Search

BUBBLES IN THE OCEAN

The humble journey to The Creator: After all, we are just a tiny bubble in the ocean

Month

January 2016

Tanggungjawab Seorang Pensyarah Universiti

IMG_8849
Gambar ini diambil semasa saya mengendalikan sesi bootcamp untuk pelajar tahun 1 dalam program kami, yang diadakan pada hujung minggu. Apa yang saya dapat? Satisfaction. A complete full satisfaction. 

 

 

Harini saya nak ceritakan sedikit tentang kerja kami sebagai pensyarah universiti. Mungkin ramai yang ingat kerja sebagai seorang pensyarah ni mudah, dapat rehat-rehat, cuma mengajar, ulang-tayang slides setiap kali pelajar baru masuk kelas. Sebagai pensyarah di universiti (yang ada komponen teaching dan research), ini adalah tanggungjawab kami.

1. Pengajaran (Teaching & Learning)
Mengajar adalah tanggungjawab mandatori kami. Mahu tak mahu, samada pensyarah biasa, profesor madya ataupun professor, WAJIB mengajar. Mengajar pula dalam kontek sekarang bukan sekadar berceloteh di depan sambil mata memandang slaid-slaid yang dikongsi, tetapi kami perlu memahami pedagogi dalam mengajar. Bagaimana nak tanamkan kemahiran berfikir aras tinggi kepada pelajar, bagaimana nak terapkan nilai-nilai yang perlu ada pada pelajar (contoh: problem solvers, lifelong learners, integrity etc.) Maka dengan itu, kami tidak lagi mengajar melalui cara chalk and talk ataupun teacher-centered style, tetapi kami perlu mengambil kaedah student-centerd learning, maka banyaklah kaedah yang perlu dipelajari (active learning, cooperative learning, blended learning, flipped learning, problem based learning, service based learning, collaborative learning etc.)
Di samping itu juga, ada pensyarah yang bukan sahaja mengajar satu subjek semata-mata, malahan sampai 2-3 subjek, dan ada juga yang perlu mengajar sehingga 150 orang pelajar dalam satu-satu masa. Bukan senang nak ‘retain’ minat pelajar mendengar apa yang kami celotehkan (apatah lagi bidang kejuruteraan). Di samping itu juga, kami perlu ada portfolio kami tersendiri, kumpulkan semua bahan dalam satu fail. Penilaian pula, bukan hanyalah peperiksaan semata-mata, tetapi kami perlu beri projek, assignments, quiz dan test kepada pelajar, yang semuanya perlu dinilai, diberi markah, dan diberi maklumbalas kepada pelajar berkenaan. Apa yang kami perlu assess bukan semata-mata ilmu pengetahuan pelajar, tetapi kemahiran/skills mereka dan juga nilai-nilai yang telah mereka perolehi.

2. Penyelidikan

Penyelidikan ni bukan perkara yang mudah. Ada saja pensyarah yang tak dapat tidur malam memikirkan inovasi yang mereka nak lakukan. Selepas memikirkan inovasi yang nak dibuat, perlu diterjemahkan pula dalam proposal untuk memohon geran-geran penyelidikan. Kemudian perlu dicari pula sumber-sumber geran tersebut dan syarat-syarat yang mereka kemukakan perlu dipatuhi. Kalau di tempat kerja saya, kami dinilai daripada dua aspek dalam penyelidikan ini, iaitu berapa banyak proposal yang telah kami hantar, dan yang keduanya, daripada proposal ini, berapa banyak yang kami peroleh dan bawa masuk duit ke universiti. Bila dah peroleh geran tu pula kena fikirkan bagaimana nak belanjakan geran tersebut bagi memenuhi objektif yang telah digariskan dalam proposal asal. Kalau kerja penyelidikan terbantut, ada kemungkinan kena ‘blacklist’ kerana tak buat kerja oleh pihak yang memberikan geran tersebut.

3. Penyeliaan

Menyelia pelajar bukanlah satu perkara yang mudah. Kami bukan sahaja perlu menyelia pelajar projek akhir tahun, tapi pelajar Masters dan PhD pun perlu diselia dengan baik. Bukan setakat itu sahaja, pelajar yang melakukan internship, kerja-kerja berkumpulan di perigkat universiti, design project, semuanya perlu diselia dengan baik. Kalau pelajar tersebut tiba-tiba menghilangkan diri, kami lah para penyelia perlu mencari di mana mereka. Kalau tak cari, tak bertanggungjawablah kami. Sambil menyelia perlu memotivasikan mereka supaya ambil ‘ownership’ kepada projek yang telah diberikan. Nak bagi mereka suka buat research bukanlah sesuatu yang mudah, kerana research is so unpredictable. Tak boleh jangka. Kalau makmal meletup ke, penyelia lah yang perlu bertanggungjawab.

4. Penulisan artikel/jurnal

Selesai sahaja kerja-kerja penyeliaan, dan penyelidikan, penulisan artikel untuk jurnal pula perlu dibuat. Macam kami, setahun kena ada 3 artikel sekurang-kurangnya, dan kena ada minimum impact factor yang kena capai. Bukan boleh hantar pada jurnal cikai sebarangan, kalau tidak, itupun tak berapa dipandang. Menitilah di bibir kami, ni Scopus Indexed ke, ISI indexed ke, berapa impact factor. Dan kena faham bahawa, kita tulis artikel bukan senang-senang dapat diterima masuk jurnal, paling senang ialah kena ‘reject’. Untuk diterima masuk, kadang-kadang sehingga 4-5 kali kena buat correction barulah boleh diterima pakai.

Memang kadang-kadang kita minta pelajar yang tulis artikel tersebut, tetapi English pun tak boleh nak bergantungharap kepada mereka. Lenggok bahasa tak betul, format tak betul, analisis tak betul, semua kena perbetulkan.

Nak pergi conference pun bukan conference sebarangan. Perlu dilihat apakah tema conference, impact of the conference dan sebagainya. Semua termasuk dalam KPI kerja seorang pensyarah.

5. Contribution

Bahagian ni, selain daripada kerja hakiki kami di universiti (mengajar/research/publication), kami perlu juga terlibat dalam kerja-kerja koordinator dan pentadbiran di peringkat jabatan dan universiti. Ada macam-macam ‘task force’ yang perlu kami sertai untuk memastikan perjalanan universiti itu menjadi licin. Ada yang kena pegang ketua jabatan, ketua pusat penyelidikan, dekan dan sebagainya, tetapi kerja-kerja hakiki tak boleh ada ‘excuse’ untuk ditinggalkan.

Selain daripada itu, bila pangkat dah makin tinggi (professor madya/professor), perlu juga ada contribution di peringkat nasional dan antarabangsa. Jadi kena sertai majlis-majlis, persatuan-persatuan di peringkat kebagsaan dan antarabangsa. Tak masuk lagi kerja-kerja CSR (corporate social responsibility) di kawasan sekeliling (AJK PIBG, AJK Surau dan sebagainya).

6. Networking

Bahagian ni pula, kami kena perbanyakkan aktiviti kolaborasi dengan universiti lain, ataupun dengan pihak industri. Kalau ada masalah daripada pihak industri yang perlu diselesaikan, kami perlu ‘step in’ untuk cuba selesaikan, melalui konsultansi. Kolaborasi penyelidikan misalnya perlu dilakukan dengan universiti-universiti lain. Mungkin perkongsian paten inovasi dan sebagainya. Itu semua penting kepada pensyarah.

Jadi, kerja pensyarah ni sebenarnya bukanlah senang dan boleh duduk rilek-rilek. Ada masa memang kena rehat sebab banyak guna otak. Uban saya ni pun makin lama makin banyak. Rasa-rasanya, dipanjangkan umur Allah Taala, umur 45 dah uban penuh dah kot ganti rambut hitam.

Apa-apa pun, kepuasan saya dalam kerja pensyarah ni ialah apabila melihat pelajar-pelajar yang saya ajar, menjadi manusia yang sebenar-benar manusia. Zuhud dan tunduk pada Allah SWT, tetapi menjadi seorang yang sentiasa menyumbang untuk ummah, dan punyai integriti. Seseorang yang bukan mahu jadi yang biasa-biasa, tetapi yang luar biasa. Apabila seseorang pelajar itu nampak lemah, tetapi mereka bangun semester demi semester untuk melonjak atas usaha sendiri, atas kesedaran setelah dicucuk motivasi ke dalam diri mereka, itulah yang menggembirakan saya.

Wallahu a’lam.

Hormatilah Hak Anak-anak

Masih ramai di kalangan ibu bapa dan guru yang masih tak menghormati hak anak-anak. 
Anak-anak adalah golongan minoriti yang perlu diberikan perlindungan yang sewajarnya. Mereka masih tidak mampu membuat keputusan untuk diri sendiri dan itu adalah tanggungjawab ibu bapa dan guru untuk membimbing mereka membuat keputusan.
Dalam pada masa yang sama, mereka perlu dilindungi. Sekolah misalnya adalah sebaik-baik tempat untuk anak-anak memperolehi perlindungan selain daripada rumah mereka sendiri, jadi hormatilah hak mereka
1. Kurang-kurangkan kongsi gambar anak-anak. Yang penting, jangan kongsikan gambar-gambar anak anda di laman sosial tanpa berbaju atau pada keadaan yang tidak senonoh. Kita tidak tahu jika di kalangan rakan whatsapp atau fb kita merupakan seorang pedophile yang mencari mangsanya.
2. Apabila anak-anak berada di sekolah, usahlah mak ayah nak check-in sekolah mana anak-anak kita masuk kerana anda bakal mengundang tetamu yang tidak diundang! Mohon juga pihak sekolah tidak sewenang-wenangnya melepaskan anak-anak ke luar kawasan sekolah sementara menunggu ketibaan mak ayah atau bas sekolah kerana waktu-waktu sebeginilah penculikan anak-anak boleh berlaku tanpa disedari. Di UK dan kebanyakan negara maju, anak-anak akan tunggu dalam kawasan sekolah sehinggalah penjaga yang datang ambil dan dilepaskan pergi oleh guru kelas.
3. Adalah menjadi tanggungjawab ibu bapa dan guru untuk tidak berkongsi senarai nama penuh anak-anak di dalam kelas dan di sekolah kepada rakan-rakan di media sosial. Sekiranya gambar sudah dikenalpasti, nama penuh pun dah diperolehi, tidakkah mudah kerja sang penculik dan syaitan pedophile menjalankan kerja mereka? Harini dalam satu lagi laman sosial yang terkenal masih lagi berkongsi senarai nama anak-anak yang panjang lebar tu.
4. Sekiranya ada apa-apa kejadian yang tidak diingini namun nampak lucu dan sebagainya, hormatilah perasaan anak-anak. Janganlah ambil gambar anak tersepit di celah kerusi dan kemudiannya berkongsi menjadikan ia viral. Anak-anak punya perasaan dan apa yang anda lakukan itu akan menjadi bahan cyber bully yang akan merosakkan psikologi dan jatidiri anak tersebut. 
Ketahuilah bahawa anak-anak kecil ini sangat mengagumi ibu bapanya dan juga guru-gurunya, maka kita sebagai golongan dewasa sewajarnya menunjukkan contoh yang baik untuk anak-anak kita dan anak didik kita.

Blog at WordPress.com.

Up ↑