Sifat kita sebagai manusia ialah sifat pelupa. Pelupa dengan tanggungjawab kita sebagai insan, pelupa dengan fitrah kehidupan kita, pelupa dengan janji-janji kita kepada Allah tatkala ruh kita berada di Loh Mahfudz, dan kita juga pelupa dengan dosa-dosa kita sepanjang kehidupan kita sehingga kita menjadi lupa untuk bertaubat.

Salah satu perkara yang kita seringkali terlupa adalah amalan berDOA. Saya sebelum ini adakalanya hanya berdoa apabila selesai solat, kadang-kadang hanya keluar di mulut, tidak terasa di hati. Pada saya, asalkan usaha yang bersungguh dan gunakan aqal, berolehlah apa yang dicita. Cuma bila hanya terdesak, baru terdetik untuk berdoa. Sedangkan Allah sudah menyebut tentang doa

“Dan janganlah kamu berbuat kerosakan di bumi sesudah Allah menyediakan segala yang membawa kebaikan padanya, dan berdoalah kepadaNya dengan perasaan bimbang (kalau-kalau tidak diterima) dan juga dengan perasaan terlalu mengharapkan (supaya makbul). Sesungguhnya rahmat Allah itu dekat kepada orang-orang yang memperbaiki amalannya.” (Al-A’raf:56)

Alhamdulillah, sepanjang tempoh ibadah haji kami, kami diingatkan semula tentang ‘the power of doa’. Buatla apa-apa perkara, hatta sekecil-kecil benda yang memerlukan urusan kita dipermudahkan, maka kami berdoa, mahu masuk bilik air, kami berdoa, mahu cepat dapat masuk tandas kerana terpaksa beratur panjang di Mina, kami berdoa. Mahu dapat tempat yang terbaik di dalam masjidil Haram, kami berdoa. Mahu masuk ke Raudhah, kami berdoa. Ibadah WUKUF yang menjadi ‘core requirement’ ibadah haji sekalipun, para jemaah diberikan rukhsah untuk menjamakkan solat fardhu, dan beberapa jam yang berbaki itu diperuntukkan hanya untuk berdoa kepada Allah SWT dengan bersungguh-sungguh, sepenuh hati mengharapkan pengampunan dan perkenan hajat daripadaNya.

Hari wukuf di Arafah ialah satu perasaan yang sukar digambarkan. Tetapi dari situlah timbulnya kesedaran kami yang mendalam tentang hakikat doa yang merupakan senjata bagi orang-orang mukmin.

Allah ialah Tuhan kita, kita adalah kepunyaanNya dan Dia mahu kita berdoa, mengharap ihsan daripadaNya, mengharapkan pertolongan dan bantuan dariNya semata-mata. Allah berikan kita aqal untuk kita berfikir seterusnya bertindak, namun ia juga satu ujian kepada kita adakah aqal kita dipandu nafsu yang menyimpang kita dari Allah, atau aqal itu masih meletakkan kebergantungan total kita sepenuhnya kepada Allah Taala.

Kami juga belajar daripada pengalaman kami, bahawa, doa yang sepenuh hati, lahir daripada lubuk hati yang ikhlas, mengharapkan ianya dimakbulkan dan bimbang ia ditolak, adalah doa yang Insha Allah, dimakbulkan Allah Taala. Walau bagaimanapun, adakalanya doa itu masih belum dimakbulkan dan sekiranya doa itu belum dimakbulkan, ada dua perkara yang kami akan lakukan
i. Cepat-cepat bermuhasabah, memohon ampun dan bertaubat atas dosa-dosa kejahatan diri kita yang kita sedar dan tidak sedar
ii. Berlapang dada kerana Insha Allah, Allah sediakan dan gantikan dengan yang lebih baik Insha Allah.

Satu perkara yang saya sangat bersyukur ketika di Masjidil Haram, ialah bentuk badan saya yang besar, Alhamdulillah. (Insha Allah selepas ini saya akan berusaha mengurangkan lagi berat badan saya). Sebelum ni hingga sekarang saya masih berdoa agar Allah memberikan keringanan pada badan saya supaya saya dapat menjadi contoh untuk anak-anak yang menjaga kesihatan diri, supaya saya dapat banyak bermain dengan anak-anak, dan supaya diringankan badan untuk beribadah kepada Allah. Benar, berat badan sangat mempengaruhi rajin malasnya kita beribadah. Pun begitu, dengan saiz badan saya yang besar, dan kelompok jemaah yang sungguh ramai, sekurang-kurangnya Alhamdulillah, saya tidak rasa terganggu dengan himpitan jemaah ketika bertawaf, dan juga saya dapat menjadi perisai kepada isteri saya ketika bertawaf bersama-sama. Maka tawaf-tawaf yang kami lakukan, Alhamdulillah, keamanan dapat dirasai, cuma pada sesekali dua apabila ada jemaah yang memang sifatnya ‘hostile’ ketika bertawaf dan lebih mementingkan diri sendiri. Maka dengan itu, berlapang dadalah saya dengan Allah Taala, kerana Dia Maha Mengetahui.

Ketika bertawaf juga, adakalanya kita akan berpeluh hingga lencun satu badan kerana dihimpit oleh ribuan manusia, maka pada tawaf Wada (tawaf selamat tinggal) saya, saya tahu dengan jumlah jemaah yang bertawaf yang tidak surut-surut dan keinginan untuk bertawaf dalam keadaan hampir dengan Kaabah iaitu bertawaf di dataran, doa ringkas saya hanyalah agar badan saya tidak berpeluh lencun kerana sebelum ini memang lencun saya berpeluh (sehingga seluar juga basah dengan peluh) dan ini akan mendatangkan rasa kurang selesa bukan hanya kepada saya tetapi kepada jemaah lain yang akan menaiki bas bersama-sama ke Madinah nanti. Subhanallah, walaupun badan tetap berpeluh, tetapi ia tidak lencun seperti selalu. Itulah kuasa doa.

Sebelum saya datang ke sini, saya mohon banyak-banyak kepada Allah SWT berikan saya rakan-rakan sebilik yang baik dan bertimbangrasa, terutama sekali tidak merokok, maka rakan-rakan sebilik saya, baik di Makkah atau Madinah, Alhamdulillah menepati doa yang saya panjatkan kepada Allah Taala. Semua rakan sebilik, Masya Allah memang terbaik!

Sepanjang kami di sini, kami mohon kepada Allah SWT untuk permudahkan urusan-urusan ibadah kami, memberikan kesabaran kepada kami dalam segala jenis urusan berhadapan dengan manusia dan permasalahan, dan sehingga hari ini, Alhamdulillah, urusan itu dipermudahkan. Pun adakalanya kami diuji, tetapi benarlah janji Allah, Dia takkan uji pada perkara yang membebankan kita, dan mengubatinya dengan kesabaran pasti membuahkan kelegaan. Sungguh, ia benar-benar dirasakan sebagai satu anugerah yang terindah dari Allah SWT.

Maka sesungguhnya teman-teman sekalian, berdoalah, berdoalah kepada Allah kerana hanya kepada Dia tempat kita meminta. Sucikan diri kita dengan memperbaharui taubat kita sehari-hari dan berdoalah!

[gambar ialah langit Arafah sebelum Maghrib, 9 Zulhijjah 1435 H, pemandangan dari Maktab 83]

Langit Arafah pada 9 Zulhijjah, menghampiri waktu Maghrib
Langit Arafah pada 9 Zulhijjah, menghampiri waktu Maghrib