The humble journey to The Creator: After all, we are just a tiny bubble in the ocean


I’ve two experiences that I’d like to share, as a participant/student myself with regards on how, a student can decide whether to be active learner or not.

Last month I attended a conference. Most of the sessions I attended, I questioned the speakers or gave some opinions. Other participants noticed my presence, just to show how active I was as the participant.

However, in one of the occasions, I was talking personally to one of the big speaker and asked his opinions on certain matters after his speech. I was a little bit feeling intimidated when he started to be condescending and cynical about what I’ve been doing and plan to do. When I asked him questions, he showed this kind of expression that made feel scared to approach him again in the future.

The next day, I attended a workshop and surprisingly he was actually there as the speaker. I arrived a bit late and got my seat at the back. At that time, I already felt unease and I did not participate at all in any of the discussion. I chose to be a laid back person and just followed the flow. I was scared to ask question because if I do so, I might get that kind of expression again. And yes, I didn’t learn as much as I want, because I felt scared to talk to my ‘teacher’.

The other participants only noticed my presence during the break. They said to me, “We didnt notice that you’re here. You’ve been quiet!”. I smiled to them anyway.

Two lessons that I can reflect from what I experienced last month

1. You choose who you want to be. Nobody will force you to be who you do not want to be. If you are an active learner, you can choose to be a passive learner. Even if you’re forced to be active, you can be passive among the active learners. You can stay at the back and not talking and end up you’re not learning anything because you’ve already a negative mindset or some bad experience.

So students, it is all up to you. We know that for all these years we’ve been practising active learning in the class and the students i.e. your senior, did very well because they persevere. If you keep saying that this is not for you, and it is difficult for you to adapt, it is just that you refuse to move yourself out of your comfort zone.

There are more than 1000 reputable research works had been conducted to test the effectiveness of active learning worldwide and it has been proven successful. It is a matter of embracing it and believe it.

2. During the workshop, I can actually choose to be active learner, as I used to be, but sadly I didn’t. According to the framework of How People Learn by Bransford, community centred is an important lens that the teacher must not forget. If you make the students feel intimidated to you or you make the students scared of you and you shouted angrily in the class for example (like I used to do maybe 7-8 years ago) or you scold them for their mistakes you’re just making the students felt unsafe in the class to ask questions or to participate or to make mistake as part of their learning curve.

So teachers, have more patience to deal with your students. Avoid sarcasm, avoid being cynical. Be direct to them. If you feel they are being ungrateful for now, they will learn to be one if you be patience and keep reminding them. They will be the one that you want them to be, maybe not in our class, but they’ll come back to you and say thank you for whatever you’ve been doing to nurture them.

Importantly, all this work that we’ve been doing is for the sake of Allah, not for the sake of getting praised by other human being. Gambatte students & teachers!



It has been quite sometimes I did not write anything in this blog, so I am sharing my thought here.


There are six main criteria, which are interconnected to each other as far as I could recall, which need to be overcame prior to ensuring we can do excellently well in our education system.

1. Pedagogy
2. Learning Space and Facilities
3. Curriculum
4. Skills of Instructor/Facilitator
5. Student’s Readiness
6. Instructor & Facilitator’s Motivation

All of these six criteria are important. However, all I can say that the most important criteria that we need to address here is number 6.

No matter how good the trainings are, how good the facilities are, how good the curriculum is, how ready the students are and how many types of pedagogies developed, if the instructor, the faculty members didn’t have the right motivation to do it, then we are definitely doomed. This is why it is very important for a teacher or a lecturer to have the right mindset and deeper motivation to teach.

If you really want to be a teacher or a lecturer, you must first have a strong and deep passion in teaching. It is like being a doctor, if you want to be a doctor, you must feel like there is no other career suit you, only to be a doctor. Similarly, this passion must be rooted among the teacher or lecturer. If one only decided to become a lecturer just for the sake of doing research, it is highly recommended for him/her to become a research scientist, not to become a lecturer. The role of a lecturer is changing now and apparently, teaching with a deep passion is a role that we have to play. Or if you want to be a teacher, it is not because you can’t get other job then you decide to become a teacher. You must want to become a teacher. Of course in certain cases we’ve tried to find other jobs but still landed to become an academia, but it is still not too late to become passionate with what we’re doing.

If one is highly motivated to make a change in the education system, come what may. He/she will make full use of whatever resources he/she had and whoever kind of students he/she encountered, as long as he can make significant impact, at least to his/her students. He will create a relationship with his students, because there’s no teaching without a relationship.

Teaching& learning activities is not about dealing with the number of students passing or failing our course, but it is about individual development, for them to grow not only in terms of knowledge capacity, but for the lecturers and teachers to assist in terms of the right attributes and skills that they wanted or should have.

Nonetheless, we’re the one who suppose to give the right example to our students. How come if we say something that we ourselves didn’t practice in the first place?

And that require our motivation. Our own self-motivation, to change to become a better person, so we can build another generation, who are better than us.

Teaching is a noble job. Let’s us maintain it as the way it is, despite any challenge we have, despite any changes that we have in our current generation. We have to do it with full of LOVE, even it is a TOUGH LOVE.

What is a tough love?

Well, it is like putting your students to persevere by giving them complex problems to be solved, you know they will hate you, you’ll end up not getting a good evaluation (as what you expect to get), but you know, it is for a good cause. They may not like it now, but in the future, they will really appreciate it, because we shaped them to become a better person. But you’ll be with them against the tide and fall, because you have to show to them that you CARE. You dont just give them problem to solve but let them surviving alone, you’re there to guide them. That is the strongest motivation that we have to develop in ourselves, because our students will grow up to become a change agent that will change the society in the future. That’s the strength of a TEACHER.

Let us build a strong motivation in ourselves as a teacher/lecturer for the sake of our future society.



Sepanjang pemerhatian saya mengajar kelas kejuruteraan ini sejak tahun 2005, saya mendapati mereka yang kerap memberikan alasan untuk menghantar lambat ‘assignment’, tidak terlibat aktif dalam aktiviti kumpulan, tidak ‘perform’ dalam kelas dan mempunyai pencapaian yang ‘mediocre’ boleh dibahagikan kepada beberapa kategori antaranya:

i) Pelajar-pelajar yang sedia lemah dan kurang motivasi dalam pelajaran
Mereka mungkin tidak tahu dengan lebih jelas kenapa mereka perlu belajar subjek kejuruteraan ini. Ada di antara mereka sendiri tidak pasti kenapa mereka mengambil jurusan kejuruteraan ini, ada yang rasa mungkin buat engineering ini ‘cool’ tetapi rupa-rupanya apa yang mereka pelajari sangat susah, dan tidak terjangkau dek akal mereka. Ada juga yang mungkin di’paksa’ oleh parents mereka yang juga jurutera. Ada juga yang rasa terbeban kerana pada pundak merekalah terletaknya harapan keluarga. Maka apabila berhadapan dengan subjek-subjek yang susah, mereka makin tak ketahuan dan akhirnya mengalah sahaja. Tambahan pula bila bertemu dengan rakan-rakan yang sekepala dengan mereka, mereka membuat konklusi, ada juga yang sama kepala dengan aku. Jadi aku taklah sorang-sorang jadi loser yang ‘cool’. Let the time heal and go with the flow.

ii) Pelajar-pelajar yang terlalu sibuk dengan ‘event’
Ada di kalangan pelajar ini yang merasakan bahawa bidang yang mereka pelajari bukan lagi ‘forte’ mereka, menyibukkan diri dengan event-event yang akan menyebabkan mereka tidaklah rasa lemah, sebaliknya mereka disanjung atas pengorbanan mereka dan sumbangan mereka. Inilah dinamakan sebagai escapism. Maka saban tahun, makin banyaklah pula event yang mereka ceburi kerana ‘they feel good when they are actually doing this!’. Akibatnya, apabila tidak dapat mengimbangkan antara belajar dan event, ‘performance’ mereka di dalam kelas menjunam dan kerap memberikan alasan terlibat dalam event untuk menghantar lewat ‘assignment’.

iii) Pelajar-pelajar yang sudah terbiasa dengan ‘spoonfeeding style’.
Sistem persekolahan selama 11 tahun yang hanya melibatkan interaksi sehala antara guru dan pelajar (guru memberi, pelajar menerima), dan apabila menghampiri peperiksaan akhir (UPSR/PMR/SPM) maka disajikan pelajar dengan latih tubi dan ‘spot’ soalan peperiksaan mengakibatkan mereka hanya menunggu sahaja metod yang sama disajikan kepada mereka di peringkat universiti. Apa yang berlaku, mereka sukar untuk mengubah cara mereka mempelajari sesuatu perkara dengan metod yang baru dan akhirnya apabila banyak diharapkan kepada mereka untuk melakukan SELF-LEARNING, mereka gagal untuk mengadaptasi dengan benda baru. Ini terjadi kerana mereka sudah terbentuk dengan fixed mindset dan bukannya ‘growth mindset’. Sejak kecil, mereka dipuji kerana kepandaian mereka dan bukannya usaha mereka. Sila lihat link video yang saya kongsikan supaya pembaca sedar apa maksud growth dan fixed mindset. Kredit kepada founder Parent Connect, kak Fidah atas perkongsian video ini kepada saya tempoh hari.

iv) Pelajar-pelajar yang terlibat dalam kumpulan Islamis dan menggunakan alasan buat kerja untuk Islam lebih daripada mencukupi untuk ‘score’ dalam kelas

Saya tak pasti samada saya menggunakan pemilihan title yang bijak ataupun tidak dalam perkara ini. Saya pasti ia menimbulkan kontroversi, tetapi itulah realitinya. Sepanjang pemerhatian saya sejak saya bergelar pensyarah, pelajar-pelajar yang lemah juga datangnya daripada mereka yang aktif dalam persatuan Islam dan bergelar ahli jemaah kepada jemaah tertentu. Mereka sibuk dengan aktiviti usrah, tamrin, persatuan, amal jamaie dan amal ijtimai’e mereka, tetapi saya tidak tahu kenapa mereka tidak bermotivasi untuk belajar secara bersungguh dalam bidang disiplin mereka sendiri. Mereka bukanlah ‘failure’ tetapi pencapaian mereka biasa-biasa sahaja. Ada yang mengulang subjek. Saya sendiri pernah terlibat dalam kumpulan ini sejak zaman ‘undergraduate’ dan ada juga beberapa kali saya dihidangkan dengan analogi pencapaian akademik tidak sepenting kerja-kerja untuk Islam, namun saya tidak bersetuju dengan pernyataan itu. Saya dan rakan-rakan saya termasuk isteri saya sendiriPutri Nurizatulshira, cuba untuk ‘defy this myth’ dan Alhamdulillah kami mendapat keputusan yang baik kerana kami tak follow the flow. Saya meyakini ia tidaklah menjadi pegangan dan prinsip utama jemaah-jemaah ini, tetapi sekiranya ia datang dari mulut salah seorang yang mereka sanjungi (seperti naqib mereka, senior mereka) dalam sesi-sesi pertemuan (usrah, ziarah, tamrin), ia sedikit sebanyak boleh mempengaruhi cara pemikiran mereka. Sebagai contohnya, jika ada senior yang sudah bekerja, menyampaikan pengisian contohnya kita tak perlu pun belajar hebat-hebat sangat, nanti dapat kerja jugak sebab kita dah tolong buat kerja untuk Islam, pada saya itu adalah satu pernyataan yang sangat berbahaya dan sangat dangkal.

Bayangkanlah saya pernah berhadapan dengan satu kes di mana seorang pelajar ini merupakan ahli jemaah, dia tidak terlibat aktif dalam kumpulan studynya dan mengakibatkan seorang pelajar bukan Islam di dalam kumpulan itu, melaporkan kepada saya yang pelajar ini lambat hadir ketika perbincangan tentang projek dan sukar nak menetapkan tarikh pertemuan hanya kerana pelajar ini ada ‘event’ lain. Apabila buat sesi refleksi selepas pembentangan, pelajar Muslim ini ‘menyindir’ pelajar non-Muslim itu dengan mengatakan kita perlu bersabar, dan membaca ayat al-Quran Innallaha ma’as sobirin di hadapan pelajar non-Muslim itu. Saya terkesima. Wow.

Dalam sharing session kepada pelajar Muslim yang saya pernah kongsikan dengan mereka ialah berkenaan surah Muhammad ayat 7 yang selalu disalahtafsirkan. Allah akan membantu kita jika kita membantu agama Allah. Benar!
Tetapi Allah bukan akan terus bagi kita dapat GPA4.00 apabila kita terlalu sibuk buat kerja persatuan, sampai terus lupa dan menangguh-nangguhkan kerja/assignment yang diberikan oleh pensyarah. Apa bentuk bantuan Allah berikan mungkin saja dalam masa yang singkat kita dapat siapkan revision dengan baik. Contohnya, orang lain perlukan 4 jam, mungkin kita dapat 2 jam sahaja cukup untuk buat revision. Bacalah juga surah al-Mujadalah ayat 11, Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan kaum itu sendiri yang mengubah nasibnya.

Saya juga khuatir dengan persepsi yang dikongsikan oleh sebahagian golongan agamawan dalam jemaah mereka apabila dikongsikan cerita-cerita mitos yang tidak dapat ‘verification’. Saya dulu pernah disajikan dengan cerita yang ada seorang naqib usrah ini ditugaskan untuk ‘travel’ ke luar kawasan ketika mana esoknya dia ada ‘exam’. Jadi beliau bertawakkal ikut arahan yang diberikan, dan keesokan harinya apabila tiba waktu exam, beliau tidak study pun dan beliau dapat jawab dan cemerlang dalam peperiksaan. Ada beberapa kemungkinan tentang cerita ini, 1. Mungkin ustaz itu dah buat revision awal, 2. Mungkin dia seorang yang memang pandai, dan cuma absorb apa yang dipelajari di dalam kelas. Ada juga yang menambah cerita tersebut dengan mengatakan dia tertidur semasa exam, dan dapat jawapan di dalam mimpi. Entahlah..kalau muda-muda dulu, saya hampir-hampir percaya tetapi saya yakin, Surah Muhammad ayat 7 itu perlu dibaca sekali dengan Surah Al-Mujadalah ayat 11. Kita bukan wali Allah apabila kita terus isi borang nak masuk jemaah, sebaliknya keterlibatan di dalam jemaah adalah untuk ‘improve diri’, dan sepatutnya proses memperbaiki diri itu juga termasuklah dengan pembaikan kita dalam proses menuntut ilmu.

Satu lagi yang sangat merisaukan saya ialah apabila ilmu sains dan kejuruteraan ini disamakan dengan ilmu sekular, dan tidak sama dengan ilmu Feqah, ilmu Syariah dan sebagainya. Mahu saja saya hempuk kepala sang penceramah yang menceritakan perkara bukan-bukan kepada para pelajar ini. Jujurnya, saya pernah ada pengalaman yang ada di antara rakan-rakan sejemaah yang rasa loser dan nak berhenti ambil kejuruteraan dan nak sambung ambil pengajian Islam dan masuk sekolah pondok untuk belajar agama. Dahulu kala, ulama yang faqih dalam Islam, mereka juga faqih dalam bidang kejuruteraan, perubatan dan sains. Contohnya Ibnu Sina. Tetapi sekarang, cabang ilmu yang meluas mengakibatkan kita terpisah dalam menuntut ilmu tentang Islam itu sendiri dan ilmu jurusan sains dan lain-lain. Namun kita lupa, semuanya ini adalah ILMU ALLAH! Kalau kita tidak menghargai ilmu dan bidang masing-masing, adakah kita mengharapkan orang bukan Islam yang akan bawa agenda pembangunan negara ini, sedangkan ia juga adalah tuntutan Islam?

Jujurnya, saya mengharapkan ada masa depan yang lebih gemilang untuk para mahasiswa ini. Saya mengharapkan pelajar-pelajar dalam kategori 1-3 sedar bahawa dunia berubah dan memerlukan mereka untuk berubah menjadi pelajar yang lebih fleksibel dan seimbang, dan terbuka untuk menempuh kesusahan supaya lebih berjaya pada masa akan datang. Bagi kategori 4 pula, tiada nasihat selain daripada cuba untuk bersikap terbuka dan kritikal dalam menganalisa segala pengisian yang diberikan oleh para penceramah kalian di dalam jemaah kalian. Sekiranya banyak disajikan dengan mitos, kalian perlu lebih waspada. Jangan senang-senang dimudahkan otak kalian didoktrin oleh mereka yang memanggil diri mereka orang yang nak bawa kalian kepada agama Allah, tetapi akhirnya menggunakan kalian untuk kepentingan mereka sendiri. Akhirnya, kalian juga yang rugi.

Moga-moga ada sinar yang lebih baik pada masa akan datang. Demi negara ini dan ummah itu sendiri. Kalau kalian mengharapkan suatu ketika nanti kita dapat membebaskan al-Aqsa dan Syria dan mereka yang tertindas di seluruh dunia, inilah masanya. Belajarlah bersungguh-sungguh dalam bidang kalian. Buktikan otak kalian otak yang bernas dan bijak supaya kita dapat mencipta teknologi membebaskan mereka yang tertindas, samada mereka Muslim ataupun tidak.


I found that this is a good video to be shared with your fella students/ teammates/ colleagues.

i) When there is a will, there’ll always a way

ii) Don’t bother what others talk or condemn about you, sometimes they just want to see your effort, then they’ll switch side (by supporting you). Even if they didn’t support you, they’ll grow tired annoying you.

iii) Learn to persevere and acquire grit because successful people have one thing in common: GRIT

iv) When you are living in hardship, that’s where you can spur your creativity. (in this case, living in an area where there’s no single land available to play football). Living in a very comfortable life will make your life becomes mundane and your brain hibernates. Take example the Indonesians, Indians and Thais make innovation in their daily life, you’ll find it stimulating. I think when you have a full tummy, that’ll also make you lazy to think and innovate.

v) Keep challenging yourself to do better. Do not settle at one point and not wanting to try anymore (because that is the meaning of FAILURE).

vi) Less complaint and adapt to what you have been assigned to and deliver the best possible.

vii) Learn from your experience. Never get them disconnected when you are acquiring new knowledge. That’s where your brain cells get connected and build up a bigger thinking capacity. (look at how the team played during the raining time).





Sometimes in life, especially when we are working in a team, we’ll need to undergo all these stages as ruled out by Tuckman, if we want to be a performing team.

No exception as well for the lecturers-students relationships. There’ll be a time when the storm comes. If there is no storm, it can possibly be
i. the lecturers are too accommodating and putting too much scaffolding (or in other words, too much spoon-feeding), hence didn’t allow the students to use their thinking critically or learn about perseverance OR
ii. the lecturers/ students themselves refused to listen and being authoritative in making decision for the classroom.

Both cases are detrimental for the students future development because for case i, you are making the students had a fixed mindset and taken aback when there are challenges and turbulence facing them and for case ii, you didn’t allow for a feedback to the students’ learning, and they will learn to be authoritative as well in the future. Of course authoritative is good at certain time, but the key important point here, when we teach it is not about us, it is about the student’s development.

Be positive when the storm arrives. Keep our mind open. Listen and give feedback where necessary and after that forgive and move on. The important key point here is, if the students did wrong, tell them what they did wrong, solve it and forgive them and never penalise them (in terms of grading whatsoever) for their unnecessary behaviour. Difficult isn’t it? Yes, lecturers need to be the big-hearted one. We are not only teaching the content to the students, or only about thinking skills. We also need to teach values, properness and building a resilience generation for our future.

For example, they call you b*b* or crazy. Don’t simply dismiss it. Highlight it and ask what is their problem. Tell them what you feel and understand their feeling too. Correct their action and move forward. Teach as usual.

As for my students, whenever there are storms arise in our class, I’m not that ‘terasa hati’. I know to err is human. And conflict would not happen if only one side causing it. So, just forgive each other and move on. Teach as usual. Relationship and bond created (norming) and only then students will perform.

Trust me, teaching is not easy.



Screenshot 2016-06-22 08.23.40.png


Many of the teachers & lecturers may want to know how should we conduct a flipped classroom, as it is becoming the ‘in-thing’ right now.

What is flipped classroom?

My respected sifu & mentor, Prof Dr Abd Karim Alias was one of the pioneer of flipped classroom in Malaysia and I learnt a lot from him.

You can try to understand a little bit about flipped classroom, from these videos:

What is the benefit of flipped classroom?

1. The lecturers/teachers can spend a lot more time with their students. Watch this TED talk. Teaching is about creating a relationship. How do you create a relationship, if your classroom is entirely lecture and power point presentation?

2. The lecturers/teachers can have more meaningful activities during the lecture hours allocated for them to enhance the thinking skills among the students.

3. Some skills and values can be imparted in the class especially via group work activities.

So, what’s my practice?

I also created my own videos (well we, because to ensure that we’re not burdened in creating the videos, my teaching partner , Dr Raihan Ramlicreated half of the content and I created another half), but I also curated some videos (such as taking the youtube videos of others and shared the link with my students).

Some of the examples of the videos that we created are as follows:

But is that all? NO

We need to design some activities to ensure the lecture hour assigned to us are being fulfilled to ensure it brings a new understanding on the courses you teach to the students. As for example,

1. Jigsaw activities to solve problems
2. Mind map to recap the lectures/notes from the videos
3. Quizzes & Polls to investigate their understanding
4. Problem solving and discussion of higher level, and many more

How do we make sure the students watch the videos?

As for now, we do have some online quizzes and conduct it with the students. Though it is still prone to cheating, the students who cheat and not watching the videos will find that they are at lost, when they step into the class. Few of the examples of what I’ve done so far for this semester:

It looks easy, but two important skills that need to be acquired by the lecturers are:

i) Facilitation skill

ii) Motivational skill

If you are interested to start with a flipped classroom activity, start small and expand. Tweak where necessary as time goes by.

Happy trying! All the best.




Hujung minggu lepas saya berkesempatan bawa Falah dan Nurhan menonton The Jungle Book keluaran Disney. Amanina tak ikut sekali sebab harini dia menonton dengan rakan-rakan sekelasnya diiringi oleh gurunya. Menonton filem ini terus membawa saya mengimbau zaman kanak-kanak dahulu apabila saya menjadi pengakap kanak-kanak sejak darjah 4 di Sekolah Kebangsaan Tunku Raudzah, Alor Setar, Kedah.

Teringat dahulu memang diceritakan tentang kisah Mowgli, Shere Khan, Heera, Akela. Sebab itu juga Akela itu merupakan ketua, duduk di tengah-tengah, dan semua pengakap yang mengelilingi Akela akan berkata, “Akela, Kita Buat Sehabis Baik!’, Akela akan bertanya, “Kamu Buat Sehabis Baik?”, dan pengakap lain akan menjawab, “Kami buat sehabis baik!”

Apabila saya amati semula filem Jungle Book, ya, menyertai pengakap adalah satu kenangan yang terindah pada zaman kanak-kanak. Asbab untuk mendapatkan lencana-lencana yang sangat ‘cool’, maka kad kuning perlu dipenuhkan dengan segala macam jenis kemahiran yang perlu diuji oleh guru pengakap kami. Sekiranya lulus, barulah boleh naik pangkat, daripada lencana keris gangsa, keris perak dan keris emas. Anugerah tertinggi pengakap kanak-kanak pula adalah Rambu Pengakap. Dan saya dengan bangganya,merupakan salah seorang penerima Rambu Pengakap di Malaysia smile emoticon. Sebenarnya, saya ‘pulun’ nak dapatkan rambu ini sebab abang saya Ahmad Tarmizi Bin Azizan lah orang yang sangat ‘passionate’ dengan pengakap, dan beliau juga merupakan penerima rambu Pengakap Kanak-kanak. Jadi, atas dasar mahu bersaing (sibling rivalry), saya perlu pastikan saya dapat juga rambu tersebut. Haha!

Dalam pengakap, kami bukan sekadar menyertai perkhemahan, tetapi diajar cara-cara untuk ‘survive’ berseorangan. Ada aktiviti memasak, mengikat tali (bunga keti, bukusila- saya pun dah lupa!), kemahiran buat rak kasut dan rak pinggan menggunakan ranting-ranting kayu. Saya tak pernah miss aktiviti perkhemahan, baik di kawasan sekolah, ataupun di peringkat mukim dan PKG. Pernah dinobatkan pengakap terbaik di peringkat PKG pada ketika kami darjah 5. Saya juga dipilih mewakili negeri Kedah, dengan seorang lagi pengakap darjah 6 ketika saya berada dalam darjah 5 ke Korobori Pengakap Nasional di Kem Kijal, Kelantan. Banyak aktiviti perlu kami lakukan untuk dapatkan cop, dan apabila ‘cop-cop’ ini terkumpul dapatlah dibandingkan negeri mana yang terbaik. Memandangkan pada ketika itu berat badan saya memang dipam-dipam, tak banyak aktviti yang saya dapat ‘complete’. Panjat pokok tu lepaslah, tapi bab mengimbangkan badan atas titian sempit, memang saya gagal, huhu. Tapi entahlah, saya enjoy saja program sebegitu.

Antara satu pengalaman manis semasa berpengakap ini juga, saya diberikan amanah sepenuhnya oleh guru pengakap saya, Ustaz Faiz, untuk mengarahkan pementasan drama untuk dua tahun berturut-turut. Pada kali pertama, semasa perkhemahan badan beruniform di peringkat sekolah. Saya menyediakan skrip tentang Sang Kancil dan Buaya yang saya ubah plotnya, mengakibatkan akhirnya Sang Kancil yang suka menipu itu akhirnya dibaham harimau. Skrip saya yang kedua ialah Bawang Merah Bawang Putih versi baru, yang akhirnya sultan berkahwin dengan mak bawang putih, Haha! Pementasan itu membolehkan kami bergelar juara persembahan, dan juara keseluruhan di peringkat PKG. Saya bawa skrip itu untuk pementasan Kesatria pula ketika berada di tingkatan 1.

Bila saya fikirkan balik, untuk menjadikan seseorang kanak-kanak itu mempunyai daya kepimpinan yang baik, orang dewasa perlu ’empower’ kanak-kanak ini untuk buat perancangan sendiri dan mepimpin rakan-rakan mereka. Boleh saya katakan, semasa saya berada dalam zaman pengakap kanak-kanak dulu, guru-guru pengakap kami, meskipun mengawasi, banyak menyerahkan tanggungjawab kepada kami dan akhirnya membentuk nilai kepimpinan dalam diri kami. Saya juga merupakan kem komandan kawad kaki di sekolah itu, sampailah saya masuk tingkatan 1 pun masih menjadi komandan kawad. Cuma saya dah ‘lost touch’ dengan badan beruniform apabila berada di sekolah menengah. Nak masuk pengakap pun dah rasa segan.

Saya tak pasti bagaimana pergerakan pengakap di sekolah anak saya. Amanina pun dah masuk pengakap, tapi saya pun tak tahu sejauhmana elemen kepimpinan yang saya pernah lalui dulu, diterapkan di kalangan anak-anak. Ya lah, kadang-kadang kita terfikir juga keselamatan mereka, dunia sekarang tidak seperti dulu.

Sifat Mowgli sebagai seorang pemimpin kecil kanak-kanak perlu diterapkan pada anak-anak kita. Ia diharapkan dapat membuang rasa ketakutan anak-anak, dan perasaan tidak mahu mencuba. Marilah menjadikan setiap daripada anak-anak kita seorang Mowgli.

The Jungle Book, 5 STARS.



Sekiranya anda bertanya kepada saya, apa yang saya nak buat dengan tanggungjawab dan jawatan yang saya pegang sekarang, baik dalam kerjaya, persatuan, atau sebagai aktivis, sebenarnya saya nak ‘let go’.

Sebenarnya, sangat sukar untuk menjalankan amanah yang diberikan, kerana setiap satu tindakan kita, pastinya akan dipersoalkan oleh Allah SWT di akhirat kelak. Tekanan yang diperolehi pula, untuk beramanah dengan jawatan yang diberikan bukannya mudah. Ada saja suara-suara dan bisikan yang cuba mempengaruhi kita supaya mengambil mudah dengan tanggungjawab yang diberikan.

Alah rilek la, bukan orang tahu.
Alah, atas nama je, kerja tu nanti orang lain boleh cover.
Alah, nanti ko bagi la alasan nak mengelat. Politiking la sikit.

Apabila saya diberikan jawatan, saya mahu pastikan kerja yang saya buat adalah kerja yang tip top. Kerja yang bermutu. Kerja yang mendatangkan impak dan menganjakkan paradigma masyarakat dan komuniti yang saya ketuai. Sekiranya saya hanya memegang jawatan atas nama, pastinya kerja-kerja yang dijalankan tidak menepati citarasa saya, dan akhirnya mendatangkan fitnah kepada saya. Saya juga tahu, antara tanggungjawab manusia sebagai khalifah ialah mentadbir alam ini dengan baik. Adalah malang sekiranya atas asbab saya menolak jawatan yang diberikan, maka ia dipegang oleh orang-orang yang tidak amanah dan merosakkan komuniti yang ingin kita bina, iaitu membawa manusia kepada jalan menuju Allah SWT.

Tetapi jika saya diberikan pilihan, bila-bila masa sahaja saya sanggup ‘let go’ jawatan-jawatan yang saya pegang sekarang. CEO Petronas, Datuk Wan Zul pernah memberitahu wartawan dalam sesi wawancara dengan beliau, “in order for you to the best (while holding your position), you must not want the position”

Memegang jawatan, bukanlah matlamat utama kita sepatutnya, kerana apabila kita meletakkan sasaran memegang jawatan sebagai matlamat utama, apabila sudah berjaya memegang jawatan itu, kita akan jadi ‘complacent’ dan selesa. Matlamat utama kita ialah mengubah paradigma masyarakat dan membawa mereka kepada jalan kebaikan, dan sudah pastinya tanggungjawab itu tidak akan putus, sehinggalah kita akhirnya menutup mata mengucapkan selamat tinggal kepada dunia.

Kalau boleh, saya nak let go. Saya nak lebih masa bersama anak-anak dan isteri. Cuma saya tahu, jika saya mempunyai keluarga untuk ditatang, orang lain juga begitu. Mengimbangkan segala aspek kehidupan ini sungguh sukar. Moga-moga segalanya menjadi ibadah sebagai bekalan pencen kubur saya.



Mana-mana mak ayah pun akan risau sekiranya anak-anaknya menjadi mangsa buli di sekolah (buli secara fizikal, mental, cyber bully). Dan mak ayah perlu lagi risau sekiranya masalah ini tidak diselesaikan, anak-anak ini pula nanti akan menjadi pembuli.

Sememangnya ada beza menyekolahkan anak kami di London dan di sini. Amanina dan Falah juga tidak terlepas daripada menjadi mangsa buli (mental) di sekolah apabila mereka mula-mula masuk ke sekolah itu. Tetapi kami cuba ambil pendekatan proaktif.

1. Kami bersembang sangat kerap antara kami dan anak-anak. Dan kami tekankan daripada awal, apa saja yang tak kena dan tak betul, cakap terus dengan kami. We’re your parents, and you should feel safe talking to us and let us know what happened.

2. Kami cuba menyemai positivity dalam diri mereka. Contohnya kalau ada yang mengejek mereka, berkata yang tidak elok pada mereka, kami beritahu yang kita sepatutnya kasihan kepada mereka yang mengejek sebab mak ayahnya mungkin tak tegur mereka atas tindakan yang mereka lakukan. Kita doa banyak-banyak moga dia berubah sikap nanti. Niat kami adalah cuba untuk menyemai nilai empathy.

3. Kami ‘berkomunikasi’ terus dengan guru kelas mereka. Kami cuba sebaik mungkin buat baik dengan guru kelas anak-anak, kaunselor sekolah hatta pihak pentadbiran sekolah seperti guru besar sendiri. Kami maklumkan isu-isu yang kami rasa besar dan sukar diatasi oleh anak kami, supaya guru kelas dapat bertindak sekiranya ada yang tidak diingini terjadi. After all, kami juga mahu anak-anak kami berdikari sendiri sebagai problem solver dan menyatakan terus dengan guru sekiranya ada perkara yang tidak diingini berlaku.

4. Kita tak mahu anak orang lain buli anak kita, jadi kita sendiri jangan jadi pembuli! Sekiranya anak-anak dibuli, janganlah pula kita ambil tindakan menyerang budak atau melakukan interogasi kepada yang membuli, baik di kompaun sekolah atau di luar. Adalah menjadi satu kesalahan kita ambil tindakan dalam kompaun sekolah sebab sekolah bukan sahaja nak ‘protect’ anak kita tetapi juga keselamatan anak-anak yang lain.

5. Kami proaktif di peringkat PIBG. Sejak anak saya masuk sekolah, saya tak pernah miss mesyuarat agung PIBG dan tak pernah miss bercakap dan memberikan idea-idea dan cadangan kepada pihak sekolah. Adakalanya pagi-pagi saya akan bertemu dengan guru besar dan berbincang program-program tambahan untuk anak-anak murid di sekolah, supaya pengayaan nilai dan kemahiran lain dapat dipertingkatkan, selain daripada kecemerlangan akademik semata-mata.

Mudah-mudahan bermanfaat kepada ibu ayah sekalian.

Pokoknya, kita janganlah pula menjadi PEMBULI!

Mohammad Tazli Azizan & Putri Nurizatulshira

Seri Iskandar, Perak
22 April 2016

Blog at

Up ↑