Search

BUBBLES IN THE OCEAN

The humble journey to The Creator: After all, we are just a tiny bubble in the ocean

Month

December 2014

REFLEKSI HAJI

2014-09-21 14.31.23

“Kononnya dah pergi haji, tapi perangai serupa tu jugak”

“Mentang-mentang pergi haji, perasan ‘suci’ la tu, semua dia cakap dia rasa betul”

“Haiii..dah pergi haji pun, cakap tak serupa bikin jugak”


Saya rasa mungkin graduan haji (dan umrah) akan berdepan dengan situasi ini.

“To err is human. To ask forgiveness from Allah is a Mukmin”, itulah yang saya selalu pegang.

Jujurnya, dalam usaha nak kejar syurga Allah ni, iblis makin lama makin akan hantar bala syaitan yg makin kuat untuk melalaikan kita dan menyebabkan kita boleh tersasar daripada jalan yg kita mahu tuju.

Walaupun baru pulang dari haji, syaitan dan nafsu tidak jemu-jemu juga menghasut saya daripada lalai dan lepa daripada menghambakan diri kepada Allah Taala. Adakalanya saya sendiri rasa terdetik lalai, kaki masih lemah nak melangkah ke masjid dan surau, kadang-kadang malas nak ke surau A atau B, sebab tak suka dengan bacaan imamnya yang perlahan, sangkut-sangkut, kadang-kadang melewat-lewatkan diri untuk menunaikan solat.

Kadang-kadang juga, masih terdetik rasa macam bagus sangat dengan tulisan-tulisan kat fb/blog, masih terasa eh bestnya si fulan dan si fulan ni ‘like’ status aku.

Kadang-kadang ada juga mendengar sayup-sayup komen daripada si fulan bin si fulan yang tak bersetuju dengan tulisan yang saya tulis dan menyebabkan kita terasa “apahal mamat/minah ni”. Adakalanya status-status yang saya tulis menjadi daging untuk A tetapi menjadi racun untuk B, memang tidak semua orang kita dapat puaskan hati. Bukan sekadar tulisan, tetapi perkataan kita, perbuatan kita sendiripun.

Kadang-kadang ada juga syaitan menghasut bila ada pertikaman lidah antara kami suami isteri tentang sesuatu yang boleh membawa lagi kepada ‘rasa marah dan berkecil hati’. Jangan tak tahu, normallah kalau saya danPutri Nurizatulshira ada sahaja perbezaan pendapat (yang mungkin ada yang terkecil hati sesama kami), tetapi cepat-cepat memulihkan keadaan adalah lebih afdhal.

Ada juga, dan mungkin juga berlaku perkara-perkara yang kita janji pada Allah tak mahu buat dan bertaubat atasnya, tetapi kerana lemahnya kita sebagai insan, perkara itu berulang lagi, walaupun sudah pergi HAJI.

Perkara-perkara ini berlaku kerana kita manusia,hambaNya yang tidak maksum. Benar, nak menuju haji mabrur, bukanlah kita tahu keputusannya sekarang, tetapi apabila kita sudah mati kelak, tahulah kita mabrurnya haji kita ataupun tidak.

Apa yang Allah mahu daripada kita ialah sentiasa memohon keampunan daripadaNya (itupun ada kemungkinan kita tetap lalai juga).

Moga Allah ampunkan dosa saya, isteri saya, ahli keluarga saya, teman-teman, sahabat-sahabat dan seluruh Muslimin dan Muslimat. Berdasarkan ilmu saya yang cetek ini, apa yang sepatutnya berlaku sebelum dan selepas haji ialah ada perubahan yang baik, walaupun sedikit tetapi istiqamah (Itupun jenuh juga!).

Moga Allah pelihara kita semua daripada melakukan kezaliman, baik ke atas diri, ataupun kepada sesiapa sekalipun. Kepada yang mungkin terasa hati dengan saya, baik dari segi tuturkata, tulisan atau perbuatan, dan mungkin terkeluar dialog-dialog di atas, ketahuilah, saya juga manusia biasa, tak lari daripada dosa, walaupun saya dah balik HAJI.

Dari Saidina Anas ra yang bermaksud: “Semua anak Adam berdosa, maka sebaik-baik orang yang berdosa ialah bertaubat.” (Riwayat Ahmad)

“Hai hamba-hambaku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (Az-Zumar: 10)

Astagfirullahal ‘azim.

REUNION – MENGERATKAN SILATURRAHIM DENGAN MEMANDANG KE DEPAN

Sejak kewujudan laman sosial seperti Facebook, Twitter, Whatsapp, Telegram dan pelbagai lagi, ia agak memudahkan kita untuk berhubung hatta dengan rakan-rakan sekolah dahulu yang dah lama kita tak jumpa.

Saya juga tidak terkecuali. Alhamdulillah, sejak adanya laman sosial, makin mudah antara saya dan rakan-rakan untuk selalu ‘keep in touch’.

Baru-baru ini saya berkesempatan menjemput rakan-rakan dari KL untuk bertandang ke Seri Iskandar sambil mengadakan mini reunion. Ada di antara mereka yang sudah lebih 10 tahun tidak ketemu, dan kali ini sungguh meriah apabila bertemu, apatah lagi sudah beranak-pinak.

Selalunya apabila kita mengadakan re-union selalunya kita akan mengimbau kenangan silam. Apa yang kita buat sama-sama, apa yang kita enjoy, apa kesalahan kita masa zaman budak-budak, bagaimana masa silam itu, tetapi ia selalunya akan berakhir di situ sahaja. Kalau diulang-ulang peristiwa silam pun, kita akan cepat merasa jemu dan bosan. Gelak sedikit-sedikit, tetapi berpada.

Justeru itu, bagaimanakah kita menguruskan silaturrahim kita dalam mendepani masa depan kita? Adakah setiap kali pertemuan kita hanya mahu mengimbau kisah silam?

Pertemuan saya dan beberapa orang rakan baru-baru ini sungguh bermakna. Walaupun dalam keadaan santai, kami masih sempat berbincang tentang keibubapaan dan pendidikan anak-anak, sesuatu yang sungguh dekat di hati kami. Sempat kami berbincang dengan mereka, buku-buku yang terbaik dan sesuai dibaca dalam mendepani pendidikan anak-anak. Siap berbincang bagaimana dan apa cara dilakukan kalau mahu kurangkan ketagihan anak-anak dengan tablet dan ipad dan smartphonenya. Semuanya itu memberikan input yang berkesan kepada kami.

Ia adalah pertemuan yang bermakna. Silaturrahim diikat, dan kami ‘looked forward’ untuk bertemu lagi pada masa-masa akan datang. Terima kasih rakan-rakan ex-SMSTSP 1998, Insha Allah kita akan jumpa lagi nanti. Insha Allah, back to school untuk kembali menyumbang!

2014-12-21 00.13.04

BENGKEL BERSIRI DI SERI ISKANDAR

Slide1

Slide2

Slide3

Slide4

Kehidupan sehingga tahun 2009..satu penceritaan semula

PROLOG

“Teringat kenangan semasa di sekolah menengah yang sebenarnya satu kehidupan remaja saya yang sangat mencabar. Saya menjadi remaja yang tidak happy go lucky. Saya ego dengan prinsip everything have to be perfect and follow the rule and system mengakibatkan saya kehilangan ramai kawan. Hanya orang yang benar-benar faham dengan saya akan terus bersama-sama saya menganuti prinsip tersebut. Apatah lagi sebagai ketua pengawas, saya cenderung dengan sikap tidak bertolak ansur dengan rakan-rakan yang melanggar disiplin di sekolah. Ya, harga prinsip itu ialah kehilangan ramai rakan. Bila saya masuk KMB, diamanahkan sebagai timbalan Presiden MPP, maka saya agak ‘tone down’ dalam membentuk generasi sebaya saya. Mereka memilih saya, maka saya perlu bijak dalam menjayakan program2 yang dapat membentuk fikrah mereka. Ya, pada prinsipnya sehingga hari ini, saya sangat cenderung untuk merobah dan menganjakkan paradigma masyarakat kepada sistem yang saya percaya ia adalah sistem yang terbaik tetapi dengan memanjat usia, saya rasa diri saya lebih matang dalam usaha saya mem’pengaruhi’ masyarakat. Tidak lagi cubaan untuk menjadi ekstremis dan tidak juga terlalu berlembut. Task and people focus balance. Apa-apapun cabarannya tetap ada. Cuma dahulu, saya keseorangan. Sekarang, saya bersinergi dengan isteri untuk membawa perubahan itu. Terima kasih isteriku”
(Status Facebook, 26 November 2011)

Sejak dari sekolah rendah lagi, saya membesar sebagai seorang yang ‘kiasu’. Sefaham saya, ‘kiasu’ bermaksud mementingkan diri sendiri apabila mahu menuju ke depan, tidak peduli kepada orang lain, tidak kisah orang lain mahu berjaya atau tidak. Ya, saya tak punyai ramai kawan baik semata-mata kerana saya hanya terlalu menumpukan kepada apa yang saya mahu capai. Seboleh-bolehnya, saya mahu yang tertinggi, yang terbaik, yang paling cemerlang! Saya akan cepat rasa iri hati melihat kejayaan orang lain!  Sistem pendidikan yang dilalui juga seolah-olah menggalakkan sikap saya ini menjadi-jadi, maka apa yang saya boleh katakan, bermula dari darjah 1 hingga ke tingkatan 5, hanya 2 kali sahaja yang saya tidak mendapat tempat pertama dalam seluruh darjah dan tingkatan. Pada saya, peduli apa jika rakan-rakan sekelas tidak mahu belajar.  Yang penting aku di kedudukan yang teratas, dan aku yang terbaik!

Saya juga mengaktifkan diri dalam kegiatan ko-kurikulum terutamanya pertandingan syarahan, pidato, bahas dan kuiz. Saya memegang jawatan sebagai ketua pelajar di sekolah rendah mahupun di sekolah menengah. Saya mahu menjadi yang terbaik dalam segala-galanya, kecuali dalam aktiviti sukan, kerana saya obes sejak kecil. Mungkin obes itu juga menyebabkan saya berasa rendah diri daripada aspek fizikal, maka saya perlu berusaha segigihnya untuk menjadi yang terbaik dalam aspek lain.  Maka di akhir darjah 6, saya memperoleh anugerah murid cemerlang dan di akhir tingkatan 5, saya memperoleh anugerah pelajar contoh di sekolah dan pelajar berpotensi di peringkat negeri Perlis.  Memori di sekolah menengah terutamanya, adalah memori yang pahit. Ia pahit kerana sikap ‘kiasu’ dan ketegasan saya sendiri yang tidak bertempat. Saya jarang membantu rakan-rakan untuk berjaya seperti saya.  Selagi tidak ditanya, saya tidak membantu. Jarang sekali saya sukarela menghadirkan bantuan kepada rakan-rakan lain.  Saya juga sangat tegas dalam peraturan sekolah. Jarang sekali saya berlembut sekiranya berlaku masalah disiplin, maka saya dibenci malahan saya masih ingat, saya dipulaukan daripada ‘batch’ ketika berada di tingkatan 3. Nama saya langsung tidak ditulis dalam baju yang mereka tempah sebagai kenangan bersama. Setiap tahun saya meminta daripada ayah dan mama untuk bertukar sekolah ke sekolah harian biasa, kerana saya tidak tahan dipulaukan. Almari baju saya pernah remuk, dan segala gelaran menerpa ke telinga saya.  Baik gelaran itu kepala anjing, kepala babi dan macam-macam lagi. Meskipun begitu, ayah dan mama menasihati agar terus bertahan dan bertahan.  Mungkin pelik bunyinya pada zaman sekarang, ibu ayah yang mendengar anaknya dibuli mental agar membiarkan anaknya terus dibuli, tetapi tidak kepada mama dan ayah.  Meskipun begitu, hampir setiap minggu mereka datang menjenguk saya di sekolah. Mungkin hikmahnya baru saya sedari sekarang, mama dan ayah mahu saya belajar agar bertegas dengan prinsip dan tidak goyah dengan pengaruh orang lain.  Mental saya pernah terdera semasa di sekolah, tetapi mental itu menjadi kental dan bersedia untuk hari muka.

Pengakhiran sesi persekolahan wajib saya, Allah memberikan tarbiah kepada saya bahawa tidak selamanya kita akan berada di atas. Saya tidak mendapat keputusan yang diharapkan oleh orang lain dan diri saya sendiri dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).  Saya tidak menduduki tempat teratas di sekolah saya, apatah lagi keputusannya adalah keputusan yang biasa (7 aggregat), malahan bukan ‘top 5’ sekalipun.  Namun begitu, saya mengakhiri zaman sekolah menengah dengan menerima tawaran melanjutkan pengajian ke Kolej MARA Banting (KMB). Saya ditawarkan menyertai program persediaan ke luar  negara yang dinamakan program diploma International Baccalaureate (IB). Saya dan rakan-rakan sepengajian ditaja oleh MARA menggunakan keputusan percubaan SPM kami. Selepas tamat pengajian ini, jika kami berjaya mendapatkan sekurang-kurangnya 35 mata (daripada jumlah maksimum 45 mata), maka kami boleh melanjutkan ijazah sarjana muda di United Kingdom (UK), di universiti-universiti pilihan kami dalam bidang kejuruteraan atau perubatan. Tempoh pengajian kami adalah selama 15 bulan dan kami adalah kumpulan yang pertama dan yang terakhir untuk melalui program IB sesingkat itu kerana selalunya program ini perlu dilalui selama 24 bulan! Pada awalnya, memang saya rasa rendah diri dengan rakan-rakan lain di KMB, kerana mereka berjaya dalam peperiksaan percubaan SPM, dan mereka juga pelajar terbaik dalam keputusan SPM, tidak seperti saya. Seorang rakan saya di sekolah menengah menasihati saya, “Syukurlah, Allah dah berikan rezeki untuk Tazli ke luar negara, buatlah sebaik mungkin kerana rezeki Tazli, Allah dah bawa ke KMB, bukan pada keputusan SPM.” Saya tersentak,sungguh benar kata-katanya, saya perlu bersyukur kepada Allah SWT atas segala-galanya yang telah diberikan kepada hambaNya. Ya, saya rasa jatuh, tetapi bersemangat semula untuk melakukan yang terbaik dalam program IB.

Walaupun tempoh program IB itu singkat, di situlah saya belajar erti persahabatan, dan setiakawan.  Saya belajar bahawa dalam ketegasan kita memegang prinsip hidup, kita boleh menyampaikan prinsip kita kepada orang lain, dengan lunaknya kata kita bertutur dan sopannya kita mengawal tingkah. Dua perkara ini tidak terlintas langsung dalam benak saya sepanjang di sekolah menengah bahawa mereka boleh beriringan.   Selepas 2 minggu saya menyertai program tersebut, saya mendapat sepucuk emel mengandungi peringatan dan nasihat daripada seorang pelajar yang saya tidak gemari pada mulanya, namun kemudiannya setelah saya mencuba sebaik mungkin mengawal ego saya, beliau menjadi sahabat baik saya sepanjang tempoh di KMB.  Firdaus namanya, sekarang merupakan seorang usahawan yang berjaya meskipun beliau merupakan seorang graduan kelas pertama di University of Sheffield.  Beliau banyak mengajar saya untuk memperbetulkan tujuan belajar dan memperoleh keberkatan hidup hanya dari Allah SWT. Peringatan beliau cukup menyentuh kalbu.

Dalam keadaan susah dan sukar di KMB, maka kami bertungkus-lumus membantu antara satu sama lain mudah-mudahan semuanya dapat mencapai mata yang diinginkan dan menyambung pengajian bersama-sama ke UK.  Kadang-kadang apabila selesai sesi ulangkaji saya dan Firdaus, dan ada ilmu baru yang kami peroleh, cepat-cepat kami cari rakan lain untuk dikongsikan maklumat tersebut. Program IB ini sangat sukar. Masakan tidak, ketika umur kami mencecah 18 tahun, kami dikehendaki mempelajari 6 mata pelajaran  yang diuji di dalam peperiksaan (Malay A1/Kesusasteraan Melayu, English, Business and Organization Studies, Mathematics, Chemistry dan Physics), kami juga dikehendaki menyiapkan dua esei dalam subjek Theory of Knowledge (TOK), dikehendaki menyiapkan 3000 patah perkataan dalam mini tesis (Extended Essay) berdasarkan subjek yang dipilih (saya memilih Kesusasteraan Melayu) dan juga melaksanakan 150 jam kerja-kerja komuniti yang dipanggil creative, action and service (C.A.S).  Semuanya ini adalah terlalu baru dan rumit bagi kami semua yang melalui sistem pendidikan di Malaysia, yang kita semua tahu ia berunsurkan peperiksaan semata-mata (exam oriented).

Jujurnya, program IB adalah program yang membentuk diri saya menjadi seseorang yang lebih cakna kepada rakan taulan, dan kepada orang lain. Alhamdulillah, pada majlis graduasi kami, saya memperoleh 40 mata dan dianugerahkan pingat ‘Community Service Award’. Apa yang paling manis,  rakan-rakan di KMB-lah yang masih menjadi sahabat-sahabat baik saya sehingga ke hari ini,kerana sehingga ke hari ini, saya menghargai teguran dan nasihat mereka. Teguran supaya berusaha kawal rasa marah, teguran supaya hilangkan sifat-sifat tercela, teguran supaya menjadi pemimpin yang bukan hanya tahu mengarah, sebaliknya turut serta membantu. Allah menghadirkan mereka dalam tempoh sesingkat itu untuk membentuk karakter saya. Alhamdulillah!

Saya kemudiannya melanjutkan pelajaran ke University of Manchester Institute of Science and Technology (UMIST) di Manchester, United Kingdom dalam bidang kejuruteraan kimia. Kehidupan dalam tahun pertama di tempat orang sungguh mencabar apatah lagi saya merasakan saya keseorangan. Ada rakan lain juga dari Malaysia yang sama-sama berkongsi kursus, tetapi kami tiada ‘chemistry’, walaupun kejuruteraan kimia!  Sahabat-sahabat baik saya, Zamir, Firdaus, Fahmi, Azri dan Adzhar, kesemuanya melanjutkan pelajaran di University of Sheffield. Kehidupan saya sungguh melankolik, tidak ada apa-apa yang menarik perhatian. Saya kerap berhujung minggu di Sheffield semata-mata mahu memenuhi tuntutan sosial saya. Maka pada ketika itu, saya bertekad untuk memohon daripada pihak MARA agar membenarkan saya menukar tempat pengajian ke University of Sheffield kerana kehidupan saya di Manchester yang penuh depresi. Saya berjaya membuktikan bahawa dalam kehidupan yang sukar itu, saya masih mampu mencapai keputusan kelas pertama di UMIST dalam tahun pertama pengajian. Saya berjanji dengan pihak penganjuran pelajaran MARA agar membenarkan saya menukar tempat pengajian ke University of Sheffield semoga saya dapat mengekalkan momentum pengajian saya. Alhamdulillah, permohonan saya diluluskan, dan saya berjaya mencapai kelas pertama keseluruhan (1st class honours).

Di Sheffield, saya ditemukan Allah dengan pasangan hidup saya, Putri Nurizatulshira, yang saya panggil beliau Shira. Selesai pengajian ijazah sarjana muda, kami ditunangkan. Saya hanya mampu bertahan sebagai jurutera hanya selama dua bulan.  Rupa-rupanya, saya tidak minat kepada benda, saya minat kepada orang, saya minat membentuk diri, dan membentuk orang lain, bukannya membentuk produk untuk mencapai spesifikasi.  Saya sangat cenderung untuk menjadi seorang pensyarah, apatah lagi semasa saya belajar, kehidupan kami dikelilingi oleh abang-abang dan kakak-kakak yang sedang melanjutkan pelajaran dalam PhD mereka. Mereka menceritakan kerjaya sebagai seorang pensyarah dan selalu menggalakkan kami untuk menyambung pengajian di peringkat PhD. Alhamdulillah, sehingga ke hari ini, ada 4 orang termasuk saya sudah tamat dalam PhD masing-masing dan ada 4 atau 5 orang lagi yang dalam proses menyiapkan PhD mereka. Kami semuanya sekelas di KMB.

Saya kemudiannya ditawarkan bekerja sebagai pensyarah pelatih di salah sebuah universiti di utara tanahair dan hanya akan ditawarkan jawatan pensyarah apabila selesai kursus sarjana saya. Ketika saya melanjutkan pelajaran saya di peringkat sarjana di University of Newcastle upon Tyne, iaitu setelah setahun setengah bertunang, saya mengambil keputusan untuk berkahwin dengan Shira. Ketika itu, beliau bekerja sebagai seorang jurutera syarikat minyak dan gas di Kerteh.  Sempat jugalah kami berbulan madu di Newcastle selama hampir 3 bulan.

Usai kursus sarjana saya di sana, kami pulang dan hidup berasingan. Seorang di utara semenanjung dan seorang lagi di pantai timur selama hampir 5 bulan. Isteri saya disahkan mengandung anak pertama kami sejak di Newcastle lagi.  Kami membuat keputusan agar isteri saya dapat menyambung kursus sarjana beliau dalam bidang kejuruteraan petroleum di universiti tempat saya bekerja, dan Alhamdulillah permohonan beliau berjaya. Dalam tempoh tersebut, saya bekerja sebagai pensyarah dan isteri saya bertungkus-lumus menamatkan kursus sarjana beliau di samping kami sama-sama membesarkan anak sulung kami, Amanina yang dilahirkan selepas beberapa minggu isteri saya menyertai kursus sarjana tersebut.

Isteri saya berjaya menamatkan kursus sarjana beliau dengan cemerlang. Justeru itu, beliau perlu kembali berkhidmat sebagai jurutera, namun beliau memohon daripada majikan beliau untuk berhenti dan berkhidmat sebagai pensyarah di universiti yang sama.  Alhamdulillah, setelah 6 minggu, permohonan beliau diterima setelah beberapa kali ‘turun naik’ bangunan untuk mendapatkan pelepasan.  Selepas beliau menjadi pensyarah, kami dikurniakan pula dengan anak kedua, Falah.

Sebagai pensyarah, selain daripada tuntutan mengajar, saya dikehendaki membuat kajian penyelidikan dan penyeliaan projek pelajar-pelajar tahun akhir.  Rezeki saya dimurahkan Allah SWT maka saya selaku ketua projek untuk beberapa projek pelajar tahun akhir, berjaya memperoleh beberapa anugerah dalam pertandingan inovasi yang saya sertai di peringkat nasional dan antarabangsa.  Pihak universiti juga menghargai usaha saya dan menganugerahkan saya ‘Young Researcher Award’ dan ‘Leadership Award’ dalam salah satu majlis Hari Kualiti peringkat universiti.
Namun begitu, adakalanya tekanan kerja sungguh menghantui saya. Kemuncaknya, semasa Falah dalam kandungan, saya menjadi seorang yang pemarah, dan cepat hilang sabar. Rasa ditindas di tempat kerja, rasa hak diragut,  dan pelbagai rasa yang terbawa-bawa hingga ke rumah. Ada banyak limitasi kepada kami pensyarah-pensyarah yang berkelulusan sarjana kerana tiada kelulusan PhD. Sungguh pada masa itu, saya mahu cepat-cepat tinggalkan tempat kerja untuk menyambung pengajian PhD. Darah muda saya membuak-buak kegeraman terasa diri dikategorikan sebagai pensyarah kelas kedua, kerana masih belum ada PhD.  Pada saya ketika itu, biar apa yang terjadi sekalipun, saya perlu ada PhD. Sungguh sedikit pengetahuan saya untuk menilai apakah transformasi yang bakal saya lalui sepanjang tempoh PhD kelak. Hanya Allah yang Maha Mengetahui.

A REMINDER THAT I SENT TO MY STUDENTS (20 MARCH 2014)

8D2CF7243D5B4B018DB848E3A395F8A2

 

REMINDER TO HSE STUDENTS

Assalamualaikum wrt and good evening,

As you all aware, I’ll have two final slots tomorrow, and I’ll cover on electrical hazards. The lecture will proceed as usual tomorrow, Insha Allah.

It turned up that only 10 students appeared tonight. I am neither surprised nor sad, well I guess all of you may have more important things to deal with rather than attending HSE class.

For the past three weeks, out of 240 students registered for HSE, i guess i taught only 40+ of you, some appeared once, and very few were consistent. If I am being stringent, 200 of you can be barred from sitting for the HSE exam, when you didnt attend minimum 2 hours lectures. Altogether, there are 18 hours of lectures I should give (but I cancelled and replaced few), but I didnt plan to take any action against you guys. I dont mind, you’re all adult and you can already decide what is good and what is bad for you.

What concern me the most is the attitude, particularly towards seeking knowledge. Sadly, our educational system has molded us to become an exam oriented people, rather than as the knowledge enthusiast. The purpose of attending the university is for the sake of a certificate, rather than seeking additional knowledge for the use in the future. By not attending lectures, and by revising the lecture notes only, surely I believe you can pass in most of the course, but does it give any added value to your life?

A university is not a factory to produce people so that they can work in the industry.A university is a prestige place where you seek knowledge, and learn to adjust our attitude, be wiser but humble, learn about wisdom, not a place where you wanted to touch and go and leave. Our task as a lecturer is easy, we just lecture you whether you understand it or not, but our task is more difficult as an educator. We are not only lecturing you and evaluate you in the exam, but we educate you so you turn up as a useful human being that serve well the society and the industry, rather than being a high quality robot without senses.

There is nothing to rush when you come to the university, it is a place to learn many things and many aspects of your life. I myself learnt that, as your knowledge added, as you learnt at a higher degree, the more that you realize, all the knowledge are godsend and the more humble you be. The intelligence is also rewarded by Him and just imagine that He can take it anytime from anyone of us.

Please remember guys, once you stop seeking knowledge, your wisdom and your intelligence fade. All the best for your future undertakings. And as for HSE, if you really feel that it got nothing to do with you now, think again.

All the best.

Regards

Tazli

MOTIVATIONAL TALK AT UKM (13/12/2014)

Alhamdulillah, this morning I was given an opportunity to give a talk in UKM, organized by Kelab Sains Makanan & Pemakanan (KESAMAP), Kelab Teknologi Kimia dan Kelab Kimia. There were two slots, so the first title was What it takes to become a successful university graduate and the second one was Study Management. 9 Tips were shared in the first talk (as I said to them, giving 10 tips is soooo mainstream, instead I gave 9) and in the second talk we discussed about time management, notes management and group study management. Yet to know the feedback of the talk, but at least I can see that the students eyes were opened widely i.e. not caught sleeping haha. May Allah enable them to become a successful person in this world and the hereafter. 10850321_10152433198115825_6016480605812626841_n 10857878_10152433198245825_4000075782913329335_n10846482_10152433198520825_3712515190712007824_n2014-12-13 23.08.542014-12-13 23.08.44

Generasi anak-anakku: Menghapuskan Sikap KIASU

10846117_10154876739660461_6396210802798488491_n

1544324_10154876739730461_5991892108549420121_n

Memenangi Anugerah Bestari Muda Public Bank tahun 1997. Kiasu tak kiasu, sejak tahun 1996 dah target nak dapatkan anugerah ini.
Memenangi Anugerah Bestari Muda Public Bank tahun 1997. Kiasu tak kiasu, sejak tahun 1996 dah target nak dapatkan anugerah ini.

Sejak dari tahun 1988, ketika itu saya berada di darjah 1, saya mahu memastikan saya mendapat tempat pertama di sekolah. Bukan sahaja tempat pertama di dalam kelas, tetapi tempat pertama dalam aliran. Hasilnya, memang setiap tahun saya memang dapat tempat pertama dalam aliran sehingga ke darjah 6. Sikap ini saya bawa ke sekolah menengah, seingat saya hanya dua kali saya tidak memperoleh tempat pertama keseluruhan, iaitu ketika tingkatan 1 semester pertama (tempat keenam keseluruhan), dan tingkatan empat semester kedua (tempat keempat keseluruhan). Guru-guru dan teman-teman mengharapkan saya memecahkan rekod sekolah ketika SPM dengan memperoleh 10A1, tetapi akhirnya saya akur dengan hakikat, bukan sahaja saya tidak memperoleh 10 A1, tetapi tidak tersenarai di kalangan penerima  6 aggregat keseluruhan. Satu pengajaran yang sungguh berharga bagi saya.

Namun, Allah telah sediakan rezeki buat saya, berdasarkan keputusan peperiksaan percubaan SPM, saya ditawarkan melalui program persediaan ke luar negara di Kolej MARA Banting (KMB), iaitu program International Baccalaureate. Program ini jugalah yang menjadi pemula kepada perubahan sikap saya.

Bayangkan, sepanjang hampir 11 tahun dalam sesi persekolahan, saya sebenarnya dibesarkan melalui sistem persekolahan sebagai seorang yang KIASU. Kalau tak faham KIASU kena google ya. 🙂

Pedulikan saja saya dengan orang lain. Orang lain tak belajar, orang lain malas belajar, tak faham belajar, ada aku kesah? Apa yang saya pentingkan ialah diri saya. Asal saya yang berjaya, pedulikanlah orang lain. Saya sukar melihat orang lain lebih berjaya daripada diri saya. Saya tak boleh kalah.

Mungkin di sekolah rendah, perkara ini tidak nampak nyata. Tetapi di sekolah menengah, barulah saya memahami kenapa ramai orang tidak sukakan saya. Mereka gelar saya ‘bunch-up’, ‘polok’ dan berbagai-bagai lagi. Tapi mungkin juga dengan sikap saya yang tidak endahkan orang lain, ada aku kesah? Boleh bayangkan saya mohon dalam doa saya semasa nak ambil peperiksaan PMR, “Ya Allah jadikan aku pelajar terbaik negeri Perlis dan di peringkat kebangsaan”. Aktiviti kokurikulum pun saya pastikan saya dapat sertai. Dengan penyertaan dalam kuiz, pantun, debat, syarahan dan macam-macam lagi. Saya rasa tidak ada orang lain yang boleh memohon doa sebegitu rupa melainkan saya, yang sangat KIASU! Masalah timbul, apabila datangnya sikap KIASU ini berserta juga sifat riya’, ujub’, sum’ah dan sebagainya. Saya tak punyai ramai rakan karib di sekolah kerana sikap dan perangai saya. Astagfirullahal ‘azim.

Allah ajar saya dengan keputusan SPM saya. Saya sedar sejak saya menduduki peperiksaan itu lagi. Matematik tambahan yang saya selalu dapat A1 pun akhirnya saya hanya mendapat A2. Namun, Allah memberi saya peluang menebus kesilapan dan memperbetulkan diri saya untuk memperbaiki keadaan.

Di Kolej MARA Banting, saya dipertemukan Allah SWT dengan rakan-rakan yang membimbing saya untuk berubah. Firdaus (www.mariafirdaus.com.my), Fahmi, Adzhar, Azri, Zamir dan ramai lagi. Meskipun program kami hanya 15 bulan (buat kali pertama dan terakhir dibuat sebegitu kerana program IB sepatutnya 2 tahun), tetapi ukhuwwah itulah yang saya pegang sehingga ke hari ini. Ukhuwwah yang terjalin sangat indah. Sejak dari situ, saya belajar menghargai teman. Saya belajar membantu rakan-rakan lain untuk turut berjaya, supaya kami semua dapat sama-sama menyambung pengajian ke luar negara. Saya membayangkan, kalaulah saya tidak bersikap KIASU sejak di sekolah, mungkin lebih ramai kawan saya dari sekolah yang sama dapat sama-sama melanjutkan pelajaran ke luar negara. Perasaan sedih menular ke hati.

Sekarang, saya sudah berkahwin dan mempunyai 4 orang anak. Seperti mana orang lain, saya mahu melihat anak-anak saya berjaya dengan cemerlang dalam bidang akademik. Tetapi, saya tidak mahu anak-anak menjadi KIASU seperti saya. Saya tidak mahu mereka mengorbankan akhlak mereka untuk mencapai apa yang dihajati. Saya tidak mahu mereka menjadikan Islam, dan jalan menuju Allah adalah untuk mencapai kejayaan di dunia semata-mata, dan oleh itu anak-anak saya perlu sedar bahawa tanggungjawab mereka, bukan sahaja untuk Allah, diri dan keluarga, tetapi juga kepada masyarakat dan negara. Kami berdua selalu mengingatkan anak-anak sejak dari mereka kecil untuk sentiasa bersedia membantu rakan-rakan yang berada dalam kesukaran.

Teach others whenever they need help.

Offer to teach whenever they are in doubt. 

Walaupun saya suka memberikan motivasi kepada anak-anak untuk berjaya, mengajar mereka untuk tidak bersikap KIASU sangat penting kerana

Kita tak mahu seorang diri masuk ke syurga, kan?

Moga anak-anak saya dijauhkan daripada akhlak mazmumah saya semasa muda-muda dulu. Ameen.

PhD – KU SELAMI ILMU-MU MENUJU JALAN-MU

Apakah sebenarnya yang menyebabkan manusia begitu teruja untuk menyambung pengajian ke peringkat yang tertinggi iaitu PhD? Mungkin ada sesetengah yang menjawab, kami menghargai ilmu yang kami pelajari, atau inilah mata pencarian kami apabila kami bergelar doktor falsafah, atau kami tidak ada pekerjaan lalu caranya hanyalah menyambung pengajian, atau mungkin juga kerana gelaran Dr. itu yang dikejar.

Di dalam keluarga besar saya, belum ada sesiapa yang pernah bergelar doktor falsafah.  Belum pernah sesiapa sebelum saya yang melanjutkan pelajaran ke luar negara. Semuanya pertama kali, dan saya mahu menjadi orang yang pertama memecahkan ruyungnya. Saya mahu diri saya menjadi kebangaan keluarga besar saya, bahawa sayalah orang yang pertama melanjutkan pelajaran ke luar negara dan sayalah orang yang pertama memperoleh ijazah PhD.  Astagfirullahalazim. (Ya Allah aku bertaubat atas niatku untuk membangga-banggakan diriku sebelum ini)

Tambahan pula, sepanjang tempoh menjadi pensyarah sebelum melanjutkan pengajian ke peringkat PhD,  dada saya sentiasa berombak, manakan tidak, idea-idea kajian saya dipandang enteng, namun ada juga yang dicuri kerana saya tidak ada kelayakan untuk mengepalai projek. Pernah sekali saya membawa projek saya dan mewakili universiti saya ke peringkat antarabangsa dalam pertandingan inovasi, dan ada juga penyertaan daripada universiti-universiti tempatan yang lain. Seorang profesor daripada universiti tempatan yang turut bertanding, bertandang ke tempat pameran saya, menyoal dan mengkritik saya seolah-olah apa yang saya pamerkan tidak akan mendatangkan hasil, dan tidak akan memperoleh apa-apa pingat. Apabila keputusan diumumkan, lidah beliau kaku, apabila saya dianugerahkan pingat emas bagi projek inovasi saya. Apabila beliau bertanya, apa yang saya mahu buat seterusnya, saya menjawab, saya nak sambung PhD.

Begitulah hakikatnya. Niat saya untuk menyambung pengajian PhD saya hanyalah sebagai satu lesen untuk meningkatkan taraf saya sebagai seorang pensyarah.

Niat itu benar-benar bertukar apabila saya sendiri melalui perjalanan PhD ini.

Projek PhD saya ialah berkenaan kaedah menghasilkan gas hidrogen daripada sumber tenaga diperbaharui (renewable energy), terutamanya penggunaan alkohol yang diperolehi daripada sumber alam sekitar seperti etanol dan glycerol. Glycerol misalnya, boleh diperolehi hasil daripada tindak balas antara minyak tumbuhan atau lemak haiwan dan alkohol bagi menghasilkan bio-diesel dan glycerol ini (sebagai side product) buat masa ini tidak digunakan dan dibuang begitu sahaja.  Penghasilan gas hidrogen melalui kaedah ini, dipanggil steam reforming memerlukan ia dijalankan pada suhu yang tinggi (antara 500 ke 600 darjah celcius) dan juga dengan penggunaan pemangkin (catalyst) seperti bahan-bahan logam contohnya nikel, alumina dan sebagainya.

Dalam kesempatan saya menjalankan kerja-kerja eksperimen ini, maka saya ketemui kebesaran Allah SWT. Baru saya sedar,  apa yang saya pelajari dan saya terokai, semuanya milik Dia. Segala atom yang wujud sekecil-kecil zarah seperti atom karbon (C), atom hidrogen (H), atom oksigen (O), semuanya diaturkan oleh Allah Taala. Apabila susunan atom-atom ini berubah, molekul yang terhasil berubah. Manusia hanya mencari ikhtiar menghasilkannya, tetapi Allah yang menetapkan apakah hasilnya.

Apabila saya menggunakan pelbagai jenis pemangkin untuk melihat sejauh mana keupayaan pemangkin ini menghasilkan produk yang saya mahukan, saya dapati pada pengakhirannya gas yang terhasil tetap hidrogen, tetapi apabila saya kaji dengan lebih mendalam, saya dapati ‘route of reaction’ ataupun laluan tindakbalas untuk menghasilkan hidrogen adalah berbeza pada setiap pemangkin. Siapakah yang mencipta dan mengizinkan perkara ini terjadi jika  bukan Allah Taala?

Saya juga menggunakan beberapa teknik dan analisis untuk mengkaji pemangkin yang saya gunakan. Subhanallah, apabila saya menggunakan teknik mikroskopik untuk melihat secara lebih halus tentang logam-logam ini, mata saya tertumpu kepada kepelbagaiannya. Hakikatnya, bentuk kristal logam-logam ini juga berbeza. Siapakah yang menciptakannya jika tidak Allah Taala?

Allah Taala, tidak akan menjadikan apa yang ada di muka bumi ini dengan sia-sia. Diciptanya batu-batuan, galian mineral, flora dan fauna, bintang-bintang, langit, bulan dan matahari, pastinya ada kegunaannya yang tersendiri. Maka saya sungguh kagum kepada Allah Taala, Tuhan yang Maha Mencipta.Dan atas sebab itu jugalah yang menyebabkan saya sungguh-sungguh memberikan tumpuan dalam mengkaji bidang PhD saya.

Di dalam bidang sains dan kejuruteraan, sewajarnyalah kita sebagai pengkaji cuba dengan sebaik mungkin memanfaatkan apa yang diciptakan Allah Taala untuk kegunaan manusia sejagat. Tanggungjawab saintis dan jurutera juga sangat penting bagi memastikan keseimbangan alam dipelihara, kerana Allah SWT telah menyebut di dalam Surah ar-Rum, ayat 41 yang bermaksud:

“Telah timbul berbagai kerosakan dan bala’ bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)”

Memikirkan tanggungjawab ini, maka kita sebagai pengkaji seharusnya memikirkan apa-apa sahaja kajian yang kita lakukan, bukan sahaja untuk memperoleh keuntungan, tetapi tanggungjawab kita untuk memastikan kita menjaga kelestarian alam. Sewajarnya kita, sebagai saintis dan jurutera Muslim lebih ke hadapan dalam menjalankan kajian-kajian yang membawa manfaat kepada ummah dan manusia sejagat, berbanding hanya menjadi pengikut dan pengguna kepada teknologi.

Melihat kepada keagungan Allah SWT, menjadikan PhD saya dan bidang kajian saya ini hanyalah satu bidang yang kecil, seumpamanya ilmu Allah Taala seluas samudera, namun saya hanyalah menyelidiki sebutir buih di lautan itu. Maka atas dasar itu, mengapa saya perlu menjadi seorang yang bongkak dan takabbur apabila saya berjaya dengan PhD ini? Mengapa saya perlu merasakan saya yang terlalu pandai kerana saya sudah berjaya memperoleh PhD saya? Alhamdulillah, Allah telah memberi peluang kepada saya menebus kembali dosa-dosa saya dan memperbetulkan niat saya. Allah memperlihatkan kepada saya kekuasaanNya, dan saya hanyalah hambaNya, yang mencari redhaNya.

Usai PhD saya, gelaran doktor yang diperolehi itu tidak ada apa-apa nilainya berbanding pengalaman dan pengajaran yang saya perolehi sepanjang tempoh kursus PhD saya. Namun realiti hari ini, kita mengejar pangkat, kita mengejar populariti hanya untuk menuju ke puncak yang kita sendiri namakan ia puncak kejayaan. Hakikatnya, kita adalah hamba yang lemah di sisiNya. Allah sudah menunjukkan kepada kita kekuasaanNya dengan ciptaan-ciptaanNya, dan mengapa kita masih lagi angkuh dengan Sang Pencipta?

Kajian PhD saya ini telah membawa saya dekat kepadaNya. Syukur kepadaMu ya Allah.

EMBARKING ON A NEW JOURNEY

Insha Allah by next year, we will enhance our partnership further with several programs that we developed for the betterment of our local society. People of Seri Iskandar specifically, maybe Perak after that. May also be in Perlis, Insha Allah. Maybe elsewhere, Insha Allah. This will be carried out under Tunas Sarjana Ventures, led by my wife. The programs are as follows:

1. Motivational program for teenagers & young adults
2. Understanding your personality & love talk to young couples
3. Parenting talk to young couples (join venture with our best friends)
4. Understanding your personality and boosting the teamwork

Several pilot projects are underway right now. If there are any request from schools, colleges, clubs, and societies to personalize these programs to suit yours, kindly please inform us. Please send us email at: tunassarjanaventures@gmail.com

Thank you very much

Tazli & Putri


Insha Allah, mulai tahun depan, saya dan isteri akan memulakan program-program pembangunan masyarakat baik di Seri Iskandar secara spesifiknya, di negeri Perak, mungkin juga di Perlis, dan mungkin juga di mana-mana tempat di seluruh Malaysia. Program-program ini bertujuan untuk meningkatkan kualiti kehidupan
masyarakat, Insha Allah, dianjurkan oleh Tunas Sarjana Ventures, syarikat yang dinaungi isteri saya. Program-program tersebut buat masa ini (tetapi tidak tertakluk kepada program ini sahaja), adalah seperti berikut:
1. Program motivasi remaja & belia
2. Program memahami personaliti diri & pengurusan cinta kepada pasangan muda/bakal berkahwin
3. Program keibubapaan (Insha Allah akan berkolaborasi dengan sahabat-sahabat kami)
4. Program memahami personaliti diri, dan rakan sekerja dan bagaimana meningkatkan kualiti bekerja sepasukan

Beberapa projek telah berjalan sekarang. Sekiranya ada permintaan daripada pihak sekolah, kolej, kelab dan persatuan yang ingin menganjurkan program-program ini (dan tidak tertakluk kepada program di atas), sila anjurkan pertanyaan ke emel kami di tunassarjanaventures@gmail.com

Terima kasih

Tazli &Putri

Blog at WordPress.com.

Up ↑