaysia. Before this, while we were in UK, we delivered similar talk twice, one in Leeds, organized by Leeds University Malaysian Student Society (LUMSOC), and another one we shared this talk for our Nottingham friends and juniors, at the place somewhere in the forest, which we could not exactly recall what is the name of it. However for this time around, it is much more formal, jointly organized by SRCUTP, Helwi and One Quest UTP, in conjunction with Eve Convention.

How did they know about us? 
I was invited to KYUEM last two months to deliver a talk about LOVE to the students there, I shared it in my facebook and the students from Rakan Masjid noticed about this and asked me to deliver similar talk for them. Later, some of them, who are also SRC members and of course HELWI is part of the Rakan Masjid,  they invited me again to give this kind of talk in details for the students in UTP. I mentioned to them that, I preferred my wife to be there as well, because we developed this module together, and they agreed. 🙂

These are some points, shared by the event organizer after they attended my talk,

SLOT : TALK ON LOVE MANAGEMENT
SPEAKERS : DR.TAZLI AZIZAN & MDM PUTRI NURIZATULSHIRA

INPUT:
~ Love is not solely about emotion but it is about effort and responsibility of the person involved in that love. it is more than just a LOVE.
~ We have to know how to differentiate between LOVE, LIKE and LUST. If you cannot control the desire, it will lead to lust.
~ Falling in love is not Haram but it will become so for the lust prior to marriage.
~ It is important for people to know their own personality in order to make it easier in finding the type of partners that suit them the most.
~ Love someone because of Allah, InshaaAllah the love will last long.
~ True love need sacrifices, efforts, and full understanding of both partners.
~ Avoid conflicts by working out differences, do not run from the problems and understand partner’s personality again.
~ Marriage because of Allah will brings you Sakinah (tranquility), Mawaddah (Inside out) and Rahmah (Mercy from Allah).

Alhamdulillah, we’re happy that the audiences enjoyed our talk. Feel free to contact us at 013-4355007 or 019-5568007, if you’re interested for us to deliver this session, as Insha Allah we can tailor made this program to fit for one day or half day program.

The prezi link is meant for share. Sharing is caring. And all of these, are Allah’s knowledge, and none belong to us. Insha Allah if there was any recording done, we’ll share it here.

http://prezi.com/a9-p4bwnqzzj/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

Regards

Us.

CONCERNING THE FUTURE GENERATION

2015-03-09 18.59.25-1

You grew up, ensuring that you did well at school and at the university. You met your spouse, found a good job, good pay somehow, and later you decided to get married. Then you’re in your honeymoon stage..

And then.. your wife is pregnant..and you’ll soon have a baby!

And that is the stage where your life is no longer as important as the one who is coming very very soon. You put a dot there, and it is not about ME ME ME anymore.

Once you have a child of your own, your life does no longer revolve around you (AND your spouse). Naturally, a lot of efforts will be dedicated and committed for your child. No matter what it takes, it is always your child that you prioritize the most. When he is at the baby stage, you want to make sure he/she is fed well, grown up well and you want to ensure that he/she grows up as a healthy toddler. You would also want he develops his motor skills very soon, and you would also want him, at the toddler stage to be able to understand your instruction, be able to read, write, count and so on. The faster, the better. My baby is a genius!

Then, he enters the kindergarten. Is it  the stage where you want him to be able to interact with others well, or only be able to read, write and count?

Then, he enters the primary school. What actually do we want him to be able to do? Getting number 1 every year in the class and score 100% for all the subjects he learnt?

Then, he enters the secondary school. What actually do we want him to be able to do? Getting straight A’s in their PMR/PT3 as well as SPM?  And then, what? Getting a scholarship and going to the prestigious university, doing the course that you’d want to do but you cant long time ago, but now you asked your child to do it. Be a doctor, daughter. Be an engineer, son. Study until you get a PhD, son.

And that is the mentality that has parked in our mind, the Malaysians, for ages. We are putting too much to emphasize intellectual capability among our kids, which actually to feed our nafs and desire. Then, we forgo about instilling good values in them. Never mind, let him be an arrogant or ego or snobbish guy, as long as he got straight As in his SPM and CGPA 4.0 at his university.

Or probably, never mind of him not having the courtesy to help others in need, or at least know how to boil an egg or cook the rice or hang and fold the laundry at the age of 15, as long as he’s a scorer at his school. Or perhaps, never mind of him not being observant to the surrounding, or not having a common sense when meeting with other adults or being a guest at other people’s house and keep asking for wi-fi password, because he wanted to play online games, as long as he did his homework and being his teacher’s favourite? Is it what we really want?

These are what actually concern me, and my wife the most. Our kids are the best asset that we have, and our biggest investment in this world. It is not for worldly gain, but importantly for the akhirah. For the day of judgment. So their dua will make us enter the heaven. And we also prayed for our kids to become the change agent in the society, i.e. those who are not only think about themselves only to go to His jannah, but to bring others as well into that direction. This is what we dreamed since when we’re in London, after being exposed to their good culture for years, and seeing the world as a traveler. Becoming soleh and musleh. Becoming those who are changing and bring the changes to others.

However, being in Malaysia, we have not much choice, but to remain, to stay strong.

This morning, I represented my university to attend a briefing on Malaysia higher education blueprint (2015-2025) in Ipoh. This session was brought by QIUP, Quest International University PERAK, and the talk was delivered by Prof Dr Zita Mohd Fahmi, the MQA Consultant Advisor,  and she highlighted the important matters in this blueprint. This blueprint will be launched on 6 April by the PM. The planning was fantastic, the contents are superb. Most importantly, it is about balancing the knowledge/thinking and the values/akhlaq.

Then I popped out a question, because I always believed in ‘melentur buluh biarlah daripada rebungnya’, and I said, how do we stuff all of these within 3-4 years of program at the university, whereas our feedstock was not groom well, let say in terms of akhlaq? How do we bridge the gaps?

And yes, she agreed that the education system that we have right now, need to be improvised. For how long, I dont know. And that is the issue when the universities and the schools are not talking to each other. And I am bogged down as well with the parents, teachers, academicians, administrators and those in the government’s mentality that are so difficult to be corrected. Somehow, I felt doomed, because there are so many improvements that need to be done in shifting the mindset of the Malaysians. And I felt Allah pull away His mercy from us, the Malaysians, sadly. Yet, we felt lonely because we felt that we are fighting alone with the BIG currents and BIG waves that kept coming to us.

We want a better Malaysia, and a better education system for our kids, but things change slowly and we are just being strong, for our kids. Fortunately for our kids, they have us. Yet, we pity other kids too, whose parents are busy chasing their own dream, and forgetting their biggest investment that they made in this world. 

May Allah make us stronger and stronger to make these changes. And may Allah make our kids to continue fighting for this mission, if we are no longer here in this world. But yes, we surely didnt want to miss the changes. It is  not only for our kids, but it is for our future generation.

Moga Allah redha.

INILAH JIHAD KAMI

2011-01-16 17.52.49

Alhamdulillah, doa kami ketika di Tanah Suci dahulu dimakbulkan Allah Taala. Sejak dua menjak ini, saya diberikan banyak peluang oleh Allah SWT untuk menyampaikan dakwah melalui pelbagai kuliah/talk dalam bidang-bidang yang saya selesa untuk sampaikan. Antaranya saya diberikan peluang oleh Allah Taala sejak tahun lepas menjejakkan  di UIA, UKM dan UTM untuk slot sesi motivasi belajar. Tidak kurang juga, minima sebulan sekali saya akan menyampaikan kuliah di Masjid An-Nur, UTP dalam pelbagai topik, contohnya dakwah via technology, personality, ujian sabar dan Baitul Muslim. Ada juga persatuan-persatuan pelajar di dalam UTP yang menjemput saya menyampaikan kuliah berkaitan pengurusan strategik, leadership dan Insha Allah minggu depan pula bersama-sama isteri saya akan menyampaikan talk berkenaan LOVE management, satu sesi dalam EVE Convention, anjuran bersama HELWI & MPP UTP. Love management adalah satu topik yang pernah kami sama-sama sampaikan bersama semasa di UK dulu. Isteri saya juga dalam masa yang sama mengajar English di sebelah petang kepada anak-anak yang berumur sekitar 5 hingga 12 tahun untuk mengayakan mereka dalam berbahasa Inggeris.

Saya dan isteri mengambil peluang untuk menyampaikan talk-talk ini memandangkan kami sangat bersemangat untuk mengubah paradigma masyarakat dan mengajak mad’u kami untuk berhijrah ke arah yang lebih baik. Tidak kurang juga, niat kami adalah untuk membantu insan-insan yang memerlukan, samada mereka menyedari mereka memerlukan bantuan ataupun tidak. Selalunya talk kami akan mengajak para peserta berfikir, keluar daripada kebiasaaan, memperbetulkan halatuju hidup dan itulah sebenarnya jihad kami. Antara sebab utama juga, kenapa saya memilih kerjaya sebagai pensyarah, adalah kerana ini adalah medan dakwah saya. Saya akan sentiasa memastikan, saya menunjukkan contoh teladan yang baik ‘cautiously’ dan penuh sedar, baik di alam maya ataupun di dalam kelas yang saya ajar. Saya juga akan memastikan saya memberikan mutu pengajaran yang terbaik, seiring dengan matlamat saya mahukan anak-anak murid saya menjadi yang terbaik, extraordinary baik di dunia dan di akhirat.

Inilah jihad kami. Dan jika sekiranya ada yang mencadangkan saya menjadi seorang motivator, atau pakar motivasi, saya rasa saya tidak layak, apatah lagi untuk meletakkan harga yang tertentu dalam kuliah-kuliah saya. Pertamanya, saya tidak sampai hati untuk menjual ilmu. Kerana ilmu itu bukan milik saya, ilham yang kami perolehi semata-mata dari Allah SWT. Keduanya, dakwah saya juga bukan untuk dijual-beli. Jadi, bila ditanya apakah kos talk saya, saya tidak pernah meletakkan harga. Walaupun begitu, memahami konteks masyarakat di Malaysia, yang percuma selalunya diambil ringan dan enteng, cukuplah saya katakan, berilah apa yang tidak membebankan dan tidak menjadi buah mulut orang. Saya suka dengan konsep Prof Muhd Kamil Ibrahim, beliau sangat serius untuk tidak menerima sebarang imbuhan,sekiranya ia adalah hasil kutipan di kalangan audiens nya sendiri.

Berbalik kepada jihad kami, kepuasan kami adalah pada membawa perubahan kepada masyarakat. Melihat individu-individu yang terkesan dengan apa yang kami coretkan baik di blog ini ataupun di fb (disclaimer: sampai sekarang belum ada akaun twitter, hehe) ,kami sampaikan dan kami ulas, ia sungguh mengesankan jiwa kami sendiri. Yang baik daripada kami, jadikanlah teladan, yang tidak baik dan tidak elok, tegurlah kami, dan jadikan ia sempadan. Moga Allah menerima apa yang kami buat sebagai amalan yang menjadi bekalan untuk kami ke syurgaNya kelak, Ameen.

Kepada sesiapa yang mahukan perkhidmatan saya atau isteri, untuk memberikan ceramah motivasi belajar, keluarga muda, pengurusan cinta, dan pengendalian bengkel-bengkel,  bolehlah hubungi saya di talian
013-4355007. Insha Allah mana yang kami mampu, kami cuba yang terbaik.

Kehidupan sehingga tahun 2009..satu penceritaan semula

PROLOG

“Teringat kenangan semasa di sekolah menengah yang sebenarnya satu kehidupan remaja saya yang sangat mencabar. Saya menjadi remaja yang tidak happy go lucky. Saya ego dengan prinsip everything have to be perfect and follow the rule and system mengakibatkan saya kehilangan ramai kawan. Hanya orang yang benar-benar faham dengan saya akan terus bersama-sama saya menganuti prinsip tersebut. Apatah lagi sebagai ketua pengawas, saya cenderung dengan sikap tidak bertolak ansur dengan rakan-rakan yang melanggar disiplin di sekolah. Ya, harga prinsip itu ialah kehilangan ramai rakan. Bila saya masuk KMB, diamanahkan sebagai timbalan Presiden MPP, maka saya agak ‘tone down’ dalam membentuk generasi sebaya saya. Mereka memilih saya, maka saya perlu bijak dalam menjayakan program2 yang dapat membentuk fikrah mereka. Ya, pada prinsipnya sehingga hari ini, saya sangat cenderung untuk merobah dan menganjakkan paradigma masyarakat kepada sistem yang saya percaya ia adalah sistem yang terbaik tetapi dengan memanjat usia, saya rasa diri saya lebih matang dalam usaha saya mem’pengaruhi’ masyarakat. Tidak lagi cubaan untuk menjadi ekstremis dan tidak juga terlalu berlembut. Task and people focus balance. Apa-apapun cabarannya tetap ada. Cuma dahulu, saya keseorangan. Sekarang, saya bersinergi dengan isteri untuk membawa perubahan itu. Terima kasih isteriku”
(Status Facebook, 26 November 2011)

Sejak dari sekolah rendah lagi, saya membesar sebagai seorang yang ‘kiasu’. Sefaham saya, ‘kiasu’ bermaksud mementingkan diri sendiri apabila mahu menuju ke depan, tidak peduli kepada orang lain, tidak kisah orang lain mahu berjaya atau tidak. Ya, saya tak punyai ramai kawan baik semata-mata kerana saya hanya terlalu menumpukan kepada apa yang saya mahu capai. Seboleh-bolehnya, saya mahu yang tertinggi, yang terbaik, yang paling cemerlang! Saya akan cepat rasa iri hati melihat kejayaan orang lain!  Sistem pendidikan yang dilalui juga seolah-olah menggalakkan sikap saya ini menjadi-jadi, maka apa yang saya boleh katakan, bermula dari darjah 1 hingga ke tingkatan 5, hanya 2 kali sahaja yang saya tidak mendapat tempat pertama dalam seluruh darjah dan tingkatan. Pada saya, peduli apa jika rakan-rakan sekelas tidak mahu belajar.  Yang penting aku di kedudukan yang teratas, dan aku yang terbaik!

Saya juga mengaktifkan diri dalam kegiatan ko-kurikulum terutamanya pertandingan syarahan, pidato, bahas dan kuiz. Saya memegang jawatan sebagai ketua pelajar di sekolah rendah mahupun di sekolah menengah. Saya mahu menjadi yang terbaik dalam segala-galanya, kecuali dalam aktiviti sukan, kerana saya obes sejak kecil. Mungkin obes itu juga menyebabkan saya berasa rendah diri daripada aspek fizikal, maka saya perlu berusaha segigihnya untuk menjadi yang terbaik dalam aspek lain.  Maka di akhir darjah 6, saya memperoleh anugerah murid cemerlang dan di akhir tingkatan 5, saya memperoleh anugerah pelajar contoh di sekolah dan pelajar berpotensi di peringkat negeri Perlis.  Memori di sekolah menengah terutamanya, adalah memori yang pahit. Ia pahit kerana sikap ‘kiasu’ dan ketegasan saya sendiri yang tidak bertempat. Saya jarang membantu rakan-rakan untuk berjaya seperti saya.  Selagi tidak ditanya, saya tidak membantu. Jarang sekali saya sukarela menghadirkan bantuan kepada rakan-rakan lain.  Saya juga sangat tegas dalam peraturan sekolah. Jarang sekali saya berlembut sekiranya berlaku masalah disiplin, maka saya dibenci malahan saya masih ingat, saya dipulaukan daripada ‘batch’ ketika berada di tingkatan 3. Nama saya langsung tidak ditulis dalam baju yang mereka tempah sebagai kenangan bersama. Setiap tahun saya meminta daripada ayah dan mama untuk bertukar sekolah ke sekolah harian biasa, kerana saya tidak tahan dipulaukan. Almari baju saya pernah remuk, dan segala gelaran menerpa ke telinga saya.  Baik gelaran itu kepala anjing, kepala babi dan macam-macam lagi. Meskipun begitu, ayah dan mama menasihati agar terus bertahan dan bertahan.  Mungkin pelik bunyinya pada zaman sekarang, ibu ayah yang mendengar anaknya dibuli mental agar membiarkan anaknya terus dibuli, tetapi tidak kepada mama dan ayah.  Meskipun begitu, hampir setiap minggu mereka datang menjenguk saya di sekolah. Mungkin hikmahnya baru saya sedari sekarang, mama dan ayah mahu saya belajar agar bertegas dengan prinsip dan tidak goyah dengan pengaruh orang lain.  Mental saya pernah terdera semasa di sekolah, tetapi mental itu menjadi kental dan bersedia untuk hari muka.

Pengakhiran sesi persekolahan wajib saya, Allah memberikan tarbiah kepada saya bahawa tidak selamanya kita akan berada di atas. Saya tidak mendapat keputusan yang diharapkan oleh orang lain dan diri saya sendiri dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).  Saya tidak menduduki tempat teratas di sekolah saya, apatah lagi keputusannya adalah keputusan yang biasa (7 aggregat), malahan bukan ‘top 5’ sekalipun.  Namun begitu, saya mengakhiri zaman sekolah menengah dengan menerima tawaran melanjutkan pengajian ke Kolej MARA Banting (KMB). Saya ditawarkan menyertai program persediaan ke luar  negara yang dinamakan program diploma International Baccalaureate (IB). Saya dan rakan-rakan sepengajian ditaja oleh MARA menggunakan keputusan percubaan SPM kami. Selepas tamat pengajian ini, jika kami berjaya mendapatkan sekurang-kurangnya 35 mata (daripada jumlah maksimum 45 mata), maka kami boleh melanjutkan ijazah sarjana muda di United Kingdom (UK), di universiti-universiti pilihan kami dalam bidang kejuruteraan atau perubatan. Tempoh pengajian kami adalah selama 15 bulan dan kami adalah kumpulan yang pertama dan yang terakhir untuk melalui program IB sesingkat itu kerana selalunya program ini perlu dilalui selama 24 bulan! Pada awalnya, memang saya rasa rendah diri dengan rakan-rakan lain di KMB, kerana mereka berjaya dalam peperiksaan percubaan SPM, dan mereka juga pelajar terbaik dalam keputusan SPM, tidak seperti saya. Seorang rakan saya di sekolah menengah menasihati saya, “Syukurlah, Allah dah berikan rezeki untuk Tazli ke luar negara, buatlah sebaik mungkin kerana rezeki Tazli, Allah dah bawa ke KMB, bukan pada keputusan SPM.” Saya tersentak,sungguh benar kata-katanya, saya perlu bersyukur kepada Allah SWT atas segala-galanya yang telah diberikan kepada hambaNya. Ya, saya rasa jatuh, tetapi bersemangat semula untuk melakukan yang terbaik dalam program IB.

Walaupun tempoh program IB itu singkat, di situlah saya belajar erti persahabatan, dan setiakawan.  Saya belajar bahawa dalam ketegasan kita memegang prinsip hidup, kita boleh menyampaikan prinsip kita kepada orang lain, dengan lunaknya kata kita bertutur dan sopannya kita mengawal tingkah. Dua perkara ini tidak terlintas langsung dalam benak saya sepanjang di sekolah menengah bahawa mereka boleh beriringan.   Selepas 2 minggu saya menyertai program tersebut, saya mendapat sepucuk emel mengandungi peringatan dan nasihat daripada seorang pelajar yang saya tidak gemari pada mulanya, namun kemudiannya setelah saya mencuba sebaik mungkin mengawal ego saya, beliau menjadi sahabat baik saya sepanjang tempoh di KMB.  Firdaus namanya, sekarang merupakan seorang usahawan yang berjaya meskipun beliau merupakan seorang graduan kelas pertama di University of Sheffield.  Beliau banyak mengajar saya untuk memperbetulkan tujuan belajar dan memperoleh keberkatan hidup hanya dari Allah SWT. Peringatan beliau cukup menyentuh kalbu.

Dalam keadaan susah dan sukar di KMB, maka kami bertungkus-lumus membantu antara satu sama lain mudah-mudahan semuanya dapat mencapai mata yang diinginkan dan menyambung pengajian bersama-sama ke UK.  Kadang-kadang apabila selesai sesi ulangkaji saya dan Firdaus, dan ada ilmu baru yang kami peroleh, cepat-cepat kami cari rakan lain untuk dikongsikan maklumat tersebut. Program IB ini sangat sukar. Masakan tidak, ketika umur kami mencecah 18 tahun, kami dikehendaki mempelajari 6 mata pelajaran  yang diuji di dalam peperiksaan (Malay A1/Kesusasteraan Melayu, English, Business and Organization Studies, Mathematics, Chemistry dan Physics), kami juga dikehendaki menyiapkan dua esei dalam subjek Theory of Knowledge (TOK), dikehendaki menyiapkan 3000 patah perkataan dalam mini tesis (Extended Essay) berdasarkan subjek yang dipilih (saya memilih Kesusasteraan Melayu) dan juga melaksanakan 150 jam kerja-kerja komuniti yang dipanggil creative, action and service (C.A.S).  Semuanya ini adalah terlalu baru dan rumit bagi kami semua yang melalui sistem pendidikan di Malaysia, yang kita semua tahu ia berunsurkan peperiksaan semata-mata (exam oriented).

Jujurnya, program IB adalah program yang membentuk diri saya menjadi seseorang yang lebih cakna kepada rakan taulan, dan kepada orang lain. Alhamdulillah, pada majlis graduasi kami, saya memperoleh 40 mata dan dianugerahkan pingat ‘Community Service Award’. Apa yang paling manis,  rakan-rakan di KMB-lah yang masih menjadi sahabat-sahabat baik saya sehingga ke hari ini,kerana sehingga ke hari ini, saya menghargai teguran dan nasihat mereka. Teguran supaya berusaha kawal rasa marah, teguran supaya hilangkan sifat-sifat tercela, teguran supaya menjadi pemimpin yang bukan hanya tahu mengarah, sebaliknya turut serta membantu. Allah menghadirkan mereka dalam tempoh sesingkat itu untuk membentuk karakter saya. Alhamdulillah!

Saya kemudiannya melanjutkan pelajaran ke University of Manchester Institute of Science and Technology (UMIST) di Manchester, United Kingdom dalam bidang kejuruteraan kimia. Kehidupan dalam tahun pertama di tempat orang sungguh mencabar apatah lagi saya merasakan saya keseorangan. Ada rakan lain juga dari Malaysia yang sama-sama berkongsi kursus, tetapi kami tiada ‘chemistry’, walaupun kejuruteraan kimia!  Sahabat-sahabat baik saya, Zamir, Firdaus, Fahmi, Azri dan Adzhar, kesemuanya melanjutkan pelajaran di University of Sheffield. Kehidupan saya sungguh melankolik, tidak ada apa-apa yang menarik perhatian. Saya kerap berhujung minggu di Sheffield semata-mata mahu memenuhi tuntutan sosial saya. Maka pada ketika itu, saya bertekad untuk memohon daripada pihak MARA agar membenarkan saya menukar tempat pengajian ke University of Sheffield kerana kehidupan saya di Manchester yang penuh depresi. Saya berjaya membuktikan bahawa dalam kehidupan yang sukar itu, saya masih mampu mencapai keputusan kelas pertama di UMIST dalam tahun pertama pengajian. Saya berjanji dengan pihak penganjuran pelajaran MARA agar membenarkan saya menukar tempat pengajian ke University of Sheffield semoga saya dapat mengekalkan momentum pengajian saya. Alhamdulillah, permohonan saya diluluskan, dan saya berjaya mencapai kelas pertama keseluruhan (1st class honours).

Di Sheffield, saya ditemukan Allah dengan pasangan hidup saya, Putri Nurizatulshira, yang saya panggil beliau Shira. Selesai pengajian ijazah sarjana muda, kami ditunangkan. Saya hanya mampu bertahan sebagai jurutera hanya selama dua bulan.  Rupa-rupanya, saya tidak minat kepada benda, saya minat kepada orang, saya minat membentuk diri, dan membentuk orang lain, bukannya membentuk produk untuk mencapai spesifikasi.  Saya sangat cenderung untuk menjadi seorang pensyarah, apatah lagi semasa saya belajar, kehidupan kami dikelilingi oleh abang-abang dan kakak-kakak yang sedang melanjutkan pelajaran dalam PhD mereka. Mereka menceritakan kerjaya sebagai seorang pensyarah dan selalu menggalakkan kami untuk menyambung pengajian di peringkat PhD. Alhamdulillah, sehingga ke hari ini, ada 4 orang termasuk saya sudah tamat dalam PhD masing-masing dan ada 4 atau 5 orang lagi yang dalam proses menyiapkan PhD mereka. Kami semuanya sekelas di KMB.

Saya kemudiannya ditawarkan bekerja sebagai pensyarah pelatih di salah sebuah universiti di utara tanahair dan hanya akan ditawarkan jawatan pensyarah apabila selesai kursus sarjana saya. Ketika saya melanjutkan pelajaran saya di peringkat sarjana di University of Newcastle upon Tyne, iaitu setelah setahun setengah bertunang, saya mengambil keputusan untuk berkahwin dengan Shira. Ketika itu, beliau bekerja sebagai seorang jurutera syarikat minyak dan gas di Kerteh.  Sempat jugalah kami berbulan madu di Newcastle selama hampir 3 bulan.

Usai kursus sarjana saya di sana, kami pulang dan hidup berasingan. Seorang di utara semenanjung dan seorang lagi di pantai timur selama hampir 5 bulan. Isteri saya disahkan mengandung anak pertama kami sejak di Newcastle lagi.  Kami membuat keputusan agar isteri saya dapat menyambung kursus sarjana beliau dalam bidang kejuruteraan petroleum di universiti tempat saya bekerja, dan Alhamdulillah permohonan beliau berjaya. Dalam tempoh tersebut, saya bekerja sebagai pensyarah dan isteri saya bertungkus-lumus menamatkan kursus sarjana beliau di samping kami sama-sama membesarkan anak sulung kami, Amanina yang dilahirkan selepas beberapa minggu isteri saya menyertai kursus sarjana tersebut.

Isteri saya berjaya menamatkan kursus sarjana beliau dengan cemerlang. Justeru itu, beliau perlu kembali berkhidmat sebagai jurutera, namun beliau memohon daripada majikan beliau untuk berhenti dan berkhidmat sebagai pensyarah di universiti yang sama.  Alhamdulillah, setelah 6 minggu, permohonan beliau diterima setelah beberapa kali ‘turun naik’ bangunan untuk mendapatkan pelepasan.  Selepas beliau menjadi pensyarah, kami dikurniakan pula dengan anak kedua, Falah.

Sebagai pensyarah, selain daripada tuntutan mengajar, saya dikehendaki membuat kajian penyelidikan dan penyeliaan projek pelajar-pelajar tahun akhir.  Rezeki saya dimurahkan Allah SWT maka saya selaku ketua projek untuk beberapa projek pelajar tahun akhir, berjaya memperoleh beberapa anugerah dalam pertandingan inovasi yang saya sertai di peringkat nasional dan antarabangsa.  Pihak universiti juga menghargai usaha saya dan menganugerahkan saya ‘Young Researcher Award’ dan ‘Leadership Award’ dalam salah satu majlis Hari Kualiti peringkat universiti.
Namun begitu, adakalanya tekanan kerja sungguh menghantui saya. Kemuncaknya, semasa Falah dalam kandungan, saya menjadi seorang yang pemarah, dan cepat hilang sabar. Rasa ditindas di tempat kerja, rasa hak diragut,  dan pelbagai rasa yang terbawa-bawa hingga ke rumah. Ada banyak limitasi kepada kami pensyarah-pensyarah yang berkelulusan sarjana kerana tiada kelulusan PhD. Sungguh pada masa itu, saya mahu cepat-cepat tinggalkan tempat kerja untuk menyambung pengajian PhD. Darah muda saya membuak-buak kegeraman terasa diri dikategorikan sebagai pensyarah kelas kedua, kerana masih belum ada PhD.  Pada saya ketika itu, biar apa yang terjadi sekalipun, saya perlu ada PhD. Sungguh sedikit pengetahuan saya untuk menilai apakah transformasi yang bakal saya lalui sepanjang tempoh PhD kelak. Hanya Allah yang Maha Mengetahui.

Blog at WordPress.com.

Up ↑