Search

BUBBLES IN THE OCEAN

The humble journey to The Creator: After all, we are just a tiny bubble in the ocean

KENAPA ADA MAHASISWA TAK ‘PERFORM’ DALAM KELAS?

FIXED MINDSET VS GROWTH MINDSET

Sepanjang pemerhatian saya mengajar kelas kejuruteraan ini sejak tahun 2005, saya mendapati mereka yang kerap memberikan alasan untuk menghantar lambat ‘assignment’, tidak terlibat aktif dalam aktiviti kumpulan, tidak ‘perform’ dalam kelas dan mempunyai pencapaian yang ‘mediocre’ boleh dibahagikan kepada beberapa kategori antaranya:

i) Pelajar-pelajar yang sedia lemah dan kurang motivasi dalam pelajaran
Mereka mungkin tidak tahu dengan lebih jelas kenapa mereka perlu belajar subjek kejuruteraan ini. Ada di antara mereka sendiri tidak pasti kenapa mereka mengambil jurusan kejuruteraan ini, ada yang rasa mungkin buat engineering ini ‘cool’ tetapi rupa-rupanya apa yang mereka pelajari sangat susah, dan tidak terjangkau dek akal mereka. Ada juga yang mungkin di’paksa’ oleh parents mereka yang juga jurutera. Ada juga yang rasa terbeban kerana pada pundak merekalah terletaknya harapan keluarga. Maka apabila berhadapan dengan subjek-subjek yang susah, mereka makin tak ketahuan dan akhirnya mengalah sahaja. Tambahan pula bila bertemu dengan rakan-rakan yang sekepala dengan mereka, mereka membuat konklusi, ada juga yang sama kepala dengan aku. Jadi aku taklah sorang-sorang jadi loser yang ‘cool’. Let the time heal and go with the flow.

ii) Pelajar-pelajar yang terlalu sibuk dengan ‘event’
Ada di kalangan pelajar ini yang merasakan bahawa bidang yang mereka pelajari bukan lagi ‘forte’ mereka, menyibukkan diri dengan event-event yang akan menyebabkan mereka tidaklah rasa lemah, sebaliknya mereka disanjung atas pengorbanan mereka dan sumbangan mereka. Inilah dinamakan sebagai escapism. Maka saban tahun, makin banyaklah pula event yang mereka ceburi kerana ‘they feel good when they are actually doing this!’. Akibatnya, apabila tidak dapat mengimbangkan antara belajar dan event, ‘performance’ mereka di dalam kelas menjunam dan kerap memberikan alasan terlibat dalam event untuk menghantar lewat ‘assignment’.

iii) Pelajar-pelajar yang sudah terbiasa dengan ‘spoonfeeding style’.
Sistem persekolahan selama 11 tahun yang hanya melibatkan interaksi sehala antara guru dan pelajar (guru memberi, pelajar menerima), dan apabila menghampiri peperiksaan akhir (UPSR/PMR/SPM) maka disajikan pelajar dengan latih tubi dan ‘spot’ soalan peperiksaan mengakibatkan mereka hanya menunggu sahaja metod yang sama disajikan kepada mereka di peringkat universiti. Apa yang berlaku, mereka sukar untuk mengubah cara mereka mempelajari sesuatu perkara dengan metod yang baru dan akhirnya apabila banyak diharapkan kepada mereka untuk melakukan SELF-LEARNING, mereka gagal untuk mengadaptasi dengan benda baru. Ini terjadi kerana mereka sudah terbentuk dengan fixed mindset dan bukannya ‘growth mindset’. Sejak kecil, mereka dipuji kerana kepandaian mereka dan bukannya usaha mereka. Sila lihat link video yang saya kongsikan supaya pembaca sedar apa maksud growth dan fixed mindset. Kredit kepada founder Parent Connect, kak Fidah atas perkongsian video ini kepada saya tempoh hari.

iv) Pelajar-pelajar yang terlibat dalam kumpulan Islamis dan menggunakan alasan buat kerja untuk Islam lebih daripada mencukupi untuk ‘score’ dalam kelas

Saya tak pasti samada saya menggunakan pemilihan title yang bijak ataupun tidak dalam perkara ini. Saya pasti ia menimbulkan kontroversi, tetapi itulah realitinya. Sepanjang pemerhatian saya sejak saya bergelar pensyarah, pelajar-pelajar yang lemah juga datangnya daripada mereka yang aktif dalam persatuan Islam dan bergelar ahli jemaah kepada jemaah tertentu. Mereka sibuk dengan aktiviti usrah, tamrin, persatuan, amal jamaie dan amal ijtimai’e mereka, tetapi saya tidak tahu kenapa mereka tidak bermotivasi untuk belajar secara bersungguh dalam bidang disiplin mereka sendiri. Mereka bukanlah ‘failure’ tetapi pencapaian mereka biasa-biasa sahaja. Ada yang mengulang subjek. Saya sendiri pernah terlibat dalam kumpulan ini sejak zaman ‘undergraduate’ dan ada juga beberapa kali saya dihidangkan dengan analogi pencapaian akademik tidak sepenting kerja-kerja untuk Islam, namun saya tidak bersetuju dengan pernyataan itu. Saya dan rakan-rakan saya termasuk isteri saya sendiriPutri Nurizatulshira, cuba untuk ‘defy this myth’ dan Alhamdulillah kami mendapat keputusan yang baik kerana kami tak follow the flow. Saya meyakini ia tidaklah menjadi pegangan dan prinsip utama jemaah-jemaah ini, tetapi sekiranya ia datang dari mulut salah seorang yang mereka sanjungi (seperti naqib mereka, senior mereka) dalam sesi-sesi pertemuan (usrah, ziarah, tamrin), ia sedikit sebanyak boleh mempengaruhi cara pemikiran mereka. Sebagai contohnya, jika ada senior yang sudah bekerja, menyampaikan pengisian contohnya kita tak perlu pun belajar hebat-hebat sangat, nanti dapat kerja jugak sebab kita dah tolong buat kerja untuk Islam, pada saya itu adalah satu pernyataan yang sangat berbahaya dan sangat dangkal.

Bayangkanlah saya pernah berhadapan dengan satu kes di mana seorang pelajar ini merupakan ahli jemaah, dia tidak terlibat aktif dalam kumpulan studynya dan mengakibatkan seorang pelajar bukan Islam di dalam kumpulan itu, melaporkan kepada saya yang pelajar ini lambat hadir ketika perbincangan tentang projek dan sukar nak menetapkan tarikh pertemuan hanya kerana pelajar ini ada ‘event’ lain. Apabila buat sesi refleksi selepas pembentangan, pelajar Muslim ini ‘menyindir’ pelajar non-Muslim itu dengan mengatakan kita perlu bersabar, dan membaca ayat al-Quran Innallaha ma’as sobirin di hadapan pelajar non-Muslim itu. Saya terkesima. Wow.

Dalam sharing session kepada pelajar Muslim yang saya pernah kongsikan dengan mereka ialah berkenaan surah Muhammad ayat 7 yang selalu disalahtafsirkan. Allah akan membantu kita jika kita membantu agama Allah. Benar!
Tetapi Allah bukan akan terus bagi kita dapat GPA4.00 apabila kita terlalu sibuk buat kerja persatuan, sampai terus lupa dan menangguh-nangguhkan kerja/assignment yang diberikan oleh pensyarah. Apa bentuk bantuan Allah berikan mungkin saja dalam masa yang singkat kita dapat siapkan revision dengan baik. Contohnya, orang lain perlukan 4 jam, mungkin kita dapat 2 jam sahaja cukup untuk buat revision. Bacalah juga surah al-Mujadalah ayat 11, Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan kaum itu sendiri yang mengubah nasibnya.

Saya juga khuatir dengan persepsi yang dikongsikan oleh sebahagian golongan agamawan dalam jemaah mereka apabila dikongsikan cerita-cerita mitos yang tidak dapat ‘verification’. Saya dulu pernah disajikan dengan cerita yang ada seorang naqib usrah ini ditugaskan untuk ‘travel’ ke luar kawasan ketika mana esoknya dia ada ‘exam’. Jadi beliau bertawakkal ikut arahan yang diberikan, dan keesokan harinya apabila tiba waktu exam, beliau tidak study pun dan beliau dapat jawab dan cemerlang dalam peperiksaan. Ada beberapa kemungkinan tentang cerita ini, 1. Mungkin ustaz itu dah buat revision awal, 2. Mungkin dia seorang yang memang pandai, dan cuma absorb apa yang dipelajari di dalam kelas. Ada juga yang menambah cerita tersebut dengan mengatakan dia tertidur semasa exam, dan dapat jawapan di dalam mimpi. Entahlah..kalau muda-muda dulu, saya hampir-hampir percaya tetapi saya yakin, Surah Muhammad ayat 7 itu perlu dibaca sekali dengan Surah Al-Mujadalah ayat 11. Kita bukan wali Allah apabila kita terus isi borang nak masuk jemaah, sebaliknya keterlibatan di dalam jemaah adalah untuk ‘improve diri’, dan sepatutnya proses memperbaiki diri itu juga termasuklah dengan pembaikan kita dalam proses menuntut ilmu.

Satu lagi yang sangat merisaukan saya ialah apabila ilmu sains dan kejuruteraan ini disamakan dengan ilmu sekular, dan tidak sama dengan ilmu Feqah, ilmu Syariah dan sebagainya. Mahu saja saya hempuk kepala sang penceramah yang menceritakan perkara bukan-bukan kepada para pelajar ini. Jujurnya, saya pernah ada pengalaman yang ada di antara rakan-rakan sejemaah yang rasa loser dan nak berhenti ambil kejuruteraan dan nak sambung ambil pengajian Islam dan masuk sekolah pondok untuk belajar agama. Dahulu kala, ulama yang faqih dalam Islam, mereka juga faqih dalam bidang kejuruteraan, perubatan dan sains. Contohnya Ibnu Sina. Tetapi sekarang, cabang ilmu yang meluas mengakibatkan kita terpisah dalam menuntut ilmu tentang Islam itu sendiri dan ilmu jurusan sains dan lain-lain. Namun kita lupa, semuanya ini adalah ILMU ALLAH! Kalau kita tidak menghargai ilmu dan bidang masing-masing, adakah kita mengharapkan orang bukan Islam yang akan bawa agenda pembangunan negara ini, sedangkan ia juga adalah tuntutan Islam?

Jujurnya, saya mengharapkan ada masa depan yang lebih gemilang untuk para mahasiswa ini. Saya mengharapkan pelajar-pelajar dalam kategori 1-3 sedar bahawa dunia berubah dan memerlukan mereka untuk berubah menjadi pelajar yang lebih fleksibel dan seimbang, dan terbuka untuk menempuh kesusahan supaya lebih berjaya pada masa akan datang. Bagi kategori 4 pula, tiada nasihat selain daripada cuba untuk bersikap terbuka dan kritikal dalam menganalisa segala pengisian yang diberikan oleh para penceramah kalian di dalam jemaah kalian. Sekiranya banyak disajikan dengan mitos, kalian perlu lebih waspada. Jangan senang-senang dimudahkan otak kalian didoktrin oleh mereka yang memanggil diri mereka orang yang nak bawa kalian kepada agama Allah, tetapi akhirnya menggunakan kalian untuk kepentingan mereka sendiri. Akhirnya, kalian juga yang rugi.

Moga-moga ada sinar yang lebih baik pada masa akan datang. Demi negara ini dan ummah itu sendiri. Kalau kalian mengharapkan suatu ketika nanti kita dapat membebaskan al-Aqsa dan Syria dan mereka yang tertindas di seluruh dunia, inilah masanya. Belajarlah bersungguh-sungguh dalam bidang kalian. Buktikan otak kalian otak yang bernas dan bijak supaya kita dapat mencipta teknologi membebaskan mereka yang tertindas, samada mereka Muslim ataupun tidak.

7 LESSONS FROM PANYEE FC

I found that this is a good video to be shared with your fella students/ teammates/ colleagues.

i) When there is a will, there’ll always a way

ii) Don’t bother what others talk or condemn about you, sometimes they just want to see your effort, then they’ll switch side (by supporting you). Even if they didn’t support you, they’ll grow tired annoying you.

iii) Learn to persevere and acquire grit because successful people have one thing in common: GRIT

iv) When you are living in hardship, that’s where you can spur your creativity. (in this case, living in an area where there’s no single land available to play football). Living in a very comfortable life will make your life becomes mundane and your brain hibernates. Take example the Indonesians, Indians and Thais make innovation in their daily life, you’ll find it stimulating. I think when you have a full tummy, that’ll also make you lazy to think and innovate.

v) Keep challenging yourself to do better. Do not settle at one point and not wanting to try anymore (because that is the meaning of FAILURE).

vi) Less complaint and adapt to what you have been assigned to and deliver the best possible.

vii) Learn from your experience. Never get them disconnected when you are acquiring new knowledge. That’s where your brain cells get connected and build up a bigger thinking capacity. (look at how the team played during the raining time).

 

TRUST ME, TEACHING IS NOT EASY

tuckman-model1

 

Sometimes in life, especially when we are working in a team, we’ll need to undergo all these stages as ruled out by Tuckman, if we want to be a performing team.

No exception as well for the lecturers-students relationships. There’ll be a time when the storm comes. If there is no storm, it can possibly be
i. the lecturers are too accommodating and putting too much scaffolding (or in other words, too much spoon-feeding), hence didn’t allow the students to use their thinking critically or learn about perseverance OR
ii. the lecturers/ students themselves refused to listen and being authoritative in making decision for the classroom.

Both cases are detrimental for the students future development because for case i, you are making the students had a fixed mindset and taken aback when there are challenges and turbulence facing them and for case ii, you didn’t allow for a feedback to the students’ learning, and they will learn to be authoritative as well in the future. Of course authoritative is good at certain time, but the key important point here, when we teach it is not about us, it is about the student’s development.

Be positive when the storm arrives. Keep our mind open. Listen and give feedback where necessary and after that forgive and move on. The important key point here is, if the students did wrong, tell them what they did wrong, solve it and forgive them and never penalise them (in terms of grading whatsoever) for their unnecessary behaviour. Difficult isn’t it? Yes, lecturers need to be the big-hearted one. We are not only teaching the content to the students, or only about thinking skills. We also need to teach values, properness and building a resilience generation for our future.

For example, they call you b*b* or crazy. Don’t simply dismiss it. Highlight it and ask what is their problem. Tell them what you feel and understand their feeling too. Correct their action and move forward. Teach as usual.

As for my students, whenever there are storms arise in our class, I’m not that ‘terasa hati’. I know to err is human. And conflict would not happen if only one side causing it. So, just forgive each other and move on. Teach as usual. Relationship and bond created (norming) and only then students will perform.

Trust me, teaching is not easy.

FLIPPED CLASSROOM?

 

Screenshot 2016-06-22 08.23.40.png

 

Many of the teachers & lecturers may want to know how should we conduct a flipped classroom, as it is becoming the ‘in-thing’ right now.

What is flipped classroom?

My respected sifu & mentor, Prof Dr Abd Karim Alias was one of the pioneer of flipped classroom in Malaysia and I learnt a lot from him.

You can try to understand a little bit about flipped classroom, from these videos:

https://www.youtube.com/watch?v=iQWvc6qhTds

https://www.youtube.com/watch?v=ojiebVw8O0g

What is the benefit of flipped classroom?

1. The lecturers/teachers can spend a lot more time with their students. Watch this TED talk. Teaching is about creating a relationship. How do you create a relationship, if your classroom is entirely lecture and power point presentation?

https://www.youtube.com/watch?v=SFnMTHhKdkw

2. The lecturers/teachers can have more meaningful activities during the lecture hours allocated for them to enhance the thinking skills among the students.

3. Some skills and values can be imparted in the class especially via group work activities.

So, what’s my practice?

I also created my own videos (well we, because to ensure that we’re not burdened in creating the videos, my teaching partner , Dr Raihan Ramlicreated half of the content and I created another half), but I also curated some videos (such as taking the youtube videos of others and shared the link with my students).

Some of the examples of the videos that we created are as follows:

https://www.youtube.com/watch?v=xzhCWapBwzE

https://www.youtube.com/watch?v=leeFWBwod_I

But is that all? NO

We need to design some activities to ensure the lecture hour assigned to us are being fulfilled to ensure it brings a new understanding on the courses you teach to the students. As for example,

1. Jigsaw activities to solve problems
2. Mind map to recap the lectures/notes from the videos
3. Quizzes & Polls to investigate their understanding
4. Problem solving and discussion of higher level, and many more

How do we make sure the students watch the videos?

As for now, we do have some online quizzes and conduct it with the students. Though it is still prone to cheating, the students who cheat and not watching the videos will find that they are at lost, when they step into the class. Few of the examples of what I’ve done so far for this semester:

https://www.youtube.com/watch?v=t6azXJlXh3o

https://www.youtube.com/watch?v=NAJ45OODM3I

It looks easy, but two important skills that need to be acquired by the lecturers are:

i) Facilitation skill

ii) Motivational skill

If you are interested to start with a flipped classroom activity, start small and expand. Tweak where necessary as time goes by.

Happy trying! All the best.

 

PENGAKAP & THE JUNGLE BOOK

The-Jungle-Book-Movie-Wallpapers

Hujung minggu lepas saya berkesempatan bawa Falah dan Nurhan menonton The Jungle Book keluaran Disney. Amanina tak ikut sekali sebab harini dia menonton dengan rakan-rakan sekelasnya diiringi oleh gurunya. Menonton filem ini terus membawa saya mengimbau zaman kanak-kanak dahulu apabila saya menjadi pengakap kanak-kanak sejak darjah 4 di Sekolah Kebangsaan Tunku Raudzah, Alor Setar, Kedah.

Teringat dahulu memang diceritakan tentang kisah Mowgli, Shere Khan, Heera, Akela. Sebab itu juga Akela itu merupakan ketua, duduk di tengah-tengah, dan semua pengakap yang mengelilingi Akela akan berkata, “Akela, Kita Buat Sehabis Baik!’, Akela akan bertanya, “Kamu Buat Sehabis Baik?”, dan pengakap lain akan menjawab, “Kami buat sehabis baik!”

Apabila saya amati semula filem Jungle Book, ya, menyertai pengakap adalah satu kenangan yang terindah pada zaman kanak-kanak. Asbab untuk mendapatkan lencana-lencana yang sangat ‘cool’, maka kad kuning perlu dipenuhkan dengan segala macam jenis kemahiran yang perlu diuji oleh guru pengakap kami. Sekiranya lulus, barulah boleh naik pangkat, daripada lencana keris gangsa, keris perak dan keris emas. Anugerah tertinggi pengakap kanak-kanak pula adalah Rambu Pengakap. Dan saya dengan bangganya,merupakan salah seorang penerima Rambu Pengakap di Malaysia smile emoticon. Sebenarnya, saya ‘pulun’ nak dapatkan rambu ini sebab abang saya Ahmad Tarmizi Bin Azizan lah orang yang sangat ‘passionate’ dengan pengakap, dan beliau juga merupakan penerima rambu Pengakap Kanak-kanak. Jadi, atas dasar mahu bersaing (sibling rivalry), saya perlu pastikan saya dapat juga rambu tersebut. Haha!

Dalam pengakap, kami bukan sekadar menyertai perkhemahan, tetapi diajar cara-cara untuk ‘survive’ berseorangan. Ada aktiviti memasak, mengikat tali (bunga keti, bukusila- saya pun dah lupa!), kemahiran buat rak kasut dan rak pinggan menggunakan ranting-ranting kayu. Saya tak pernah miss aktiviti perkhemahan, baik di kawasan sekolah, ataupun di peringkat mukim dan PKG. Pernah dinobatkan pengakap terbaik di peringkat PKG pada ketika kami darjah 5. Saya juga dipilih mewakili negeri Kedah, dengan seorang lagi pengakap darjah 6 ketika saya berada dalam darjah 5 ke Korobori Pengakap Nasional di Kem Kijal, Kelantan. Banyak aktiviti perlu kami lakukan untuk dapatkan cop, dan apabila ‘cop-cop’ ini terkumpul dapatlah dibandingkan negeri mana yang terbaik. Memandangkan pada ketika itu berat badan saya memang dipam-dipam, tak banyak aktviti yang saya dapat ‘complete’. Panjat pokok tu lepaslah, tapi bab mengimbangkan badan atas titian sempit, memang saya gagal, huhu. Tapi entahlah, saya enjoy saja program sebegitu.

Antara satu pengalaman manis semasa berpengakap ini juga, saya diberikan amanah sepenuhnya oleh guru pengakap saya, Ustaz Faiz, untuk mengarahkan pementasan drama untuk dua tahun berturut-turut. Pada kali pertama, semasa perkhemahan badan beruniform di peringkat sekolah. Saya menyediakan skrip tentang Sang Kancil dan Buaya yang saya ubah plotnya, mengakibatkan akhirnya Sang Kancil yang suka menipu itu akhirnya dibaham harimau. Skrip saya yang kedua ialah Bawang Merah Bawang Putih versi baru, yang akhirnya sultan berkahwin dengan mak bawang putih, Haha! Pementasan itu membolehkan kami bergelar juara persembahan, dan juara keseluruhan di peringkat PKG. Saya bawa skrip itu untuk pementasan Kesatria pula ketika berada di tingkatan 1.

Bila saya fikirkan balik, untuk menjadikan seseorang kanak-kanak itu mempunyai daya kepimpinan yang baik, orang dewasa perlu ’empower’ kanak-kanak ini untuk buat perancangan sendiri dan mepimpin rakan-rakan mereka. Boleh saya katakan, semasa saya berada dalam zaman pengakap kanak-kanak dulu, guru-guru pengakap kami, meskipun mengawasi, banyak menyerahkan tanggungjawab kepada kami dan akhirnya membentuk nilai kepimpinan dalam diri kami. Saya juga merupakan kem komandan kawad kaki di sekolah itu, sampailah saya masuk tingkatan 1 pun masih menjadi komandan kawad. Cuma saya dah ‘lost touch’ dengan badan beruniform apabila berada di sekolah menengah. Nak masuk pengakap pun dah rasa segan.

Saya tak pasti bagaimana pergerakan pengakap di sekolah anak saya. Amanina pun dah masuk pengakap, tapi saya pun tak tahu sejauhmana elemen kepimpinan yang saya pernah lalui dulu, diterapkan di kalangan anak-anak. Ya lah, kadang-kadang kita terfikir juga keselamatan mereka, dunia sekarang tidak seperti dulu.

Sifat Mowgli sebagai seorang pemimpin kecil kanak-kanak perlu diterapkan pada anak-anak kita. Ia diharapkan dapat membuang rasa ketakutan anak-anak, dan perasaan tidak mahu mencuba. Marilah menjadikan setiap daripada anak-anak kita seorang Mowgli.

The Jungle Book, 5 STARS.

MEMEGANG JAWATAN ITU SENANG, BERAMANAH DENGAN JAWATAN ITU SUKAR

o-leader-facebook

Sekiranya anda bertanya kepada saya, apa yang saya nak buat dengan tanggungjawab dan jawatan yang saya pegang sekarang, baik dalam kerjaya, persatuan, atau sebagai aktivis, sebenarnya saya nak ‘let go’.

Sebenarnya, sangat sukar untuk menjalankan amanah yang diberikan, kerana setiap satu tindakan kita, pastinya akan dipersoalkan oleh Allah SWT di akhirat kelak. Tekanan yang diperolehi pula, untuk beramanah dengan jawatan yang diberikan bukannya mudah. Ada saja suara-suara dan bisikan yang cuba mempengaruhi kita supaya mengambil mudah dengan tanggungjawab yang diberikan.

Alah rilek la, bukan orang tahu.
Alah, atas nama je, kerja tu nanti orang lain boleh cover.
Alah, nanti ko bagi la alasan nak mengelat. Politiking la sikit.

Apabila saya diberikan jawatan, saya mahu pastikan kerja yang saya buat adalah kerja yang tip top. Kerja yang bermutu. Kerja yang mendatangkan impak dan menganjakkan paradigma masyarakat dan komuniti yang saya ketuai. Sekiranya saya hanya memegang jawatan atas nama, pastinya kerja-kerja yang dijalankan tidak menepati citarasa saya, dan akhirnya mendatangkan fitnah kepada saya. Saya juga tahu, antara tanggungjawab manusia sebagai khalifah ialah mentadbir alam ini dengan baik. Adalah malang sekiranya atas asbab saya menolak jawatan yang diberikan, maka ia dipegang oleh orang-orang yang tidak amanah dan merosakkan komuniti yang ingin kita bina, iaitu membawa manusia kepada jalan menuju Allah SWT.

Tetapi jika saya diberikan pilihan, bila-bila masa sahaja saya sanggup ‘let go’ jawatan-jawatan yang saya pegang sekarang. CEO Petronas, Datuk Wan Zul pernah memberitahu wartawan dalam sesi wawancara dengan beliau, “in order for you to the best (while holding your position), you must not want the position”

Memegang jawatan, bukanlah matlamat utama kita sepatutnya, kerana apabila kita meletakkan sasaran memegang jawatan sebagai matlamat utama, apabila sudah berjaya memegang jawatan itu, kita akan jadi ‘complacent’ dan selesa. Matlamat utama kita ialah mengubah paradigma masyarakat dan membawa mereka kepada jalan kebaikan, dan sudah pastinya tanggungjawab itu tidak akan putus, sehinggalah kita akhirnya menutup mata mengucapkan selamat tinggal kepada dunia.

Kalau boleh, saya nak let go. Saya nak lebih masa bersama anak-anak dan isteri. Cuma saya tahu, jika saya mempunyai keluarga untuk ditatang, orang lain juga begitu. Mengimbangkan segala aspek kehidupan ini sungguh sukar. Moga-moga segalanya menjadi ibadah sebagai bekalan pencen kubur saya.

MENGHENTIKAN GEJALA BULI DI SEKOLAH

bullyexposed-006

Mana-mana mak ayah pun akan risau sekiranya anak-anaknya menjadi mangsa buli di sekolah (buli secara fizikal, mental, cyber bully). Dan mak ayah perlu lagi risau sekiranya masalah ini tidak diselesaikan, anak-anak ini pula nanti akan menjadi pembuli.

Sememangnya ada beza menyekolahkan anak kami di London dan di sini. Amanina dan Falah juga tidak terlepas daripada menjadi mangsa buli (mental) di sekolah apabila mereka mula-mula masuk ke sekolah itu. Tetapi kami cuba ambil pendekatan proaktif.

1. Kami bersembang sangat kerap antara kami dan anak-anak. Dan kami tekankan daripada awal, apa saja yang tak kena dan tak betul, cakap terus dengan kami. We’re your parents, and you should feel safe talking to us and let us know what happened.

2. Kami cuba menyemai positivity dalam diri mereka. Contohnya kalau ada yang mengejek mereka, berkata yang tidak elok pada mereka, kami beritahu yang kita sepatutnya kasihan kepada mereka yang mengejek sebab mak ayahnya mungkin tak tegur mereka atas tindakan yang mereka lakukan. Kita doa banyak-banyak moga dia berubah sikap nanti. Niat kami adalah cuba untuk menyemai nilai empathy.

3. Kami ‘berkomunikasi’ terus dengan guru kelas mereka. Kami cuba sebaik mungkin buat baik dengan guru kelas anak-anak, kaunselor sekolah hatta pihak pentadbiran sekolah seperti guru besar sendiri. Kami maklumkan isu-isu yang kami rasa besar dan sukar diatasi oleh anak kami, supaya guru kelas dapat bertindak sekiranya ada yang tidak diingini terjadi. After all, kami juga mahu anak-anak kami berdikari sendiri sebagai problem solver dan menyatakan terus dengan guru sekiranya ada perkara yang tidak diingini berlaku.

4. Kita tak mahu anak orang lain buli anak kita, jadi kita sendiri jangan jadi pembuli! Sekiranya anak-anak dibuli, janganlah pula kita ambil tindakan menyerang budak atau melakukan interogasi kepada yang membuli, baik di kompaun sekolah atau di luar. Adalah menjadi satu kesalahan kita ambil tindakan dalam kompaun sekolah sebab sekolah bukan sahaja nak ‘protect’ anak kita tetapi juga keselamatan anak-anak yang lain.

5. Kami proaktif di peringkat PIBG. Sejak anak saya masuk sekolah, saya tak pernah miss mesyuarat agung PIBG dan tak pernah miss bercakap dan memberikan idea-idea dan cadangan kepada pihak sekolah. Adakalanya pagi-pagi saya akan bertemu dengan guru besar dan berbincang program-program tambahan untuk anak-anak murid di sekolah, supaya pengayaan nilai dan kemahiran lain dapat dipertingkatkan, selain daripada kecemerlangan akademik semata-mata.

Mudah-mudahan bermanfaat kepada ibu ayah sekalian.

Pokoknya, kita janganlah pula menjadi PEMBULI!

Mohammad Tazli Azizan & Putri Nurizatulshira

Seri Iskandar, Perak
22 April 2016

FALSAFAH SEORANG PENDIDIK

Al3fO-4INuxAZfs01B7D3gqAHo9KFdI5rw5GH2Ck8Zbj
Bersama dengan pelajar-pelajar saya yang menghampiri minggu-minggu terakhir kursus praktikal mereka di beberapa OPU Petronas sekitar Kerteh & Paka. Saya berbangga melihat kemajuan mereka, daripada yang biasa-biasa tidak pandai berbicara menjadi yang ada konfiden dalam diri, daripada yang ilmunya tercari-cari, sudah mengenal kemampuan diri. Tahniah kepada mereka. Gred nombor dua.🙂

 

Antara falsafah yang perlu ada dalam diri pensyarah, guru hatta ibu bapa sekalipun berkenaan pendidikan anak-anak ataupun pelajar ialah:

1. TIADA ISTILAH PELAJAR GAGAL

Tidak ada pelajar/anak yang gagal dalam pendidikan. Mereka hanyalah ‘quick’ atau ‘slow’ learner yang perlu diberikan perhatian dan Insha Allah akan ada satu hari nanti mereka akan bangun dan menjadi insan yang menyumbang untuk ummah, sekiranya kita sebagai pengajar memberikan harapan kepada mereka agar terus berUSAHA.

2. TIDAK MENGKLASIFIKASIKAN ANAK DIDIK

Mengklasifikasikan pelajar dan anak-anak sebagai berjaya dan gagal, akan melemahkan motivasi dan jatidiri anak-anak yang lambat ‘blooming’ dan akhirnya bunga yang mahu mekar, menjadi layu dan sukar untuk mekar kembali. Terlalu memuji-muji pelajar/anak sebagai seorang yang berjaya sedangkan ia hanyalah kejayaan mencapai gred yang baik untuk akademik semata-mata, akan mengakibatkan anak/pelajar menjadi terlalu selesa/complacent untuk berusaha. Akhirnya, mereka malas berusaha apabila wujud halangan/ujian yang lebih sukar pada masa-masa akan datang.

3. GURU SEBAGAI MOTIVATOR

Anak-anak/ pelajar akan suka sekiranya kita memberikan perhatian kepada mereka. Tanggungjawab seorang guru/pensyarah/ibu bapa bukan menjadi ‘content provider’ /pengisi ilmu semata-mata namun perlu untuk menjadi motivator/ pemberi motivasi kepada anak didik supaya mereka akan percaya dengan potensi diri dan terus berusaha tanpa JEMU. Merendah-rendahkan kemampuan mereka akan mengakibatkan mereka hilang motivasi dan malas berusaha.

4. POSITIF PADA KEMAMPUAN

Positif pada kemampuan mereka, meskipun mereka masih tidak menyedari akan hal itu. Guru/pensyarah tidak sepatutnya mempunyai pelajar/anak kegemaran hanya kerana mereka sentiasa menjadi ‘scorer’ dalam subjek mereka dan mudah faham. Sebaiknya, tumpukan kepada pelajar yang lambat tangkap dalam kelas. Sentiasa notis/melihat kepada usaha yang mereka lakukan untuk berjaya, dan sentiasa memotivasikan mereka supaya tidak menggunakan ‘short cut’ untuk mencapai apa yang mereka mahu kerana meniru, copy paste, plagiarism, menipu dalam proses pengajjian adalah MENIPU diri mereka semata-mata.

5. MENYEMAI DAN MEMBAJA ANAK DIDIK MENGIKUT KEMAHIRAN INTELEK MEREKA

Setiap daripada kita mempunyai kemahiran INTELEKTUAL dalam bidang yang berbeza. Kemahiran dalam sukan, kemahiran dalam berucap, kemahiran dalam menulis, kemahiran dalam logik, kemahiran memasak/menjahit dan pelbagai lagi, semuanya berbeza pada setiap individu. Adalah tanggungjawab ibu bapa/guru/pensyarah untuk menyedarkan anak-anak/pelajar bahawa setiap individu adalah UNIK dan ada kekuatan yang tersendiri. Oleh itu sedarkan mereka bahawa bidang yang mereka mahu pilih untuk pengajian di peringkat yang lebih tinggi, haruslah disandarkan kepada kemahiran INTELEK mereka dalam bidang kemahiran mereka. Pendidikan bukanlah sistem robotik untuk memprogramkan manusia dan dikelas-kelaskan menggikut tahap kepandaian mereka, sebaliknya pendidikan adalah untuk menyedarkan anak didik kita akan kemampuan dan keunikan setiap individu dan bagaimana menggunakan apa yang mereka ada untuk diri dan ummah.
Entah mengapa, meskipun saya kenal dengan pelajar-pelajar saya yang cemerlang, saya lebih ‘concern’ dengan pelajar yang lambat mekar, supaya saya dapat sedarkan mereka bahawa mereka mampu, sekiranya mereka berusaha. Justeru itu, kepuasan saya apabila mengajar subjek saya, bukanlah melihat kepada jumlah A pada setiap kali peperiksaan, tetapi melihat kepada sejauh mana USAHA yang anak didik saya letakkan untuk keluar dari kepompong keselesaan atau kepompong yang merasakan diri lemah dan gagal.
Insha Allah saya yakin, sekiranya semua warga pendidik mempunyai hasrat yang sama, datanglah sistem pendidikan yang bagaimanapun, Insha Allah kita mampu melahirkan warga dunia yang lebih baik untuk masa-masa yang akan datang. Pendidikan bukan sekadar untuk menjadikan seseorang itu pandai, tetapi mempunyai sistem nilai.
Ini masanya kita memberikan HARAPAN. Ke arah Malaysia baru.

#HARAPANBARU

#PENDIDIKANABADKE21

Mohammad Tazli Azizan

Seri Iskandar, Perak

30 March 2016

MENGIMBANGI ILMU, NILAI DAN AKHLAK

Saya tak sangka pos saya sebelum ini menjadi VIRAL. Terima kasih kepada FBookers yang likes dan shares status tersebut. Saya hanya ingin berkongsi apa yang kami lakukan supaya anak-anak tak rasa ‘down’ apabila mendapat markah ujian yang rendah. Saya dan isteri sendiri, tidak sahaja mahu menumpukan kepada kecemerlangan anak-anak dalam akademik, tetapi apa yang paling penting ialah mereka mempunyai akhlak yang baik, dan punyai sistem nilai yang tinggi, di samping mempunyai kemahiran-kemahiran tertentu yang perlu diasah dari sekarang. Apabila belajar daripada seorang kakak senior tentang positive parenting, sebenarnya banyak lagi kami perlu buat untuk keluarkan anak-anak daripada fixed mindset to growth mindset.

Sebenarnya di sebalik cerita Falah (8 tahun) dan gred Sains nya dalam kereta tersebut, ada satu lagi peristiwa yang berlaku di dalam kereta semasa perjalanan kami dari rumah ke AEON. Amanina (kakak kepada Falah, 10 tahun) mengadu kepada kami bahawa adiknya yang kecil, Ihsan (2.5 tahun) tidak mahu sangat pergi kepadanya semasa di transit (mereka berempat transit bersama sejak ummi masuk kerja awal bulan ini). Amanina bagitahu selalu Ihsan akan cari Nurhan (6 tahun), abangnya seorang lagi untuk buat apa-apa kepadanya.

Kenapa jadi begitu?

Nurhan ketika umurnya 4 tahun masuk tadika bersama Falah kerana ummi terpaksa berada di Johor dengan Ihsan, dan abi di Perak. Abi jaga anak 3 orang selama 4-5 bulan. Tetapi atas sebab-sebab tertentu, apabila Nurhan berumur 5 tahun, dan ummi tidak lagi bekerja, dan tinggal di rumah, umminya mencadangkan supaya Nurhan tak pergi tadika. Saya pun bersetuju sebab dapat ‘trim’ perbelanjaan, walaupun pada awalnya tidak bersetuju sepenuhnya .Mungkin ummi juga dapat ajar Nurhan sikit-sikit.  Namun memang dapat diagak, skill Nurhan dalam membaca dan mengira agak tertinggal, kerana ummi meskipun berada di rumah, ada kerja-kerja lain perlu dibuat seperti proofreading services dsbnya.

Namun segala yang berlaku ada hikmahnya. Apabila Nurhan berada di rumah, hubungannya dengan Ihsan sangat rapat. Nurhan la yang akan jadi pelindung kepada adiknya. Kalau keluar rumah atau keluar dari masjid, Nurhan akan tunggu adiknya turun, hulurkan kasut dan pakaikan kepada adiknya. Nurhan akan jadi abang yang pertama pergi pujuk adiknya kalau Ihsan menangis. Ihsan di transit pula masa hari pertama tidur berpelukan dengan Nurhan. Asyik asyik Khan..khan..khan (panggil cari Nurhan), sedangkan Falah dan kakaknya ada sekali.

Kemudian saya cakap pada Amanina (semasa kami dah sampai di AEON) dan selepas makan, dari kejauhan saya melihat gelagat Nurhan dan Ihsan di sinki air,“tengok tu kakak, Nurhan cepat-cepat pergi teman Ihsan basuh tangan, siap sabunkan tangan Ihsan. Abi dan ummi langsung tak suruh Nurhan buat macamtu. Kakak boleh buat macamtu nak menangi hati Ihsan? “

As for this task, your grade now is E kakak, extra effort required to win Ihsan’s heart. But you cannot force him to like you. Like you are bringing a horse to drink the water but you cannot force the horse to drink it. Kakak kena ikhlas sayang Ihsan, baru Ihsan cari kakak nanti.

Jujurnya, saya tidak risaukan anak saya tidak dapat membaca ketika berumur 4 atau 5 tahun. Kami tak perlu rush apa-apa. Alhamdulillah, dah 2 bulan lebih Nurhan masuk balik tadika, dia dah dapat membaca kedua-dua buku Bahasa Inggeris dan Melayu secara sebutan perkataan demi perkataan. Baru-baru ni cikgunya hadiahkan pet fish kerana Nurhan berjaya mengenal huruf dan membaca dengan jelas sebutan-sebutannya.Insha Allah, abi dan ummi yakin hujung tahun ini Nurhan dah bersedia untuk masuk darjah 1.(dan abi dan ummi tak kisah Nurhan masuk mana-mana kelas, sebab kami yakin Nurhan Insha Allah akan survive). Abi dan ummi tak pernah paksa Nurhan untuk cepat-cepat membaca (Falah dan Amanina dah lancar sejak 5 tahun), tapi mahu Nurhan ada motivasi sendiri nak membaca (baru-baru ni ada satu buku English siri Ladybird dikhatamnya sebelum tidur, Alhamdulillah- sambil dia baca sambil gelak, kerana apa yang dibacanya dia faham).

Pengorbanan ummi tidak bekerja tetap selama 1 tahun lebih dan menyekolahkan Ihsan dan Nurhan di rumah adalah satu pengorbanan yang berbaloi. Ia merapatkan hubungan antara dua beradik ini, yang menyebabkan abang dan kakaknya cemburu dengan hubungan mereka. Insha Allah, keempat-empat anak kami ini, meskipun mereka nanti layak untuk masuk asrama, MRSM atau SBP ketika di sekolah menengah, saya dan isteri rasanya tak akan hantar mereka. Kami akan cuba menyediakan sebaik mungkin persekitaran pembelajaran yang sesuai kepada anak-anak di rumah. Kami nak bina hubungan yang kuat sesama mereka dan antara ummi abi dan mereka, bina akhlak yang baik, punyai common sense dan sistem nilai yang baik, bahkan ada kemahiran tertentu (memasak, mengemas rumah dsb), supaya kecemerlangan akademik diimbangkan dengan akhlak yang mulia dan kemahuan untuk berbakti kepada ummah. Rugilah kalau ada pencapaian akademik cemerlang, tetapi akhlaknya compang camping, dan asyik memikirkan tentang diri sendiri. Meskipun begitu saya yakin, ibu bapa yang mahukan anak-anaknya ke asrama juga nanti, sekiranya sedar akan keperluan mendidik anak dengan kemahiran-kemahiran lain, pastinya berpada-pada memberikan rehat kepada anak di rumah (selalunya yang duduk asrama ni balik rumah akan buat rumah macam hotel, balun tidur dan tak ada common sense utk tolong ibu ayah —>sayalah contoh terbaik..INSAF!!😦 )

Mudah-mudahan setiap keluarga kita akan menjadi nucleus terpenting untuk menghasilkan generasi yang lebih cemerlang untuk masa depan. Ke arah Malaysia baru yang cemerlang dan gemilang, Insha Allah!

 

 

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 234 other followers